Main Content

Finále Ligy majstrov v Porte a pravdepodobne aj s divákmi

piatok, 14. máj 2021 04:34 | Autor: TASR

Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin | zdroj: TASR

Porto 13. mája (TASR) - Finále futbalovej Ligy majstrov sa v sobotu 29. mája odohrá na Estadio do Dragao v Porte. Európska futbalová únia (UEFA) tam presunula stretnutie FC Chelsea s Manchestrom City z Istanbulu pre zhoršenú pandemickú situáciu v Turecku.

Duel sa mal pôvodne uskutočniť na Atatürkovom olympijskom štadióne, Briti však zaradili Turecko na tzv. červený zoznam a každý navrátilec z nej musí absolvovať karanténu. UEFA zvažovala aj presun zápasu do londýnskeho Wembley. Karanténne povinnosti sa týkajú aj zahraničných návštevníkov z krajín červeného zoznamu, to by zase ovplyvnilo oficiálnych hostí UEFA, sponzorov či médiá. Medzi "červenými" krajinami je aj Švajčiarsko, kde sídli strešná organizácia európskeho futbalu, a tej sa nepodarilo zabezpečiť cestovné výnimky.

Naopak, Portugalsko je na zelenom zozname a návrat z tejto krajiny do Veľkej Británie nepodlieha karanténnej povinnosti. V Portugalsku v stredu povolili návrat divákov na štadióny, v záverečnom kole ligy na budúcu stredu môžu kluby naplniť tribúny na 10 percent kapacity. UEFA sa snaží s tamojšou vládou vyrokovať, aby na finále LM na 50-tisícový Estadio do Dragao mohlo zavítať 20.000 fanúšikov. To by znamenalo po 6000 vstupeniek pre oba kluby.

"Akceptujeme rozhodnutie britskej vlády zaradiť Turecko na červený zoznam. Pristúpila k nemu v záujme ochrany svojich občanov pred šírením koronavírusu. Zorganizovať finále s dvoma anglickými tímami pre nás bolo veľkou výzvou. Po roku, aký si fanúšikovia vytrpeli, by nebolo správne, keby nemohli naživo sledovať svoje mužstvá v najväčšom zápase sezóny," citovala prezidenta UEFA Aleksandra Čeferina agentúra AFP.

Sezóna najprestížnejšej európskej klubovej súťaže sa v Portugalsku dohrávala aj vlani, finále sa konalo na Estadio da Luz v Lisabone.