Main Content

Voráček rozhodol o triumfe Flyers, Pánik s tretím gólom v sezóne

utorok, 16. marec 2021 11:01 | Autor: TASR

Richard Pánik so spoluhráčmi
Richard Pánik so spoluhráčmi | zdroj: TASR

New York 16. marca (TASR) - Slovenský hokejista Richard Pánik sa v zámorskej NHL podieľal jedným gólom na vysokom víťazstve Washingtonu na ľade Buffala 6:0. V 26. minúte svojím tretím tohtosezónnym zásahom zvýšil na priebežných 3:0 pre hostí. Z výhry Capitals sa tešil aj jeho krajan Zdeno Chára.

Poltucet zavŕšil v 57. minúte kapitán Washingtonu Alexander Ovečkin. Pre ruského kanoniera to bol už 717. gól v profiligovej kariére, čím sa na šiestom mieste historického poradia strelcov vyrovnal legendárnemu Philovi Espositovi. Na konte má 1299 bodov a už iba jeden mu tak chýba k dosiahnutiu 1300-bodovej hranice, ktorú by pokoril ako 35. hráč v ligových dejinách. "Je pekné byť v takejto spoločnosti. Jednoducho robím to, čo mám, snažím sa využiť všetky moje šance," povedal Ovečkin, ktorému chýba už len 14 gólov na vyrovnanie ďalšej legendy Marcela Dionnea.

"Vyrastal som v Massachusetts a sledoval Phila Esposita, bol to neuveriteľný hráč, neskutočný strelec. Teraz mám šancu pracovať s 'Ovim' a som šťastný, že dal tento gól," uviedol pre nhl.com tréner Capitals Peter Laviolette. Jeho zverenci vyhrali už piaty duel v sérii a vo Východnej konferencii strácajú dva body na vedúci New York Islanders, pričom odohrali o stretnutie menej. Sabres sa nevedia vymaniť z krízy, prehrali už jedenásty zápas v sérii.

Tridsaťročný Pánik si okrem gólu pripísal do štatistík aj dva plusové body, jednu strelu na bránku, jeden blok a na ľade strávil dokopy 13:05 minút. V prebiehajúcej sezóne nazbieral v 28 dueloch deväť bodov (3+6). Chára odohral 18:51 minút a k jednej strele na bránku pridal dve zblokované strely a "plusku". V zápase sa dostal aj do kurióznej situácie, keď mu rozhodcovia chceli udeliť štvorminútový trest za vysokú hokejku, spomalené zábery však ukázali, že Chára sa neprevinil. Curtis Lazar ho bodyčekom poslal pri mantineli na ľad a slovenskému obrancovi pri páde vyleteli do vzduchu nohy, nie hokejka, a útočníka hostí zasiahol do tváre nechtiac korčuľou. Trest nakoniec nedostal.

Boston prehral v noci na utorok na ľade Pittsburghu 1:4, slovenský brankár Jaroslav Halák zneškodnil 22 z 25 striel domácich. Víťazný gól Penguins strelil Jevgenij Malkin, pre ktorého to bol jubilejný 1100. bod v NHL, okrem toho zaznamenal aj asistenciu. Podarilo sa mu to ako 63. hráčovi v histórii, piatemu z aktívnych hokejistov a len tretiemu z Rusov. Predtým dosiahli tento míľnik z jeho krajanov len Ovečkin a Sergej Fiodorov. Malkin nazbieral v 935 dueloch základnej časti 424 gólov a 676 asistencií. Zároveň si predĺžil bodovú sériu na osem zápasov (4+8). "Momentálne hrá výborne a je dominantný hráč v našom tíme. Všimnete si ho vždy, keď je na ľade, akoby ho nasledoval puk," povedal tréner Pittsburghu Mike Sullivan. Kapitán "tučniakov" Sidney Crosby zaznamenal gól a dve asistencie a natiahol si bodovú šnúru na sedem stretnutí (4+7), brankár Tristan Jarry predviedol 42 úspešných zákrokov. Penguins aj vďaka nim vyhrali šiestykrát po sebe a vo Východnej divízii im patrí tretia priečka.

Bruins prehrali druhý zápas za sebou, i keď súpera prestrieľali 43:26. "Mali sme takmer 50 či 45 striel. Potom máte pocit, že každá chyba končí v našej sieti. Keď budeme hrať takto aj zajtra, dúfam, že príde oveľa lepší výsledok," povedal krídelník "medveďov" Brad Marchand.

Montreal v útoku s Tomášom Tatarom zvíťazil vo Winnipegu 4:2. Na triumfe sa veľkou mierou podieľal brankár Carey Price, ktorý mal 34 úspešných zákrokov vo svojom 700. zápase v základnej časti. Toľko ich v histórii NHL odohralo len 29 brankárov. "Je to preňho veľký míľnik. Carey dnes chytal úžasne," povedal útočník Josh Anderson, ktorý sa na výhre podieľal gólom a asistenciou. Tyler Toffoli si vylepšil konto o tri body (2+1). Oba góly Jets strelil Kyle Connor, Connor Hellebuyck vykryl 27 striel súpera. Tatar strávil na ľade 14:11 minút a zaznamenal jednu strelu a jeden "hit".

Hráči Tampy Bay v zostave so slovenským obrancom Erikom Černákom prehrali s Nashvillom 1:4 a nevyužili šancu dostať sa na prvé miesto v tabuľke Centrálnej divízie. "Predátori" ukončili sériu troch prehier a dosiahli prvý triumf nad Lightning v prebiehajúcej sezóne. Hrdinami "predátorov" boli brankár Pekka Rinne s 38 úspešnými zákrokmi a Calle Järnkrok, ktorý pridal ku gólu aj tri asistencie. "Všetci vedia, že sme sa v predošlých zápasoch trápili, takže je to pre nás veľké víťazstvo," uviedol Rinne. Černák odohral 17:58 min a do štatistík si pripísal strelu na bránku, dve trestné minúty, dva bodyčeky a jeden blok.

Vydarený večer má za sebou český útočník Jakub Voráček, ktorý rozhodol v predĺžení o triumfe Philadelphie nad New Yorkom Rangers 5:4 a konto si obohatil aj o dve asistencie. Pre Flyers to bolo len tretie víťazstvo z uplynulých ôsmich zápasov. V drese "jazdcov" mal rovnakú bilanciu ako Voráček ruský útočník Artemij Panarin. Práve medzi týmito dvoma hráčmi sa udial rozhodujúci moment duelu. Brankár Rangers Keith Kinkaid poslal v 4. minúte predĺženia dlhú prihrávku do stredného pásma na Panarina, ten si nedal pozor na dobiedzajúceho Voráčka, ktorý mu vypichol puk, kľučkou oklama brankára a rozhodol. "Bol som už takmer 'mŕtvy', ale Panarin bol tiež veľmi unavený, takže som vedel, že mám čas. Som rád, že sa Kinkaid chytil na tú kľučku," povedal strelec víťazného gólu.

V dobrých výkonoch pokračujú hráči Floridy, ktorí triumfovali nad Chicagom 6:3 a dosiahli štvrté víťazstvo v sérii. Na domácom ľade prehrávali v 34. minúte už 1:3, no sériou piatich gólov otočili duel vo svoj prospech a figurujú na čele Centrálnej divízie. Víťazný gól strelil v oslabení v 54. minúte Aleksander Barkov, ďalšie dva dala Florida do prázdnej bránky. "Ako vždy, opäť nás podržal v správny moment. Je to rozhodne špeciálny hráč, myslím si, že je to najlepší hokejista na svete. Robí toľko veľa vecí, ktoré nikto nevidí, je pre nás nesmierne cenný," zložil Barkovovi poklonu brankár Sergej Bobrovskij, ktorý si pripísal 26 úspešných zákrokov. Florida nazbierala 42 bodov, rovnako ako New York Islanders, a prvýkrát od roku 1996 sa v tejto fáze sezóny dostala na čelo celej súťaže. "Tento rok sme proste iný tím. Zaslúžime si všetko uznanie, ktoré dostávame," povedal obranca MacKenzie Weegar. Chicago prehralo štvrtý z uplynulých piatich duelov.

Mark Stone zaznamenal gól a asistenciu a natiahol svoju bodovú sériu na osem zápasov (6+10). Max Pacioretty mal rovnakú bilanciu a Vegas Golden Knights zdolali San Jose Sharks 2:1. "Rytieri" vyhrali tretí duel za sebou a kraľujú Západnej divízii, "žraloci" prišli o trojzápasovú víťaznú šnúru. Brankár Marc-Andre Fleury si pripísal 481. víťazstvo v ZČ a už len tri ho delia od Eda Belfoura na štvrtom mieste historických tabuliek. O výhre Vancouveru na ľade Ottawy 3:2 rozhodol v druhej minúte predĺženia J. T. Miller. Thatcher Demko mal 44 úspešných zákrokov. Calgary zvíťazilo v treťom zápase po sebe pod vedením nového trénera Darryla Suttera, keď vyhralo na domácom ľade nad Edmontonom Oilers 4:3. Rozhodujúci zásah zaznamenal v 47. minúte Noah Hanifin. Edmonton prehral po víťaznej šnúre druhý duel za sebou.

Zápas medzi Los Angeles a St. Louis Blues museli odložiť. Kings sa pre snehovú búrku v Denveri nestihli vrátiť domov do LA po stretnutí na ľade Colorada Avalanche.

sumáre NHL:

TAMPA BAY LIGHTNING – NASHVILLE PREDATORS 1:4 (0:0, 0:3, 1:1)

Góly: 51. Stamkos (Gourde, Killorn) – 24. Tolvanen (Johansen, Järnkrok), 30. Arvidsson (Haula, Järnkrok), 32. Järnkrok (Ekholm, Rinne), 60. Ekholm (Fabbro, Järnkrok). Brankári: McElhinney - Rinne, strely na bránku: 39:26.

NEW YORK RANGERS – PHILADELPHIA FLYERS 4:5 pp (0:2, 3:1, 1:1 - 0:1)

Góly: 29. Panarin (Reunanen, Strome), 31. Blackwell (Panarin, Smith), 36. Gauthier (Chytil, Panarin), 43. Rooney (Lemieux, Howden) – 4. van Riemsdyk (Farabee, Braun), 6. Provorov (Couturier), 39. Farabee (Giroux, Voráček), 46. Giroux (Voráček, Provorov), 64. Voráček. Brankári: Kinkaid - Hart, strely na bránku: 24:30.

FLORIDA PANTHERS – CHICAGO BLACKHAWKS 6:3 (1:1, 2:2, 3:0)

Góly: 19. Tippett (Forsling, Wennberg), 35. Ekblad (Yandle, Huberdeau), 36. Forsling (Barkov, Verhaeghe), 54. Barkov (Acciari, Weegar), 59. Verhaeghe (Barkov), 60. Wennberg (Hörnqvist, Huberdeau) – 11. Kane (Kämpf), 31. Kurashev (Janmark, de Haan), 34. Hagel (Kubalík, Keith). Brankári: Bobrovskij - Lankinen, strely na bránku: 36:29.

PITTSBURGH PENGUINS – BOSTON BRUINS 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)

Góly: 17. Rodrigues (Kapanen, Malkin), 19. Crosby (Guentzel, Dumoulin), 32. Malkin (Crosby, Letang), 60. Guentzel (Rust, Crosby) – 7. Grzelcyk (Marchand, Pastrňák). Brankári: Jarry - HALÁK, strely na bránku: 26:43.

BUFFALO SABRES – WASHINGTON CAPITALS 0:6 (0:1, 0:3, 0:2)

Góly: 19. Kuznecov (Schultz, Sheary), 23. Bäckström (Oshie, Jensen), 26. PÁNIK (Orlov), 36. Sprong (Jensen), 47. Hathaway (Schultz, Hagelin), 57. Ovečkin (Sheary). Brankári: Hutton - Vaněček, strely na bránku: 23:30.

OTTAWA SENATORS – VANCOUVER CANUCKS 2:3 pp (0:2, 1:0, 1:0 - 0:1)

Góly: 24. Norris (Stützle, Zub), 58. White (Tkachuk) – 11. Hawryluk (Sutter, Benn), 19. Pearson, 62. Miller (Hughes, Horvat). Brankári: Daccord - Demko, strely na bránku: 46:28.

WINNIPEG JETS – MONTREAL CANADIENS 2:4 (0:1, 1:2, 1:1)

Góly: 29. Connor (Morrissey, Šťastný), 46. Connor (Morrissey, Scheifele) – 5. Kotkaniemi (Drouin, Anderson), 26. Anderson (Toffoli, Suzuki), 40. Toffoli, 60. Toffoli (Edmundson). Brankári: Hellebuyck - Price, strely na bránku: 36:31.

CALGARY FLAMES – EDMONTON OILERS 4:3 (0:0, 3:2, 1:1)

Góly: 26. Dubé (Lindholm), 29. Lindholm (Kylington, Dubé), 34. Mangiapane (Lucic, Backlund), 47. Hanifin (Mangiapane, Backlund) – 30. Larsson (Ennis, Yamamoto), 38. Archibald (Shore, Bear), 46. Draisaitl (McDavid). Brankári: Markström - Smith, strely na bránku: 27:31.

VEGAS GOLDEN KNIGHTS – SAN JOSE SHARKS 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)

Góly: 9. Pacioretty (Stone, Theodore), 42. Stone (Pacioretty, Hague) – 55. Meier (Burns). Brankári: Fleury - Dubnyk, strely na bránku: 36:24.

Slováci v akcii:

Erik Černák (Tampa Bay) 17:58 0 0 0 0 1 2

Zdeno Chára (Washington) 18:51 0 0 0 +1 1 0

Richard Pánik (Washington) 13:05 1 0 1 +2 1 0

Tomáš Tatar (Montreal) 14:11 0 0 0 0 1 0

-----------------------------------------------

Jaroslav Halák (Boston) 59:19 22/25 88,0%

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, pri brankárovi: počet odchytaných minút, zákroky/strely, percentuálna úspešnosť zásahov/