Main Content

Čeferin o Európskej Superlige: "Stále je čas na zmenu!" Apeluje hlavne na anglické kluby

utorok, 20. apríl 2021 13:51 | Autor: TASR

Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin | zdroj: TASR

Montreux 20. apríla (TASR) - Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin odkázal majiteľom šiestich anglických klubov, že si stále môžu rozmyslieť svoj zámer vstúpiť do Európskej Superligy. Polovicu zo zakladajúcej dvanástky tvoria FC Arsenal, FC Chelsea, FC Liverpool, Manchester City, Manchester United a Tottenham Hotspur.

Čeferin v otváracom prejave utorňajšieho 45. kongresu UEFA apeloval na vlastníkov z USA, Ruska či Spojených arabských emirátov, aby rešpektovali anglickú futbalovú tradíciu a tamojších fanúšikov. "Páni, urobili ste veľkú chybu. Možno je to chamtivosť, arogancia, neúcta alebo úplné ignorovanie anglickej futbalovej kultúry. Nezáleží, čo z toho je pravda, podstatné je, že stále existuje čas na nápravu. Chyby sa môže dopustiť každý. Zapojte rozum, nie lásku k futbalu, pretože zrejme niektorí z vás jej veľa nemajú," povedal slovinský funkcionár podľa agentúry AP.

Na kongrese vo švajčiarskom Montreux citoval aj z emailu jedného priaznivca Tottenhamu menom Trevor, ktorému daroval dva lístky na finále Ligy majstrov v roku 2019: "Ak by ste ho čítali, dohnal by vás takmer k slzám." Proti novej dvadsaťčlennej súťaži, kde už okrem anglickej šestice figurujú aj po tri kluby zo Španielska a Talianska, sú podľa Čeferina aj vlády krajín.

"Superliga ohrozuje historickú pyramídovú štruktúru európskeho futbalu. Nesmieme prehrať tento zápas. Sebeckosť nahradila solidaritu, peniaze sa stali dôležitejšími než sláva, chamtivosť predstihla lojalitu a dividendy vytlačili vášeň. Pre niektorých sa z fanúšikov stali zákazníci a zo súťaží je tovar. Futbal patrí všetkým, lebo je súčasť nášho dedičstva. Rešpektujme históriu, tradície, rešpektujme ostatných ľudí. To sú hodnoty, ktoré niečo znamenajú. Stále je čas na zmenu," dodal Čeferin.