Main Content

Peter Sagan priznal, že na špičku si zatiaľ netrúfa

streda, 17. marec 2021 18:00 | Autor: TASR

Peter Sagan
Peter Sagan | zdroj: TASR

Bratislava 17. marca (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan má za sebou prvé preteky v tejto sezóne. Hoci na Tirreno-Adriatico nedosiahol výrazný výsledok, po prekonaní koronavírusu bol rád, že podujatie vôbec dokončil a naladil sa na ďalší program. Už cez víkend ho čakajú preteky Miláno - San Remo, potom sa po prvý raz predstaví na Okolo Katalánska.

Sagan musel odložiť začiatok novej sezóny po tom, ako mali spoločne s bratom Jurajom a ďalším Slovákom v tíme Bora-hansgrohe Erikom Baškom vo februári v závere sústredenia na Kanárskych ostrovoch pozitívny test na koronavírus. "Stratil som čuch a cítil sa veľmi unavený. Nemal som horúčku ani iné príznaky. Musel som však začať s tréningom opatrne, hodinu a hodinu a pol, potom deň oddych. Strávil som hodinu na bicykli a opäť som bol vyčerpaný. Takto som stratil tri týždne," povedal Sagan pre Het Laatsete Nieuws. Karanténa mu nepríjemne zasiahla do prípravy a preto bol sám zvedavý, ako zvládne preteky v Taliansku. "Som veľmi šťastný, že som ich dokončil. Odviedol som tu veľa práce, nie som ani unavený a cítim sa OK," povedal Sagan ešte pred utorkovou záverečnou časovkou. V nej napokon obsadil 108. miesto a v celkovej klasifikácii bol na 130. priečke.

Víťazom sa stal Tadej Pogačar, Slovinec uspel pred Woutom van Aertom, ktorý zase triumfoval v časovke a ako prvý po roku zdolal Filippa Gannu. "Sledovať ich v televízii je určite zábava. Ja zatiaľ nie som v stave, aby som im konkuroval. Mal som sa pohybovať na čele, ale teraz som na úplne inej úrovni. Pokúsim sa tam čo najskôr vrátiť. Uvidíme, ako to dopadne v ďalších pretekoch. Toto je pre mňa náročné obdobie, ale verím, že to pôjde stále lepšie," citoval Sagana portál cyclingnews.com.

Najbližšie ho čaká v sobotu Miláno - San Remo, už v pondelok absolvuje debut v Katalánsku, ktorý dostal prednosť pred belgickými klasikami E3 Saxo Bank Classic a Gent - Wevelgem v Belgicku. Obe patrili tradične do Saganovho programu a žal na nich úspechy. Vo Wevelgeme sa tešil z víťazstva v rokoch 2013, 2016 a 2018, na E3 triumfoval v roku 2014: "Bolo to spoločné rozhodnutie. Preteky v Katalánsku sa zdali byť lepším riešením, keďže som vynechal januárové i februárové preteky."

Po nasledujúcich dvoch podujatiach má naplánovaný štart na Okolo Flámska a Paríž - Roubaix: "Toto je zatiaľ dohodnuté, uvidíme po klasikách, čo bude. Na Tirreno som prišiel s minimálnou prípravou, Miláno - San Remo bude lotéria. Potom ma čaká ďalšia náročná skúška na Okolo Katalánska, dám do toho všetko a uvidím. Treba počkať, ja sa vrátim, žiadne obavy. Takto to chodí, môžete ochorieť, či mať nehodu a ste mimo pol roka či celú sezónu. Uvidíme, ako sa budem cítiť, keď sa celkovo zotavím."