Main Content

Vyriešenie kauzy Kúdela zo strany UEFA je čiernym momentom histórie futbalu

piatok, 16. apríl 2021 12:43 | Autor: Filip Chudý

Glen Kamara a Ondřej Kúdela
Glen Kamara a Ondřej Kúdela | zdroj: TASR/AP

Šok, zdesenie či rozhorčenie vyvolalo rozhodnutie o treste pre českého futbalistu Ondřeja Kúdelu. Prečo UEFA nezverejnila dôkazy, ktoré by obhájili jej krok?

Komentár Filipa Chudého

Rozdelenie trestov od disciplinárky UEFA po zápase Glasgow Rangers – Slavia Praha šokovalo verejnosť. V našej časti sveta sme zhrození z toho, že najhoršie obišiel ten, komu jedinému nepreukázali vinu. Na Britských ostrovoch zas považujú dištanc pre Ondřeja Kúdelu za nízky a ešte sa čudujú, prečo trestali aj škótsku stranu. Väčší rozdiel vo vnímaní byť už ani nemôže.

Rasizmus do futbalu nepatrí, to sa zhodneme všetci. Určite má byť potrestaný, ale najprv sa musí stať. Odohral sa v tomto prípade? Keď nezávislý inšpektor UEFA povie, že nie sú dostatočné dôkazy o vine či nevine, tak sa dostávame do roviny slovo proti slovu. Výsledok je však taký, že sa verí čiernemu chlapcovi. Prečo? Možno je to viac moderné…

UEFA mala spolu s trestom okamžite zverejniť aj dôkazy, na základe ktorých ho vymerala. To sa však nestalo, aj preto to rozhorčenie. Ak by svetu ukázala jasný dôkaz, že Kúdela konal rasisticky, nikto nepovie ani pol slova. Vyvstáva tu otázka, prečo dostal český futbalista dolnú hranicu trestu za rasizmus? Veď ak tam bol dokázaný rasizmus, tak v takomto sledovanom prípade mohla UEFA urobiť odstrašujúci precedens pre budúcnosť. Lenže zrejme vyrobila iný druh precedensu…

Tu sa dostávame k problému, že niekto si rasizmus osvojil tak, že sú to ataky len bielych proti čiernym. Akoby to nemohlo byť naopak a iné farby pleti ani neexistovali. Toto je však téma, ktorá by nemala mať so športom nič spoločné, lenže stále to do neho hlavne v anglicky hovoriacich krajinách tlačia. Keď si tam však chcú kľačať, nech si kľačia, ale nech zvyšok sveta z ich hier vynechajú. Žiaľ, slovenská reprezentácia na jeseň urobila veľkú chybu, ktorá Slovákov naštvala. Tu len treba dodať, že do budúcnosti treba radšej dvakrát merať a až potom strihať…

Hráči Slavie nepokľakli a získali si tým sympatie. Samozrejme, nie všade. Pre ich oponentov to je ako červené súkno pre býka. Keď si k tomu pripojili Kúdelovo zakrytie úst a slová Glena Kamaru, prípad mali hneď „vyriešený“. Trestať však niekoho bez dôkazov pripomína najčiernejšie dejiny ľudstva, keď sa pálilo na hraniciach a pod. Inak povedané, ty nám nevyhovuješ, musíš byť potrestaný.

Z médií na Britských ostrovoch sa nedozviete, že hráči Rangers boli frustrovaní z toho, že na Slaviu futbalovo nemajú a hlavne v druhom polčase odvety hrali slušne povedané nešportovo. Jeden z najbrutálnejších faulov v ostatných rokoch, čiže kop Angličana Kemara Roofea do hlavy Ondřeja Kolářa, ktorý mohol českého brankára reálne zabiť, tam tiež neriešia. To by ste ale videli, keby hráč Slavie zasiahol do hlavy brankára Arsenalu. Štvorzápasový trest by z toho takmer určite nebol. A už vôbec nespomínajú, že Kamara udrel Kúdelu v priestoroch šatní pred svedkami aj z UEFA.

Mienkotvorné britské médiá takýmto konaním, keď sa hneď po zápase venovali iba údajnému rasizmu a nie o vyššie uvedených faktoch, buď zámerne manipulujú verejnosť, alebo nie sú spravodlivé, ako si o sebe namýšľajú. Ostré reakcie tam čerstvo vyvolal aj oficiálny list kancelára českého prezidenta Vratislava Mynářa, v ktorom vyjadril nesúhlas s rozhodnutím disciplinárky UEFA. V Anglicku ho označili chybne za člena českej vlády, čo iba poukazuje na amaterizmus tamojších médií, že ani toto si nevedia preveriť.

Nadávky k športu patria. Hráči sa nimi osočujú počas zápasu neustále a budú aj naďalej. Kúdela si mal však radšej zahryznúť do jazyka a nebola by žiadna kauza. Takto musí obhajovať svoje meno. Ak sa cíti nevinný, jednoznačne by sa mal obrátiť na Športový arbitrážny súd.

Rozhodnutie UEFA, ktorá bez zverejnených dôkazov niekoho potrestala stopkou na 10 zápasov, pričom hráča pripravila aj o Euro, je šokujúci. A tiež načasovanie jeho zverejnenia deň pred odvetou s Arsenalom smrdí. Keď si k tomu pridáme, že niekto dostane za útok v oficiálnych zápasových priestoroch, na ktorý má UEFA dôkazy, len stop na tri stretnutia a môže hrať na Eure, je to v kontexte veci totálny výsmech. Ba možno povedať, že je to čierny moment histórie svetového futbalu.