Main Content

Veľký zvrat! 6 anglických klubov urobilo dôležité rozhodnutie ohľadom Európskej superligy!

streda, 21. apríl 2021 05:35 | Autor: TASR

Anglické kluby, dôležité rozhodnutie Európska Superliga
Anglické kluby, dôležité rozhodnutie Európska Superliga | zdroj: TASR

Londýn 21. apríla (TASR) - Päť anglických futbalových klubov potvrdilo, že vystúpi z projektu Európskej Superligy (ESL). Manchester City, Manchester United, FC Liverpool, Arsenal i Tottenham to v utorok krátko pred polnocou uviedli na svojich profiloch na sociálnej sieti twitter. Dokumenty na odstúpenie už má podľa britských médií pripravené aj londýnska Chelsea.

Ak sa definitívne potvrdí aj odchod "The Blues", čo bolo avizované už skoršie, po dvoch dňoch od oznámenia plánov na vznik Superligy zostane z dvanástich zakladajúcich členov v projekte len šesť - Real Madrid, FC Barcelona, Atletico Madrid, AC Miláno, Inter Miláno a Juventus Turín. Ako však informovali španielske médiá, k odchádzajúcim britským klubom sa zrejme pridajú aj Barcelona a Atletico.

Ako prvý odstúpil Manchester City. K tomuto kroku pristúpil po vlne obrovskej kritiky, ktorá sa strhla po oznámení vzniku súťaže, z radov futbalových inštitúcií, predstaviteľov národných líg, hráčov, trénerov, funkcionárov a fanúšikov. "Manchester City FC môže potvrdiť, že formálne začal s procedúrami vystúpenia zo skupiny, ktorá vyvíjala plány na vznik Európskej Superligy," citovala agentúra AFP z vyhlásenia klubu.

Podobné sa objavili v utorok krátko pred polnocou aj na sociálnych sieťach ďalších anglických klubov. "Cítili sme, že je dôležité, aby sa náš klub podieľal na vývoji možnej novej štruktúry, ktorá sa snažila lepšie zaistiť finančnú fair play a udržateľnosť a zároveň zvýšiť podporu širšej futbalovej pyramídy," uviedol predseda Tottenhamu Daniel Levy. "Nikdy sme nemali v úmysle spôsobiť taký rozruch a hnev, ale keď prišlo pozvanie do Superligy, nechceli sme zostať pozadu, aby sme zabezpečili ochranu Arsenalu a jeho budúcnosť. Na základe toho, že sme v posledných dňoch počúvali vás fanúšikov a širšiu futbalovú komunitu, odstupujeme z navrhovanej Superligy. Urobili sme chybu a ospravedlňujeme sa za ňu," uvádza sa v stanovisku Arsenalu.

"Aký krásny deň pre futbal. Hrajme ďalej, bojujme ďalej, snívajme ďalej. To je hlavný dôvod, prečo to robíme," reagoval na správy obranca Manchestru City Benjamin Mendy.