Main Content

Hamšíkov prestup do IFK Göteborg? Zlý vtip sa stal realitou

streda, 10. marec 2021 12:11 | Autor: Filip Chudý

Marek Hamšík
Marek Hamšík | zdroj: TASR/Martin Baumann

Najväčšia slovenská futbalová hviezda Marek Hamšík zarazila čerstvým prestupom futbalový svet. Mohlo a malo to dopadnúť inak, ale na to bolo treba sa spamätať skôr.

Komentár Filipa Chudého

Ak by niekto počas Hamšíkovho pôsobenia v Neapole povedal, že vo veku 33 rokov bude hráčom IFK Göteborg, všetci by to považovali za zlý vtip. Rovnako by to vnímali, keby sa také niečo načrtlo počas jeho čínskeho dobrodružstva. Odchod z najľudnatejšej krajiny by síce neprekvapil, ale nikto by ani len nepripustil, že by mal ísť do Švédska.

Keď už hráč takého formátu má ísť späť na starý kontinent, malo by to byť do klubu hodného jeho rangu. Bývalý spoluhráč z Číny Yannick Carrasco sa vrátil do Atletica Madrid a Salomon Rondon si vybavil aspoň CSKA Moskva. Hamšík bral len omrvinky, lebo všetky kvalitné súťaže už mali zatvorené prestupové okno.

Vyvstáva tu otázka, prečo to neriešil(i) skôr? Už minimálne v decembri sa vedelo, že čínska liga uťahuje finančné kohútiky. Samozrejme, to Hamšíka zaujímať nemuselo, lebo mal ešte na rok platnú zmluvu. Tiež bolo dlhodobo známe, že program čínskej súťaže je problematické zostaviť vzhľadom na pandémiu a priam nemožné to zladiť s asociačnými termínmi. Nehovoriac o karanténach pri cestovaní medzi kontinentmi. Keby sa spamätali skôr, mohlo to dopadnúť úplne inak.

Hamšík je najväčšia slovenská futbalová hviezda. Preto je úplne logické, že fanúšikovia pod Tatrami nemôžu byť nadšení z toho, kam ide hrávať. Za to tí švédski sú logicky v siedmom nebi. Veľká škoda, že podobný niekoľkomesačný impulz nedostala naša liga. Slovan mal túto šancu jednoznačne využiť, nech by aj Hamšík odišiel pred predkolami. Radšej mať však aspoň teoretickú šancu na takého hráča v pohárovej Európe, lebo nebolo isté, že by odišiel skôr, ako nemať žiadnu!

Jedinou dobrou správou na tomto transfere je to, že Hamšík má konečne klub, kde by mal hrávať. Veď v Číne nastúpil naposledy koncom septembra, potom už len v reprezentácii. A všetci si dobre pamätáme, že v novembri, čiže po mesačnej pauze, jeho výkony v národnom drese nestáli za veľa. Inak povedané, v reprezentácii by bez prestupu nemal čo robiť!

Stále je tu však otázka, či nám koncom marca v úvode kvalifikácie môže reálne pomôcť. Súťažný zápas v nohách nebude mať žiadny, maximálne dve prípravné stretnutia. V nominácii ale určite bude, veď do nej sa je v ostatnom čase ľahšie dostať bez hernej praxe… Ale či to bude na základnú zostavu, to je už na vážnu diskusiu. Treba to však vyriešiť správne. Ak chceme zostať v reálnej hre o Katar, potrebujeme z úvodného trojzápasu minimálne sedem bodov. Ak ich nezískame, bude to vo zvyšku kvalifikácie len naháňanie zajaca za chvost, pričom nikdy predtým sme ho nedobehli…

Zostáva len veriť, že Hamšík bude v plnej forme aspoň na Eure, čo pre úspech nutne potrebujeme. To by pomohlo aj jemu, aby potom mohol podpísať zrejme už poslednú veľkú zmluvu svojej úspešnej kariéry. Nebolo by však vhodné pre veľkosť jeho futbalového odkazu, aby mu v životopise nakoniec svietilo Čína, Švédsko, tramtária… Chcelo by to ešte nejaký popredný klub, ak nie rovno veľkoklub.