Main Content

Fanúšikovia sa snažia zabrániť zmene formátu Ligy majstrov

piatok, 16. apríl 2021 16:19 | Autor: TASR

Trofej Liga majstrov
Trofej Liga majstrov | zdroj: TASR

Nyon 16. apríla (TASR) - Celkovo sedemnásť fanúšikovských skupín z celej Európy podpísalo petíciu proti plánovanej reforme futbalovej Ligy majstrov. Sú medzi nimi aj fankluby Bayernu Mníchov, či Manchestru United, hoci navrhovaná reforma by mala vyhovovať práve európskym veľkoklubom.

O zmenách v LM majú od piatka rokovať zástupcovia Európskej klubovej asociácie (ECA). Výkonný výbor Európskej futbalovej únie (UEFA) má potom v pondelok na svojom zasadnutí v Montreux definitívne rozhodnúť o novom formáte európskych klubových súťaží.

Podľa návrhu by sa v Lige majstrov zrušili tradičné skupiny a hralo by sa podľa tzv. švajčiarskeho systému, ktorý sa využíva napríklad v šachu. Každý tím by v rámci jednej základnej skupiny odohral desať duelov. Počet účastníkov súťaže by sa zvýšil na 36, pre každé mužstvo by v základnej časti pribudli štyri stretnutia.

"Váš plán zvýšenia počtu zápasov, zavedenia kvalifikácie na základe dlhodobých predchádzajúcich výsledkov a monopolizácia vysielacich práv je vážnou hrozbou pre tento šport. Jediné, čo tým dosiahnete, je prehĺbenie rozdielov medzi bohatými a zvyšnými klubmi a narušenie kalendára domácich súťaží. Za to očakávate od fanúšikov, aby pre vás obetovali viac času a peňazí. Je to do očí bijúca demonštrácia moci," píše sa podľa agentúry AFP v oficiálnom vyjadrení fanúšikov.