Main Content

VIDEO: Skvelý Peter Sagan vyhral 10. etapu Giro! Vychutnajte si finiš + HLASY

pondelok, 17. máj 2021 19:58 | Autor: TASR

Peter Sagan
Peter Sagan | zdroj: TASR

Foligno 17. mája (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan triumfoval v pondelkovej 10. etape 104. ročníka Giro d'Italia a obliekol sa do cyklámenového dresu pre lídra bodovacej súťaže. Jazdec stajne Bora-Hansgrohe mal najsilnejšie nohy v záverečnom špurte 139 km dlhej trasy z L’Aquily do Foligna a pripísal si druhý triumf na podujatí. Vlani vyhral taktiež v desiatej etape.

Na druhom mieste skončil Fernando Gaviria z Kolumbie (UAE-Team Emirates) a tretí finišoval domáci Davide Cimolai (Israel Start-Up Nation). Na čele celkového poradia sa nič nezmenilo a ružový dres si udržal Egan Bernal z Kolumbie (Ineos Grenadiers).

Sagan zužitkoval výbornú prácu svojho tímu najmä v druhej polovici etapy, keď sa Bora na dvoch stúpaniach striasla viacerých šprintérov. Pozíciu na čele pre svojho lídra udržala aj v technickom dojazde vo Foligne a trojnásobný majster sveta ju pretavil na triumf. V televíznom rozhovore pre talianskych organizátorov sa prihovoril fanúšikom aj v slovenčine: "Ďakujem, že ste pozerali, celému tímu, že odviedol skvelú robotu a som rád, že som mohol vyhrať. Uvidíme, ako to pôjde ďalej." Pre tridsaťjedenročného Slováka je to druhé víťazstvo na Gire, tretie v sezóne a 117. v kariére. Za prvé miesto si pripísal 50 bodov do súťaže o cyklámenový dres, dokopy ich má 108 a je prvý. Gaviria a Cimolai strácajú zhodne 17 bodov. "Dnes to bol pre nás veľmi dobrý deň. Oproti predchádzajúcim etapám som mal trochu viac šťastia. Tiež som mal dobré nohy, ale nemal som vždy dobrú pozíciu, v tom poslednom dojazde som skoro skončil na zemi, čo sa našťastie nestalo. Uvidíme ako to pôjde ďalej a či dokážem získať cyklámenový dres," pokračoval Sagan.

Pred prvým voľným dňom bola na programe najkratšia etapa celého ročníka, okrem časoviek, ktorá mala mierne zvlnený profil s jedinou vrchárskou prémiou 4. kategórie Valico della Somma (6,8 km, 5,0%). Očakával sa hromadný dojazd, prípadne víťaz z úniku väčšej skupiny. To však nedopustili šprintérske tímy a v úvode nechali odísť len päticu pretekárov. Do úniku dňa sa dostali Simon Pellaud (Androni-Sidermec), Umberto Marengo (Bardiani-CSF-Faizane), Samuele Rivi (EOLO-Kometa), Taco Van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert) a Kobe Gossens (Lotto Soudal). Ich náskok sa však nevyšplhal nad tri minúty a pelotón situáciu kontroloval.

O prvé body sa bojovalo na rýchlostnej prémii v Rieti, ktorú vyhral Rivi. Z balíka zabojovali o zvyšné body šprintéri, z nich bral tri Elia Viviani (Cofidis), Sagan si pripísal jeden. Asi 65 km pred cieľom mal únik k dobru dve minúty, no balík začal výrazne zrýchľovať. Na jeho čele sa zoradili pretekári Bory v snahe "odpárať" konkurentov Sagana na dvoch kopcoch, ktoré nasledovali na nasledujúcich kilometroch. Najprv to bolo nekategorizované stúpanie a následne prudkejšie Valico della Somma. Necelých 45 km pred cieľom sa skončil únik a vysoké tempo nevydržali zo šprintérov Dylan Groenwegen (Jumbo), Tim Merlier (Alpecin) či Giacomo Nizzolo (Qhubeka). Na zjazde z prémie sa snažili dotiahnuť späť do hlavného balíka, ale k Bore sa pridali jazdci Israel Start-Up Nation, ktorí pracovali pre Davida Cimolaia, a tempo ešte zvýšili.

V prvej skupine tak zostali z najväčších favoritov len Sagan, Gaviria, Viviani a Cimolai. Na ďalšej prémii sa o bonusové sekundy pobili lídri celkového poradia, pričom Remco Evenepoel (Deceuninck-QucikStep) si pripísal dve a Bernal jednu. Potom však už nasledoval technický hromadný dojazd vo Foligne. Do neho vstúpila výborne Bora, ktorá sa držala na predných miestach. Sagan sa dostal medzi Gaviriu a jeho "štartéra" Juana Sebastiana Molana a túto pozíciu dokonale využil. Do poslednej zákruty vletel ako prvý a už nikoho pred seba nepustil.

V závere prišli ku kolízii a Bernal s Evenepoelom sa ocitli v druhej skupine, no keďže sa situácia odohrala v ochrannej trojkilometrovej zóne pred cieľom, rozhodcovia im pridelili rovnaký čas, ako mala prvá skupina. Bernal tak vedie pred Evenepoelom o 14 skúnd, tretí Aleksandr Vlasov z Ruska (Astana) stráca 22 sekúnd.

V utorok je na programe voľný deň. Druhý súťažný týždeň odštartuje jednou z najočakávanejších etáp s klasikárskym profilom a 35,2 km dlhými úsekmi po prašných cestách vo viniciach, kde sa pestuje odroda Brunello. Trasa z časti kopíruje klasiku Strade Bianche a po 163 km finišuje v Montalcine.

výsledky 10. etapy: (L’Aquila - Foligno, 139 km):

1. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) 3:10:56, 2. Fernando Gaviria (Kol./UAE Team Emirates), 3. Davide Cimolai (Tal./Israel Start-up Nation), 4. Stefano Oldani (Tal./Lotto Soudal), 5. Gianni Vermeersch (Belg./Alpecin-Fenix), 6. Dries De Bondt (Belg./Alpecin-Fenix), 7. Andrea Vendrame (Tal./AG2R Citroën), 8. Vincenzo Albanese (Tal./Eolo-Kometa), 9. Elia Viviani (Tal./Cofidis, Solutions Crédits), 10. Juan Sebastian Molano (Kol./UAE Team Emirates) všetci rovnaký čas

celkové poradie:

1. Egan Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) 38:30:17 h, 2. Remco Evenepoel (Belg./Deceuninck-QuickStep) +14 s, 3. Aleksandr Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) +22 s, 4. Giulio Ciccone (Tal./Trek-Segafredo) +37, 5. Attila Valter (Maď./Groupama-FDJ) +44, 6. Hugh Carthy (V.Brit./EF Education-Nippo) +45, 7. Damiano Caruso (Tal./Bahrain Victorious) +46, 8. Daniel Martin (Ír./Israel Start-up Nation) +52, 9. Simon Yates (V.Brit./BikeExchange) +56, 10. Davide Formolo (Tal./UAE Team Emirates) +1:02

bodovacia súťaž:

1. SAGAN 108, 2. Gaviria 91, 3. Cimolai 91