Main Content

Liverpool dobieha stratené a blíži sa k LM. Klopp označil včerajší duel za "semifinále"

štvrtok, 20. máj 2021 11:01 | Autor: TASR

Jurgen Klopp
Jurgen Klopp | zdroj: TASR

Liverpool 20. mája (TASR) - Futbalisti FC Liverpool dosiahli štvrté víťazstvo v Premier League za sebou a opäť sa priblížili k budúcosezónnej účasti v Lige majstrov. Tréner Jürgen Klopp prirovnal stredajší triumf na pôde Burnley 3:0 k semifinále súťaže, "finále" čaká na jeho zverencov v nedeľu doma proti Crystal Palace.

Na konci prvého polčasu otvoril skóre Roberto Firmino, po zmene strán strelil svoj prvý gól v liverpoolskom drese Nathaniel Phillips a v závere riadneho hracieho času pridal tretí zásah Alex Oxlade-Chamberlain. "Červení" sa vďaka tomu pred 38. kolom posunuli na štvrtú priečku, ktorá zaručuje skupinovú fázu LM. Majú rovnaký počet 66 bodov ako piaty Leicester City a o štyri góly lepšie skóre. "Potrebovali sme vyhrať semifinále a to sa nám podarilo. Ešte nie je nič rozhodnuté, ale zlepšili sme našu pozíciu a postúpili sme do finále. Tento krok sme zvládli zaslúžene, lebo sme predviedli špičkový výkon," citoval nemeckého kouča portál BBC.

Liverpool privíta Crystal Palace na Anfielde, kde už bude povolená návšteva 10.000 fanúšikov. Leicester bude hostiť Tottenham a Chelsea, ktorá má na tretej pozícii o bod viac ako toto duo, nastúpi na štadióne Aston Villy. "Musíme rýchlo zregenerovať, na niektorých postoch nám chýbajú hráči. Musíme ich zabaliť do bavlnky, aby sa dali dokopy. Nič nemáme zaručené, Crystal Palace je silné mužstvo. Neviem sa dočkať 10.000 fanúšikov na Anfielde," dodal Klopp.

Jeho tímu počas sezóny hrozila aj úplná absencia v európskych klubových súťažiach, no teraz je podľa ostrovných médií hlavný favorit na zabezpečenie štvrtého miesta. Do LM môže postúpiť maximálne päť anglických klubov, prvá štvorka v tabuľka plus víťazi Ligy majstrov a Európskej ligy, ak by neskončili do štvrtého miesta. Manchester City a Manchester United už majú isté prvé dve priečky, Chelsea, Liverpool a Leicester budú bojovať na diaľku. Do EL sa kvalifikujú mužstvá na piatej aj šiestej pozícii, keďže Leicester ako víťaz FA Cupu nemôže byť horší než piaty. Šiesty je momentálne West Ham, siedme miesto v Premier League zaručuje play off o novovytvorenú Európsku konferenčnú ligu. Aj tu je boj nesmierne vyrovnaný, siedmy Tottenham a ôsmy Everton nezbierali po 59 bodov, deviaty Arsenal získal o bod menej.

West Ham zvíťazil na pôde West Bromwichu 3:1, Everton zdolal Wolverhampton 1:0 a Arsenal triumfoval na trávniku Crystal Palace 3:1. V 37. kole neuspel jedine Tottenham, ktorý doma podľahol Aston Ville 1:2. "Som sklamaný, zápas sme síce odštartovali dobre, ale pri prvom inkasovanom góle proti nám zahrali nešťastné okolnosti a súper sa príliš nenadrel ani na druhý zásah. Snažili sme sa to zlomiť, ale nezvládli sme to v kľúčových momentoch. Musíme sa vzchopiť a zabojovať cez víkend," povedal dočasný tréner Spurs Ryan Mason.