Main Content

Rusnák si trúfa nahradiť Hamšíka, podcenenie Cypru nepripúšťa

pondelok, 22. marec 2021 17:53 | Autor: TASR

Albert Rusnák
Albert Rusnák | zdroj: TASR

Senec 22. marca (TASR) - Podľa Alberta Rusnáka nebudú slovenskí futbalisti v úvodnom zápase kvalifikácie MS 2022 na Cypre nastavení v hlavách tak, že doň pôjdu ako papieroví favoriti a nič sa im nemôže stať. Ofenzívny hráč klubu MLS Real Salt Lake si želá, aby hostia priviezli v stredu z Nikózie cenné tri body, ktoré by ich vzpružili pred domácim dvojzápasom s Maltou a Ruskom.

"Bude to ťažký zápas. Všetci si uvedomujeme, aký dôležitý je dobrý vstup do kvalifikácie. Nie sme nastavení, že ideme hrať proti outsiderovi, no chceme získať tri body. V kvalifikácii ide hlavne o body a o to udržať sa na prvom alebo druhom mieste. O to sa budeme snažiť," povedal Rusnák na pondelkovom mediálnom termíne v Senci. Cyperčania len pár týždňov pred štartom nového kvalifikačného cyklu vymenili trénera, preto môžu byť pre súperov spočiatku ťažšie čitateľní. "Nový tréner vždy prinesie niečo svoje. Môže zmeniť rozostavenie, štýl hry. Máme ešte dva dni na pozretie si videa, zmapovanie silných a slabých stránok cyperských hráčov. Verím, že budeme o niečo múdrejší," konštatoval Rusnák.

Pri skladaní nominácie na marcový trojzápas sa tréner národného tímu Štefan Tarkovič boril s veľkými problémami. Počítať nemôže s brankárom Marekom Rodákom, kapitánom mužstva Marekom Hamšíkom a minimálne proti Cypru ani so Stanislavom Lobotkom a Vladimírom Weissom. "Sú to veci, ktoré my ako hráči alebo realizačný tím neovplyvníme. Situácia je podobná ako na poslednom zraze. Vypadávajú hráči pre to, že ich kluby nechcú uvoľniť, sú tam aj nejaké zranenia a pri testovaní na COVID-19 nevieme, či ešte niekto nevyskočí. Situácia sa mení zo dňa na deň. Momentálne sme tu v zostave, v akej sme a pripravujeme sa na prvý zápas," pristúpil Rusnák pragmaticky k udalostiam uplynulých dní.

Absenciami Hamšíka a Weissa sa pre neho otvára príležitosť dostať sa do základnej zostavy a zaceliť dieru na poste podhrotového hráča. Na pozíciu "desiny" je zvyknutý z klubu a trúfol by si na ňu aj v reprezentácii. "Je mi ľúto, že sa Vlado opäť zranil a dokonca tesne pred zrazom. Marek je ako opora mužstva takisto zranený. Tieto veci nás veľmi mrzia, na druhej strane sa v živote futbalistu dejú. Bude to na tých hráčoch, ktorí budú zdraví a nastúpia. Keď ma tréner postaví, odovzdám maximum pre mužstvo. Fyzicky sa cítim výborne, asi najlepšie počas môjho pôsobenia v USA."

Svoj zatiaľ posledný zápas pritom Rusnák odohral pred vyše štyrmi mesiacmi - 18. novembra v Česku v záverečnom súboji Ligy národov. "Nasledovala 10-dňová dovolenka, po nej som začal s individuálnym tréningom s kondičným trénerom. Od začiatku januára sme v Salt Lake nabehli na skupinové tréningy, nebolo nás na ihrisku 30, ale vždy sa nás zišiel dostatočný počet na to, aby sme vedeli hrať hry a modelované zápasy," zažehnal Rusnák pochybnosti o individuálnej pripravenosti na tri marcové "asociačky".