Main Content

6 vecí, ktoré by ste mali vedieť pred výberom inteligentných hodiniek

pondelok, 29. marec 2021 19:32 | Autor: Sport7 sk

Hodinky - ilustračné
Hodinky - ilustračné | zdroj: Unsplash.com

Sú štýlové, trendy a praktické. Avšak nie sú hodinky ako hodinky. Aby ste si kúpili tie, ktoré aj naozaj potrebujete, musíte vedieť, čo hľadáte. Poradíme vám, podľa čoho sa orientovať. Týchto 6 užitočných rád vám pomôže, keď sa ocitnete v slepej uličke.

Displej

Dizajn je na smart hodinkách to prvé, čo nás upúta. Väčšina ľudí sa preto pri výbere zameriava na tvar rámu a materiál, z ktorého je vyrobený. Už menej ľudí si uvedomuje, že dôležitejšie než samotný dizajn jespracovanie displeja.

Kvalita displeja je jedným z najdôležitejších parametrov, vzhľadom k tomu, že slúži ako aktívna plocha. Niektoré displeje dokážu vyvinúť silnejší jas, čo ocenia napríklad športovci, ktorí si dávajú do tela pod intenzívnym poludňajším slnkom. Cenovo prijateľnou možnosťou sú displeje IPS LCD.

Naopak ľudia, ktorí si potrpia na kvalitné farby, sýtej čiernej a rýchlej odozve, by mali siahnuť po inteligentných hodinkách s displejom OLED alebo AMOLED. V zásade platí, že čím kvalitnejší displej, tým drahšie hodinky.

Ceny hodiniek sa môžu pohybovať už od desiatok eur, no vyšplhať sa môžu oveľa vyššie. Ak si chcete zaobstarať nové smart hodinky teraz, pozrite si tieto zľavy:

 Typ

Cena

Zľava

 HUAWEI 55024460 Band 4C

28,99€

40%

 XIAOMI Amazfit GTR- 47mm

119,00€

29%

 HUAWEI 55024475 WATCH GT2 42mm

129,00€

48%

 XIAOMI Mi Amazfit Stratos 2

129,00€

31%

 GARMIN vívoactive 3 Bk

179,00€

45%

Zdroj cien: Planeo Elektro

Konektivita

Zatiaľčo niektoré hodinky si musíte pre prístup na internet spárovať so smartfónom, iné sa na Wi-Fi pripoja automaticky. To sa vám zíde napríklad pri bezkontaktných platbách. Pokiaľ ste človek, ktorý rád nakupuje bezkontaktne, hodinky podporujúce technológiu NFC musíte mať na svojom zápästí.

Spôsob ovládania

Na trhu nájdete inteligentné hodinky s dotykovým displejom alebo s tlačidlami. Opäť platí, že pokiaľ radi športujete, užitočnejšie pre vás budú smart hodinky s fyzickými tlačidlami. Oba varianty majú svoje za aj proti. Dotykový displej je pohodlnejší na ovládanie, má rýchlejšiu odozvu a je elegantnejší. Na druhú stranu displej s tlačidlami funguje aj pri extrémnych výkyvoch počasia a reaguje aj na studený či spotený prst.

TIP: Inteligentné hodinky s tlačidlami oceníte v zime, keď budete mať na rukách rukavice.

Batéria

Výdrž batérie je primárnym parametrom hneď z dvoch dôvodov. Čím je väčšia, tým dlhšie môžete hodinky nosiť bez toho, aby ste ich museli dobíjať. Ten, čo žije v meste a každých desať minút je v prítomnosti zástrčky, nad tým len mávne rukou. No športovci alebo turisti výdrž batérie ocenia zlatom.

A po druhé, silnejšia batéria neskolabuje, keď si na hodinkách súčasne pustíte hudbu, meranie životných funkcií a hru.

Smart Hodinky ilustračné
Smart Hodinky ilustračné | zdroj: Pixabay.com

Kompatibilita so smartfónom

Smart hodinky sú predĺženou rukou smartfónu. Ako také by s ním mali spolupracovať, nie hádzať mu polená pod nohy. Nanešťastie veľa ľudí si zvolí inteligentné hodinky podľa dizajnu. Zabúdajú pritom na to, že hodinky by mali byť v prvom rade kompatibilné so smartfónom.

Pred nákupom sa presvedčte, že operačný systém hodiniek aspoň čiastočne spĺňa požiadavky operačného systému vášho smartfónu. V súčasnosti je väčšina inteligentných hodiniek kompatibilná s operačnými systémami iOS aj Android, takže by v tom nemal byť problém.

Športové hodinky nielen na šport

Je to skôr výnimočná situácia, ale športové smart hodinky sa vám môžu zísť aj v bežnom živote. Ich výhodou je zosilnené tesnenie, vďaka ktorému je mechanizmus chránený pred prachom a odolnosť displeja proti poškriabaniu. Takéto hodinky sa zídu tým, čo pracujú v prašných podmienkach, prípadne radi trávia svoj voľný čas obrábaním záhrady.