Main Content

Fantastický Haaland, Nór láme rekordy a tréner ho ospevuje (OHLASY)

streda, 10. marec 2021 10:18 | Autor: TASR

Erling Braut Haaland
Erling Braut Haaland | zdroj: TASR

Dortmund 10. marca (TASR) - Dočasný hlavný tréner futbalistov Borussie Dortmund Edin Terzič po postupe do štvrťfinále Ligy majstrov velebil Erlinga Brauta Haalanda. Nórsky kanonier zaznamenal v oboch osemfinálových dueloch proti FC Sevilla dva góly a s desiatimi presnými zásahmi si upevnil pozíciu najlepšieho strelca súťaže.

Dvadsaťročný Haaland sa stal najmladším hráčom, ktorý strelil v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži 20 gólov v rekordne rýchlom čase. Potreboval na to iba 14 zápasov. Prekonal zápis Francúza Kyliana Mbappeho, ktorý dal ešte pred 21. narodeninami 19 gólov. "Erling hral proti Seville fantasticky. Streliť v šiestich zápasoch tohtosezónnej edície Ligy majstrov desať gólov, to je skvelé vysvedčenie. Odveta bola turbulentná. Sevilla ani za stavu 0:2 nezložila zbrane, podarilo sa jej vyrovnať na 2:2 a v záverečných sekundách bojovala o predĺženie. Víťazstvo 3:2 z úvodného zápasu v Španielsku malo pre nás obrovskú cenu. Je skvelé, že sme vyradili silného súpera a postúpili medzi osemčlennú európsku smotánku," tešil sa Terzič.

Haaland v 38. minúte poslal loptu do odkrytej bránky po spätnej prihrávke od Marca Reusa. V 48. minúte dal nórsky útočník druhý gól, ale pomohol si faulom, čo identifikoval VAR. Viderozhodca zostal stále v akcii a na prekvapenie určil predchádzajúci faul na Haalanda a domáci dostali šancu kopať penaltu. Haalandovi ju vyrazil do žrde brankár Yassine Bounou a Nór sa nepresadil ani z dorážky, ale pokutový kop sa po verdikte VAR opakoval, keďže Bounou mal obe nohy pred bránkovou čiarou. Haaland už bol následne úspešný. Hostia znížili v 69. minúte, keď penaltu premenil Youssef En-Nesyri. Domáci mohli pridať ešte viac gólov, ale Sevillu podržal brankár. A tak v nadstavenom čase vyrovnal En-Nesyri, ktorý sa presadil hlavou v malom vápne. Na tretí gól už hosťom nezostal čas.

"Bol to bláznivý zápas a cítim únavu. Postup do štvrťfinále však hreje. Vedeli sme, že Sevilla po domácej prehre 2:3 vsadí všetko na jenu kartu a vrhne sa do útoku. Strelili sme však dôležitý úvodný gól a Španieli v tej chvíli potrebovali dať tri. Prvú penaltu som nepremenil, brankár však nestál na čiare a tak ju rozhodca nechal opakovať. Bol som trochu nervózny, no zvládol som to," uviedol Haaland pre uefa.com.

Kouča Sevilly Juliena Lopeteguiho mrzelo, že v prvom polčase jeho zverenci nevyužili ani jednu zo šancí. "Polčasový výsledok 1:0 pre Borussiu bol vzhľadom na priebeh zápasu krutý. Nepoložil nás ani druhý inkasovaný gól a do poslednej chvíle sme sa snažili vynútiť si predĺženie. Sme sklamaní a smutní, podľa mňa sme si nezaslúžili vypadnúť. Chceli sme, aby mali naši fanúšikovia dôvod na oslavy, no napriek veľkému odhodlaniu sa nám to nepodarilo," povedal Lopetegui, ktorý v minulej sezóne priviedol Andalúzanov k triumfu v Európskej lige UEFA.

Argentínsky krídelník Lucas Ocampos sa napriek osemfinálovému vypadnutiu snažil nájsť pozitíva. "Nikdy nie je ľahké prehrať, z konfrontácie s Borussiou Dortmund však odchádzame so vztýčenými hlavami. Ak nadviažeme na výkon z odvety, budeme rásť osobnostne aj ako tím. Teraz sa musíme naplno sústrediť na víkendové ligové derby s Realom Betis a urobiť všetko pre to, aby sme si v Lige majstrov zahrali aj v budúcej sezóne."