Main Content

KOMENTÁR TÝŽDŇA: Futbalový Matrix, strelec a iné

pondelok, 2. január 2012 13:33 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR TÝŽDŇA: Futbalový Matrix, strelec a iné
KOMENTÁR TÝŽDŇA: Futbalový Matrix, strelec a iné | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto ilustračné

Práve skončený týždeň sa stal definitívne minulosťou. Odohrali sa v ňom zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet futbalu. Prinášame vám fejtónovým perom napísané to najzaujímavejšie, čo nám futbal ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Futbalový Matrix

V Matrixe je Sion posledné ľudské mesto, ktoré odoláva útokom strojov. Vo futbale sa rozhodol švajčiarsky klub FC Sion vyhlásiť vojnu najvyšším strojom futbalového sveta. Neom je majiteľ FC Sion Christian Constantin. Neo na začiatku príbehu ukázal, že nie je žiadne neviniatko, keď nahovoril egyptského brankára El-Hadaryho v roku 2008 na neoprávnený prestup. Na základe toho mu FIFA oprávnene tresla po prstoch v roku 2009 a to dvoma rokmi zakázania príchodov. Neo si ale z toho zrejme ťažkú hlavu nerobil. A smial sa strojom do ksichtu. Až ho úsmev jedného dňa prešiel. Nepáčilo sa mu totiž, že aj napriek postupu cez Celtic Glasgow do skupinovej fázy EL ho UEFA na základe protestu „katolíkov“ vylúčila. Dôvodom boli štarty hráčov, ktorých Sion nemohol použiť pre zákaz príchodov do klubu. Neo sa obrátil na športový arbitrážny súd (CAS), ale ten vyhovel strojom. A tak sa skutočná vojna mohla začať. Neovou poslednou nádejou sa stal civilný súd, ktorý stroje tak veľmi nemajú radi. A ten rozhodol na základe voľného pohybu pracovnej sily, ktorá nemôže byť obmedzovaná v prospech Nea.

Že máte déjà vu? Áno, na základe tohto istého zákona sa už raz revolúcia vo futbale stala. V roku 1995 po 5 rokoch tvrdého boja, rozhodol až Súdny dvor Európskej únie v prospech belgického futbalistu Jeana-Marca Bosmana. Víťazom sa stali, ale iba plné vrecká tých futbalistov, ktorí podpíšu dobré zmluvy pol roka pred ukončením tých starých v novom klube. A čo sa stalo s Bosmanom? Vyhrážali sa mu, rozpadla sa mu rodina, stal sa alkoholikom, reálne rozmýšľal o samovražde a teraz žije zo sociálnej podpory. Podobne môže dopadnúť aj Neov klub. Stroje totiž pohrozili vylúčením všetkých švajčiarskych mužstiev, ak si Švajčiarsky futbalový zväz neurobí doma poriadok. A tak dostal FC Sion povianočnú deku v podobe odpočítania 36 bodov v ligovej súťaži. Čo znamená prepad z reálne boja o titul do reálneho zostupu zo súťaže. Neo to ale tak nenechá a obráti sa na civilný súd. Ak by v tomto boji vyhral, dosiahol by revolúciu nielen vo svete futbalu, ale športu celkovo. Veď každý komu by odteraz nebol uznaný gól, či bola neoprávnené udelená červená karta by sa mohol obrátiť na civilný súd a snažiť sa dosiahnuť zmenu. Ale aj v Matrixe sa systém na konci iba zresetoval a stroje s vylepšeniami vládli ďalej.

Strelec

Adriano Leite Ribeiro bol ešte nedávno jeden z najobávanejších útočníkov sveta. Góly dával na požiadanie. Strieľal zo všetkých pozícií a väčšinou vždy aj presne. Keď mu, ale v Európe začali chýbať ako väčšine Brazílčanov domáce radosti života, musela prísť aj pre neho zmena. Najprv začal skúšať na koľko pohárikov a hamburgerov si to vlastne zarobil a tak sa časom trošku viac zaguľatil. To sa samozrejme Interu Miláno nepáčilo a tak ho odlifrovali domov do Brazílie. Po čase, ale dostal opäť chuť na špagety a išiel do AS Rím. Ešte ich avšak ani nedojedol a už chcel ísť opäť domov a tentoraz zrejme už nadobro. A keďže v Corinthianse Sao Paulo nediskriminujú obéznych ľudí po Ronaldovi angažovali aj druhého slávneho špekáčika. Ale aj ten si radšej dá pečené kolená, než by si tie svoje ničil kdesi na trávniku. Na Vianoce si chcel dať sám sebe darček. Pozval štyri babenky a poďho do baru. Nebojte sa! Chlapec je skúsený a mal aj ochranu zo sebou. Konkrétne v podobe ochrankára. Pri ceste autom si od neho požičal pištoľ a asi Adrianovi predsa len tá streľba chýba. A svojou neopatrnosťou si dal vlastný gól. Pretože strelec jeho kalibru aj s dávkou šťastia trafí. Tentoraz šťastiu môže ďakovať, že to bola iba ruka jednej zo spoločníčok.

Zhrnutie v zhrnutí

Chlapci z Manchestru United si zrejme vypili na počesť sedemdesiatky svojho bossa o deň skôr, pretože pukli doma s posledným  Blackburnom. To pre zmenu v Chelsea musí byť fľaša otvorená už dlhšie, keď aj štvrtý krát v rade odpočítavajú pomyselné body. No a úžasné kolo v Premier League doslova zabili na Nový rok hráči Manchestru City prehrou v Sunderlande. V Paríži si pripočítali nové výdaje na plat pre Carla Ancelottiho, ktorý už sľubuje to o čom peniaze v klube už v lete rozhodli. Naopak svoje letné rozhodnutie mení Marek Sapara a ide na hosťovanie do Gaziantepsoru.

Odporúčané články