Main Content

VIDEO: PSG vyradil Barcelonu, do štvrťfinále postúpil aj Liverpool

štvrtok, 11. marec 2021 05:01 | Autor: TASR

Kylian Mbappe
Kylian Mbappe | zdroj: TASR

Bratislava 10. marca (TASR) - Futbalisti Paríža St. Germain postúpili do štvrťfinále Ligy majstrov. V stredajšej domácej odvete osemfinále remizovali s FC Barcelona 1:1, z prvého duelu na Camp Nou si však priniesli jednoznačný náskok 4:1. Medzi elitnú osmičku sa prebojoval aj FC Liverpool po triumfe nad RB Lipsko 2:0 v Budapešti. Anglický šampión vyhral v prvom zápase rovnakým skóre.

Barcelona sa pred štyrmi rokmi postarala práve proti PSG o jeden z najpamätnejších obratov v histórii súťaže, keď po prehre 0:4 v Parku princov deklasovala v odvete súpera 6:1. Parížania bez ešte nedoliečeného Neymara tentoraz podobný scenár nezažili, hoci od začiatku čelili dominancii súpera, ktorý mal herne i v počte šancí jasne navrch. Busquetsova hlavička po rohu išla mimo bránky, rovnako ako priamy kop Messiho z viac ako dvadsiatich metrov. Na konci úvodnej desaťminútovky Navas prvýkrát zakročil po pokuse Dembeleho, o osem minút neskôr už mal s pokusom rovnakého hráča väčšie problémy. Parížania sa dopredu tlačiť nemuseli, no súperovi úplne prenechali aktivitu. Čistý štít však držali aj po strele Desta do brvna v 23. minúte. Vzápätí Messi v sklze na päťke nedočiahol na prihrávku Dembeleho a keďže tlak Barcelony gól nepriniesol, po polhodine udrelo na druhej strane - Lenglet fauloval v šestnástke Icardiho a po konzultácii s VAR nariadil arbiter penaltu, z ktorej otvoril skóre Mbappe. Na opačnej strane zahodil ďalšiu príležitosť Dembele, no v 37. minúte už bolo vyrovnané, keď trafil parádne z diaľky do pravého horného rohu Messi. Argentínčan mohol otočiť skóre v nadstavení prvého polčasu po penaltovom zákroku Kurzawu na Griezmanna, no jeho delovku z bieleho bodu vyrazil Navas na brvno. Aj v druhej časti mali Katalánci loptu častejšie na kopačkách, do šancí sa však už nedostávali tak ľahko. Až v 60. minúte sa ocitol na päťke s loptou Messi, no v poslednom momente mu zabránil v zakončení Marquinhos. Kapitán PSG pohotovo "upratal" loptu pred Messim aj o osem minút neskôr a Navas potom podčiarkol svoj výborný výkon zákrokom proti hlavičke Busquetsa. Barcelona sa v závere snažila dosiahnuť aspoň tesný triumf, Griezmann však v 85. minúte vystrelil z hranice šestnástky nad. Domáci mohli napokon aj vyhrať, ale Mbappe svoj brejk v 90. minúte nevyužil.

Liverpool aj v odvete nastúpil proti Lipsku v budapeštianskej Puskásovej aréne a ani tentoraz sa bundesligista gólovo nepresadil. Zmeniť to mohol už v 10. minúte po rýchlom protiútoku Olmo, no stroskotal na Alissonovi. Na druhej strane Gulácsi s veľkými problémami vytlačil nad brvno hlavičku Jotu po rohovom kope. V 24. minúte sa dostal do úniku Salah, Gulácsi jeho strelu vyrazil pred Maneho, ani ten však nedokázal hlavou usmerniť loptu správnym smerom. Upamecano po polhodine hry v poslednej chvíli znemožnil "gólovku" Salahovi po prieniku Alexandra-Arnolda z pravej strany. Lipsko sa dralo dopredu, Alisson však zlikvidoval pokus Kampla a o chvíľku neskôr Forsberg v dobrej príležitosti z dvanástich metrov netrafil priestor bránky. V závere prvého dejstva ešte Jota "neprepálil" Gulácsiho a v nadstavení ešte rozvlnil iba bočnú sieť poloodkrytej bránky. Aktívny Jota sa dostal po prienikovej prihrávke pred brankára hostí aj v 53. minúte, rovnako bez úspešného zakončenia. Partiu mohol zdramatizovať striedajúci Sörloth, jeho hlavička však trafila brvno bránky Liverpoolu. Zverenci Jürgena Kloppa definitívne rozhodli o postupe v 71. minúte, keď Jota prihral Salahovi, ten sa uvoľnil v šestnástke a po zemi prekonal Gulácsiho - 1:0. O tri minúty neskôr spečatil triumf Liverpoolu druhým gólom Mane po asistencii striedajúceho Origiho.

odvety osemfinále LM 2020/2021:

Paríž St. Germain - FC Barcelona 1:1 (1:1)

Góly: 30. Mbappe (z 11m) - 37. Messi. Rozhodoval: Taylor (Angl.), ŽK: Kurzawa, Gueye, Paredes, Icardi - Mingueza, Lenglet, De Jong

PSG: Navas – Florenzi (76. Dagba), Marquinhos, Kimpembe, Kurzawa (46. Diallo) – Paredes, Gueye (59. Danilo) - Draxler (59. Di Maria), Verratti (84. Rafinha), Mbappe - Icardi

Barcelona: Ter Stegen – Dest (66. Trincao), Mingueza (35. Junior Firpo), Lenglet, Alba – De Jong, Busquets (79. Pjanič), Pedri (79. Moriba) – Messi, Griezmann, Dembele (79. Braithwaite)

/prvý zápas 4:1, do štvrťfinále postúpil Paríž St. Germain/

FC Liverpool - RB Lipsko 2:0 (0:0)

Góly: 71. Salah, 74. Mane. Rozhodoval: Turpin (Fr.)

Liverpol: Alisson - Alexander-Arnold, Phillips, Kabak, Robertson (90. Tsimikas) - Wijnaldum (82. Milner), Fabinho, Thiago Alcantara (72. Keita) - Salah, Jota (71. Origi), Mane (90. Oxlade-Chamberlain)

Lipsko: Gulácsi - Klostermann, Upamecano, Mukiele - Sabitzer, Kampl (46. Sörloth), Adams, Olmo (72. Haidara) - Forsberg (60. Kluivert), Nkunku - Poulsen (60. Hee-Chan Hwang)

/hralo sa v Budapešti, prvý zápas 2:0, do štvrťfinále postúpil Liverpool/