Main Content

Daniela Hantuchová: Žena, ktorej patrí titul najlepšej slovenskej tenistky v histórii

sobota, 20. marec 2021 08:00 | Autor: Róbert Kalnický

Daniela Hantuchová a Kim Clijstersová
Daniela Hantuchová a Kim Clijstersová | zdroj: TASR

Dostať sa na piatu priečku svetového rebríčka WTA nedokáže každá tenistka. Na Slovensku sa môžeme pýšiť tým, že v minulosti túto pozíciu okupovala dnes už bývalá hviezda tohto športu Daniela Hantuchová.

V súčasnosti 37-ročná rodáčka z Popradu je najúspešnejšou protagonistkou ženského tenisu u nás. Jej úspechy nedokázala doteraz napodobniť žiadna iná žena. Začiatok jej kariéry je prepojený s úspechom Miroslava Mečířa na OH v Soule. Zisk zlatej olympijskej medaily sa stal dostatočným zdrojom motivácie pre mladú Danielu, ktorá po tomto počine československej legendy začala s tréningom.

Medzi profesionálky sa zaradila ako veľmi mladá. Od roku 1999 pôsobila na okruhu WTA a získavala prvé skalpy svojich súperiek. Jej výkony boli natoľko očarujúce, že v 2002-om sa nachádzala už na 37. mieste svetového rebríčka WTA.

18 rokov medzi elitou z nej spravilo v istom ohľade legendu. Zúčastnila sa mnoho turnajov najvyššej úrovne. Na siedmich z nich v kategórii WTA triumfovala, tri prvenstvá pridala na podujatiach nižšieho rangu (ITF). Vidieť si ju mohol aj na viacerých Grandslamoch. Najväčší úspech na grandslamovom turnaji dosiahla v roku 2008, kedy sa na Australian Open prebojovala až do semifinále. Nesmieme opomenúť ani rok 2002, kedy sa predstavila vo štvrťfinále Wimbledonu aj US Open. Rovnaký výsledok vo Flushing Meadows dosiahla v 2013-om. Za zmienku stojí štvornásobná účasť v štvrtom kole na French Open, konkrétne to boli turnaje v rokoch 2002, 2006, 2010 a 2011.

Vymenovali sme ti jej úspechy v dvojhre, no najslávnejšia slovenská tenistka bola úspešná aj v štvorhre. Podobne ako v rebríčku singlu, aj v debli je jej kariérnym maximom piata priečka. Skvelé výkony, tvrdá drina a partner, ktorý prepojil svoju hru s tou Danielinou boli základnými faktormi pri ceste na vrchol.

Na Grandslamoch zažila päť finálových účastí, z čoho pretavila štyri na výhru. Len jediný raz odchádzala z kurtu so sklonenou hlavou. Zaujímavým faktom je, že triumf v zmiešanej štvorhre má z každého grandslamového turnaja. Na Slovensku toto nikto pred ňou, ani po nej nedokázal.

Jej prístup k reprezentačným farbám je vzorom pre nejedného športovca. Národný dres sa stal pre Danielu modlou, ktorej bola ochotná obetovať všetko. V prelomovom roku 2002, v ktorom sme sa mimochodom stali majstrami sveta v ľadovom hokeji, sme mali možnosť oslavovať aj iný nezabudnuteľný úspech. Reč je o prvenstve vo Fed Cupe, tímovej súťaži krajín.

Výkony mladej Hantuchovej sledovali tisíce fanúšikov nielen v krajine pod Tatrami, ale po celom svete. Výrazne dopomohla k zisku trofeje, ktorá je dodnes najväčším úspechom v histórii slovenského tenisu.

Daniela Hantuchová sa zaradila medzi smotánku slovenských športovkýň. Nachádza sa v spoločnosti mien ako Anastázia Kuzminová či Veronika Velez-Zuzulová. Každá zo spomenutých žien dokázala vo svojej disciplíne, že patrí do najužšej špičky.