Main Content

Daniela Hantuchová postúpila v Brisbane do štvrťfinále

utorok, 3. január 2012 09:30 | Autor: TASR

Dvojhra - 2. kolo (osemfinále):

Daniela Hantuchová (SR) - Vania Kingová (USA) 4:6, 6:2, 6:3 za 134 minút Na Slovenku čaká úspešnejšia z hry Serena Williamsová - Bojana Jovanovská

Čerstvo Talianom Claudiom Pistolesim trénersky vedená Hantuchová si vo štvrtkovom štvrťfinále zmeria sily s úspešnou zo stredajšieho zápasu Serena Williamsová (USA-4) - Bojana Jovanovská (Srb.). Už teraz má istotu 120 bodov do svetového rebríčka a šeku na 16 000 USD. Bývalá päťka renkingu Hantuchová (teraz 24. pozícia) má proti 30-ročnej americkej rekonvalescentke s 13 singlovými grandslamovými titulmi na konte S. Williamsovej štatistiku 1:8. Naposledy sa stretli v osemfinále newyorských US Open 2009 a Slovenka prehrala hladko 2:6, 0:6. Jediný úspech proti niekdajšej jednotke počítačového poradia dosiahla v 3. kola melbournských Australian Open 2006 - 6:1, 7:6 (5). Odvtedy ťahá sériu piatich nezdarov. Do povedomia vstúpil najmä ten z Wimbledonu 2007, kde Američanku vzhľadom na jej zdravotnú indispozíciu "zachránila" dažďová prestávka zo sklonku druhého setu - 6:2, 6:7 (2), 6:2. Čerstvo 20-ročnú Jovanovskú prekonala Hantuchová v predvlaňajšom belehradskom fedcupovom zápase na antuke dvakrát 6:2, ale Srbka medzičasom urobila výrazný výkonnostný pokrok. Slovenská tenistka Daniela Hantuchová zvíťazila v utorňajšom stretnutí osemfinálového 2. kola dvojhry na turnaji WTA Brisbane International v austrálskom Brisbane (Premier, dotácia 655 000 USD, tvrdý povrch Plexicushion vonku) nad americkou kvalifikantkou Vaniou Kingovou za 134 minút 4:6, 6:2, 6:3. Do tretieho setu pritom vstúpila stratou podania, ale okamžite dosiahla rebrejk. Za stavu 3:3 odvrátila tri brejkbaly, predtým dva v rade v piatej hre. V bilancii zo vzájomných duelov zvýšila Hantuchová už na 6:0, štvrtý raz za sebou zdolala túto rivalku zásluhou obratu z 0:1 na sety. Držiteľka 4 singlových titulov z hlavnej profesionálnej úrovne Hantuchová zužitkovala 5 z 8 brejkbalov, 22-ročná Kingová (75. v hodnotení) využila len 3 z 9 takýchto možností. Slovenka dala 5 es (popri 3 dvojchybách), Američanka 2. Hantuchová v prvom sete prišla o podanie v tretej hre a potom znova v siedmej. Za stavu 2:5 síce dosiahla rebrejk a potom znížila aj na 4:5, ale na príjme v desiatom geme bola bez šance. V druhej časti si hladko vynútila pokračovanie a v ňom súperku "zlomila" zvládnutím tzv. Tildenovho siedmeho gemu. Dvadsaťosemročná popradská rodáčka Hantuchová v nedeľu v 1. kole prekonala krajanku Dominiku Cibulkovú.


Michal Mertiňák postúpil do štvrťfinále štvorhry

Slovenský tenista Michal Mertiňák a Poliak Mariusz Fyrstenberg zvíťazili v utorňajšom zápase 1. kola štvorhry na turnaji ATP World Tour 250 Brisbane International v austrálskom Brisbane (dotácia 434 250 USD, tvrdý povrch Plexicushion vonku) nad tiež nenasadeným francúzskym tandemom Nicolas Mahut, Gilles Simon za 102 minút 7:5,

Štvorhra - 1. kolo:

Mariusz Fyrstenberg, Michal Mertiňák (Poľ./SR) - Nicolas Mahut, Gilles Simon (Fr.) 7:5, 6:7 (3), 10:4 (zápasový tajbrejk) za 102 minút 6:7 (3), 10:4 (zápasový tajbrejk).

Postupujúci si vo štvrťfinále zmerajú sily s úspešnými zo stretnutia domácich držiteľov voľnej karty Grega Jonesa a Marinka Matosevica s Pakistancom Aisam-Ul-Haqom Qureshim a Jeanom-Julienom Rojerom z Holandských Antíl, štvorkami "pavúka". Mertiňák a Fyrstenberg už majú garanciu 45 bodov do deblového svetového rebríčka a spoločnej prémie 3890 USD.

Semifinalista londýnskeho šampionátu ATP World Tour Finals 2009 Mertiňák pred týmto turnajom pre agentúru SITA uviedol, že druhý januárový týždeň plánuje hrať v Sydney alebo Aucklande s Američanom Jamesom Cerretanim, ak sa dostanú "nad čiaru". Počnúc melbournskými grandslamovými Australian Open sa minimálne do konca februára stane stabilnejším partnerom rodáka z Považskej Bystrice Brazílčan André Sá.

Tridsaťdvaročný bývalý 12. muž deblového renkingu Mertiňák vstúpil do sezóny 2011 s Bahamčanom Markom Knowlesom, ale od mája dvakrát dlhodobo pauzoval pre vysunutie platničky medzi štvrtým a piatym stavcom, absolvoval aj liečebný pobyt na Tenerife a po návrate od polovice októbra pri voľbe partnerov improvizoval.

© WEBNOVINY