Main Content

Slovensko začne MS proti Bielorusku. Prečítajte si ohlasy z našej šatne

štvrtok, 20. máj 2021 20:19 | Autor: TASR

Peter Cehlárik a Craig Ramsay
Peter Cehlárik a Craig Ramsay | zdroj: TASR

Riga 20. mája (TASR) - Slovenskí hokejisti sa stretli s Bieloruskom 35-krát, pričom v 21 zápasoch zvíťazili. Prehrali len v trinástich, v jednom dueli sa zrodila remíza. Túto pozitívnu bilanciu si môžu vylepšiť v piatok 21. mája, keď je na programe ďalší vzájomný zápas týchto krajín. Obe ňou odštartujú svoju púť na tohtoročných MS v Rige.

Naposledy nastúpili Slováci proti Bielorusom vlani vo februári v Poprade na turnaji Kaufland Cup. Po góloch Jakuba Sukeľa, Michala Krištofa, Marcela Haščáka a Martina Chovana zvíťazili 4:3. Útočník Krištof sa gólovo presadil proti Bielorusom aj v máji 2018. Na MS v Kodani Slováci v A-skupine zvíťazili 7:4, okrem Krištofa dali góly Marek Ďaloga, Marek Hovorka a dvakrát Martin Bakoš a Tomáš Jurčo. Aj celkové skóre zo vzájomných zápasov hovorí logicky v prospech Slovákov, strelili 98 gólov, inkasovali 70. "Radi by sme na to nadviazali, ale každý súper je ťažký, Bielorusi majú dobrý tím. Sú skúsení. Určite sa na to treba dobre pripraviť a byť od úvodu v strehu," uviedol slovenský útočník Miloš Roman.

Slováci sa na svojho prvého súpera pripravovali od utorka v tréningovej Daugava aréne, vo štvrtok na poludnie trénovali v Olympijskom športovom centre, kde odohrajú všetky svoje zápasy v základnej A-skupine. "Venujeme sa tréningu toho, čo aj v príprave. Chceme hrať náš hokej," uviedol obranca Marek Ďaloga.

Tréner Slovákov Craig Ramsay vo štvrtok zostavu neprezradil, chce si byť istý, že všetci hráči budú v poriadku a nebude musieť robiť zmeny na poslednú chvíľu: "Rozhodneme sa až v deň zápasu, som si však istý, že každý z nich je schopný hrať a splniť si svoje úlohy."

Ramsay na online tlačovej konferencii uviedol, že súpera pozná, no viac ho zaujíma výkon svojho tímu: "Bielorusi sú vždy náročný súper, dober korčuľujú a majú skúsené mužstvo. Mňa však viac zaujíma náš výkon. Je dôležité, aby chlapci hrali svoju hru, myslím si, že ak sa budeme sústrediť na to, môžeme uspieť."

Slováci v príprave nestrieľali veľa gólov, v posledných troch dali viac ako jeden iba Rakúsku (2:0), podľa Ramsayho je však pozitívne, že si dokáže tím vypracovať príležitosti. "Šance sme mali, musíme byť odvážnejší a nebáť sa zakončovať. Potom prídu aj góly."

V utorok si ľad v hlavnej hale vyskúšali aj Bielorusi, ale trénovať nemohol útočník Alexej Protas. Jeho karanténa sa skončí až v piatok. Šatňu majú Bielorusi rovnako ako Slováci v priestoroch haly na improvizovaných miestach. "Ľad nie je úplne najlepší, aj šatne sú netradičné. Takéto niečo som zažil po prvý raz," uviedol pre web hockey.by útočník Stanislav Lopačuk.

Bielorusi majú na Rigu výborné spomienky. Pred pätnástimi rokmi tu na MS pod vedením Glena Hanlona obsadili v skupine druhé miesto. Ich cesta do štvrťfinále sa začala triumfom nad Slovenskom 2:1. Víťazný gól strelil kapitán Oleg Antonenko. Vo štvrťfinále však Bielorusi podľahli Fínom 0:3.

Tréner Michail Zacharov má na MS k dispozícii jedného hráča z NHL, je ním Jegor Šaraganovič z New Jersey Devils. Dres Bieloruska si obliekajú aj naturalizovaní zahraniční hráči - brankár Danny Taylor, obranca Nick Bailen a útočníci Geoff Platt, Francis Paré a Shane Prince.

A-skupina /Olympijské športové centrum/

Bielorusko-SLOVENSKO /19.15 SELČ/

priamy prenos RTVS na Dvojke