Main Content

Cieľ PSG po vyradení Barcelony je v LM jednoznačný: Dokráčať až na trón!

štvrtok, 11. marec 2021 10:32 | Autor: TASR

Paríž St. Germain
Paríž St. Germain | zdroj: TASR

Paríž 11. marca (TASR) - Štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov bude po trinástich rokoch bez FC Barcelona. Katalánci cestovali do Francúzska s imperatívom streliť Parížu St. Germain minimálne štyri góly, ale napriek dominantnému výkonu sa im nepodarilo zvrátiť domácu prehru 1:4.

V Parku princov si vypracovali veľké množstvo šancí, no stroskotali na obrane vedenej stopérom Marquinhosom a najmä na brankárovi Keylorovi Navasovi. Po remíze 1:1 sa s najprestížnejšou klubovou súťažou rozlúčil po Cristianovi Ronaldovi, ktorého Juventus Turín nestačil na FC Porto, aj Lionel Messi. Prvýkrát od roku 2005 budú chýbať vo štvrťfinále dve najvýraznejšie postavy súčasného futbalu.

Barcelona od začiatku tlačila súpera, aktívny bol Ousmanne Dembele, ktorý uplatňoval svoju rýchlosť a techniku, no v koncovke bol nedôrazný, prípadne narazil na skvelo chytajúceho Navasa. Výkon "Blaugranas" pripomínal lepšie časy a na chvíľu sa zdalo, že by mohli zdramatizovať bitku o postup. No po polhodine hry a niekoľkých premárnených príležitostiach dostali ich plány zásadnú trhlinu. Clement Lenglet nešťastne pristúpil nohu Maura Icardiho a hlavný rozhodca Anthony Taylor po konzultácii s VAR nariadil pokutový kop. Loptu si postavil hrdina prvého duelu Kylian Mbappe a suverénne otvoril skóre duelu. Zároveň sa stal najmladším hráčom, ktorý v Lige majstrov dosiahol 25 gólov, vo veku 22 rokov a 80 dní prekonal Messiho o 206 dní. "Po prvom polčase sme mali viesť minimálne 2:1, ak by sme išli do druhej časti s náskokom, všetko by sa uberalo iným smerom," uviedol na webe UEFA tréner Barcelony Ronald Koeman.

Hostia po inkasovanom góle nerezignovali, pokračovali v tlaku a opäť zahodili niekoľko šancí. V 37. minúte však prevzal zodpovednosť Messi. Argentínčan si prebral loptu za šestnástkou, uvoľnil sa a na jeho projektil nemal nárok ani Navas. Barcelončania mohli ísť do šatne o čosi veselší, v nadstavenom čase polčasu Layun Kurzawa fauloval Antoineho Griezmanna a tentoraz zahrávali penaltu Katalánci. Na rozdiel od Mbappeho však Messi nebol dosť dôrazný ani presný a opäť vynikol Navas, ktorý aj so šťastím zlikvidoval jeho pokus. Po zmene strán sa obraz hry príliš nezmenil, Barcelona síce tlačila, ale súper úspešne blokoval jej strely, Marquinhos si postrážil Messiho a o zvyšok sa postaral Navas.

"V prvom zápase bol súper ultraefektívny, dal štyri góly, my v odvete iba jeden. To bol najväčší rozdiel. Nemôžem sa však sťažovať, predviedli sme obrovské úsilie, možno nám chýbalo šťastie. Ich brankár bol mužom zápasu a nedokázali sme ho viackrát prekonať," povedal Koeman.

Jeho zverencom sa nepodarilo napraviť si renomé po vlaňajšom štvrťfinálovom debakli od Bayernu Mníchov (2:8). Vtedy sa však pre pandémiu hralo iba na jeden zápas a podľa Koemana sa tentoraz nie je dôvod hanbiť: "Opúšťame LM vo veľmi odlišnej situácii. Hrali sme na hranici našich možností a to je cesta, ktorou chceme pokračovať. Sme sklamaní, ale dôležitý je dojem, aký sme po tomto súboji zanechali."

Kým v Barcelone sa snažili hľadať pozitíva, Paríž oslavoval svojho hrdinu Navasa. Jeho výkon ocenila aj UEFA, ktorá ho vyhlásila za hráča zápasu. Kostarický brankár uznal, že mu súper dal zabrať: "Barcelona hrala výborne, tlačila nás maximálne, ako mohla. Som šťastný, že sme postúpili, o to viac, že sa mi podarilo chytiť Messimu penaltu, pretože on ich zvyčajne kope veľmi dobre."

Aj podľa kapitána PSG Marquinhosa bol Navas hlavný faktor úspechu: "Vo futbale sa striedajú lepšie a horšie momenty. My sme sa mohli spoľahnúť na fantastického brankára, ktorý nám poskytol výhodu. V druhom polčase sme hrali lepšie a zaslúžene sme postúpili."

Ambície Parížanov sú jasné. Vlani im chýbal k absolútnej spokojnosti posledný krok, keď vo finále poľahli suverénovi sezóny Bayernu Mníchov, podľa Navasa vyradenie Barcelony pomôže tímu a nasmeruje ho až na trón: "Máme nesmiernu motiváciu a s podobným zanietením ako proti Barcelone sa tešíme na ďalšie kolo. Tento postup nám pomôže ešte sa zlepšiť. Musíme pokračovať v načatom smere, ak chceme vyhrať celú súťaž, musíme byť jednotní. Všetci máme jednoznačný cieľ, verím, že ho dosiahneme."