Main Content

Hodnotenie trénera Tarkoviča bolo úprimné: "Nezvládli sme to"

štvrtok, 25. marec 2021 10:54 | Autor: TASR

Štefan Tarkovič
Štefan Tarkovič | zdroj: TASR/Michal Svítok

Nikózia 25. marca (TASR) - Slovenskí futbalisti zaváhali hneď v úvodnom kvalifikačnom zápase o postup na MS 2022 v Katare. Vo svojom prvom súboji H-skupiny na Cypre uhrali v stredu po ofenzívne impotentnom výkone iba bezgólovú remízu.

Slováci očakávali ťažký zápas proti motivovanému súperovi s novým trénerom Grékom Nikosom Kostenoglouom, čo sa aj potvrdilo. Cyprus ich neprekvapil, nepríjemným poznaním ale bola neschopnosť slovenského papierového favorita dostať domácich pod tlak. V hre zverencov trénera Štefana Tarkoviča chýbala väčšia dynamika, agresivita a bolestne najmä kreatívnosť zraneného kapitána Mareka Hamšíka. Až na dve ojedinelé šance Alberta Rusnáka ml. v prvom dejstve, resp. striedajúceho Ivana Schranza v posledných sekundách pôsobili úplne sterilne. Takmer neexistovala hra v krídelných priestoroch, schopnosť meniť tempo hry, pokus o individuálne prieniky, streľba z diaľky a problémom bola aj komplikovaná stereotypná rozohrávka. A od fiaska v podobe prehry ich troma excelentnými zákrokmi pri šanciach domácich zachránil brankár Martin Dúbravka.

"Očakávali sme ťažký zápas, to sa naplnilo. Domáci dobre bránili, celý čas boli maximálne motivovaní. Do prestávky nám chýbala cirkulácia, nábehy za obranu, agresivita v súbojoch, v tom nás súper prevýšil. Pravdou je, že v útočnej fáze sme sa zas trápili, potrebujeme na tom pracovať. Na druhej strane musím zopakovať, že Cyperčania predviedli dobrý výkon, nikto tu nebude ľahko vyhrávať. Skupina je vyrovnaná, ako sme predpokladali hneď po žrebe, už pri vstupe do kvalifikácie prehrali Chorváti v Slovinsku a myslím si, že na Cypre to bude mať každý súper veľmi ťažké," zhodnotil na pozápasovej tlačovej konferencii Tarkovič. Podľa 48-ročného kouča súper takticky neprekvapil a proti jeho defenzívnym stenám zlyhala slovenská kombinácia: "Cyprus nás neprekvapil, pripravovali sme sa, že budú hrať v línii. Zahrali hustý blok 5-4-1, dosť nakrátko, chceli sme sa dostať do kombinácie, ale nedarilo sa nám to."

Slovenskému účastníkovi preloženého EURO 2020 chýbali okrem Hamšíka aj zranený Vladimír Weiss ml. a chorý Stanislav Lobotka. Tarkovič v tom odmietol hľadať výhovorky: "Prišli sme bez nich a futbal nemôže byť o jednom alebo dvoch hráčoch. Samozrejme, každý hráč, ktorý tu nie je, družstvu chýba. Nie sme asociácia, kde je pretlak hráčov a také osobnosti nechýbajú. Na druhej strane, vyhovárať sa na to nechcem. Nastúpili sme v takom zložení, v akom sme nastúpili a tak ako spolu vyhrávame, tak aj spolu prehrávame. Tento zápas sa nezvládol. Pre mňa je veľkým pozitívum, že sme gól neinkasovali a budem rád, ak sa naučíme neprehrávať, aby sme potom mohli vyhrávať."

Slováci sa vo štvrtok presunú domov, už v sobotu ich v Trnave čaká v druhom zápase kvalifikácie Malta a o ďalšie tri dni opäť v Trnave Rusko. "Potrebujeme zregenerovať nielen fyzické sily, ale aj mentálne. Traja hráči sa vracajú do nemeckých klubov, hovorili sme so Stanom Lobotkom, ale nevyzerá to s ním dobre. Ešte aspoň tri dni nebude môcť nabehnúť do plnej prípravy, takže reálne s ním počítať nemôžeme."