Main Content

VIDEO: Česko sa nadrelo na prvú výhru, rozhodlo až v predĺžení

utorok, 25. máj 2021 05:30 | Autor: TASR

Českí hokejisti
Českí hokejisti | zdroj: TASR

Riga 25. mája (TASR) - Hokejisti Česka zdolali na MS v Rige Bielorusko 3:2 po predĺžení a na konto si pripísali prvé dva body v "slovenskej" A-skupine. O ich triumfe rozhodol v 62. minúte Dominik Kubalík.

Bielorusi odohrajú ďalší zápas na šampionáte po dni voľna v stredu s Veľkou Britániou (19.15 h), Česi nastúpia o deň neskôr proti Švédom.

A-skupina:

Česko - Bielorusko 3:2 pp (0:0, 2:1, 0:1 - 1:0)

Góly: 30. Kovář (Hronek, Moravčík), 34. Zadina (Hronek), 62. Kubalík (Hanzl, Hrubec) – 26. Šarangovič (Kosticyn), 52. Jerjomenko (Lopačuk, Šinkevič). Rozhodovali: Björk (Švéd.), Frandsen (Dán.) – Lundgren, Yletyinen (obaja Švéd.), vylúčení: 2:1 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, bez divákov.

Česko: Hrubec – Hronek, D. Musil, Klok, Hájek, Šulák, Sklenička, Moravčík – Kubalík, Kovář, Zadina – Stránský, Špaček, Vrána – Sekáč, Chytil, Flek – Smejkal, Hanzl, A. Musil – Blümel

Bielorusko: Kolosov – Falkovskij, Chenkel, Znacharenko, Antonov, Bailen, Korobov, Šinkevič, Jerjomenko – Prince, Kosticyn, Šarangovič – Protas, Komarov, Drozd – Platt, Kodola, Paré – Lopačuk, Stefanovič, Nesterov

Česi mali prvú šancu už po 60 sekundách, ale Vrána neprekonal Kolosova. Hra bola potom vyrovnaná, no druhá časť úvodného dejstva už bola v českej réžii. Gól však zverenci Filipa Pešána nedali, hoci mali niekoľko dobrých možností. Bielorusov podržal brankár Kolosov, ktorý nastúpil na prvý zápas na šampionáte. Začiatok druhej tretiny patril Bielorusom, ktorí zavreli český tím v obrannom pásme a nakoniec svoj veľmi dobrý výkon korunovali vedúcim gólom Šarangoviča. Inkasovaný gól Čechov prebudil, už o štyri minúty sa pred bránkou uvoľnil Kovář a presnú prihrávku Hroneka dokázal zužitkovať na vyrovnanie. V 34. minúte potom český tím využil presilovku, keď Kolosovovi prepadla do siete strela Zadinu. V tretej tretine padol iba jeden gól, v 52. minúte sa oň postaral Jerjomenko. Česi sa hlavne po inkasovanom góle tlačili dopredu, ale ovocie to neprinieslo. Kolosov udržal českých strelcov na dištanc, zápas išiel do predĺženia. V ňom mali najskôr šance Kodola a Bailen, ale po samostatnom úniku napokon rozhodol Kubalík.

hlasy po zápase /IIHF/:

Dominik Kubalík, strelec víťazného gólu ČR: "Od začiatku sme chceli tvrdo pracovať, hrať s pukom a myslím si, že to sme dnes aj dokázali. Som veľmi šťastný z víťazstva."

Vladislav Jerjomenko, obranca Bieloruska: "Z našej strany to bol dobrý zápas. Chalani tvrdo bojovali a zablokovali veľa striel. Snažili sme sa zo seba vydať maximum. Máme ďalší bod, no mohli sme ich získať aj viac. V tíme sme všetci úzko spojení a to nám dnes pomohlo. V tretej tretine sme ukázali charakter, keď sme dokázali vyrovnať. Nakoniec sme mohli aj vyhrať, v predĺžení sme mali skvelú šancu."

tabuľka A-skupiny:

1. SLOVENSKO 3 3 0 0 0 10:4 9

2. Rusko 3 2 0 0 1 12:7 6

3. Švajčiarsko 2 2 0 0 0 6:2 6

4. Bielorusko 3 1 0 1 1 5:8 4

--------------------------------

5. Dánsko 2 1 0 0 1 4:4 3

6. Česko 3 0 1 0 2 8:11 2

7. Švédsko 2 0 0 0 2 3:5 0

8. V. Británia 2 0 0 0 2 2:9 0