Main Content

VIDEO: Juventus v Lige majstrov končí, z postupu sa raduje Dortmund a Porto

streda, 10. marec 2021 04:46 | Autor: TASR

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo | zdroj: TASR

Bratislava 9. marca (TASR) - Futbalisti Borussie Dortmund postúpili do štvrťfinále Ligy majstrov 2020/2021. V utorňajšej osemfinálovej domácej odvete remizovali s FC Sevilla 2:2, čo im stačilo na prienik do osmičky po víťazstve 3:2 z prvého duelu v Španielsku.

Taliansky šampión Juventus Turín po prehre 1:2 v Porte v prvom zápase v domácej odvete zvíťazil 3:2 po predĺžení, ale zo súťažou sa rozlúčil, Porto sa dostalo ďalej vďaka vyššiemu počtu gólov dosiahnutých na ihrisku súpera.

"Stará dáma" mala v prvom dejstve územnú prevahu, ale dobre pracujúca defenzíva "drakov" domácich hráčov do čistých šancí často nepúšťala. Výnimkou boli dva centre Juana Cuadrada na Alvara Moratu v 3. a 27. minúte, ale brankár Porta Agustin Marchesin výbornými zákrokmi spoluhráčov podržal. Prvá veľká šanca Porta po strele Mehdiho Taremiho zostala v 7. minúte nevyužitá a odrazenú loptu ten istý hráč poslal len do spojnice žrdí domácej bránky. Hostí však poslal do vedenia v 19. minúte Sergio Oliveira z penalty, keď Merih Demirel fauloval v šestnástke agilného Taremiho.

Juventus naskočil do druhého dejstva s vervou a v 49. minúte vyrovnal peknou strelou do horného rohu Federico Chiesa, ktorému pripravil loptu do pozície Cristiano Ronaldo. Potom v krátkom slede dostal dve žlté karty Taremi, druhú za zbytočný nešportový faul, a Juventus mohol využil presilovku v 57. minúte. Agilný Chiesa po dravom prieniku však trafil len žrď. No v 63. minúte už opäť úradoval disponovaný Chiesa, ktorý na zadnej žrdi hlavou úspešne zakončil dobrý center Caudrada. Juventus tlačil, Adrien Rabiot, Ronaldo, Chiesa ani Morata sa v šanciach nepresadili. V 90.+1 minúte dal Morata krížnou strelou gól, ale bol z ofsajdu, ukázal VAR. Keď o ďalšie dve minúty Cuadrado technickou strelou ľavačkou trafil len brvno, nasledovalo predĺženie. V ňom v 99. minúte mohol vyrovnať Moussa Marega, ale jeho hlavička po centri trafila iba ruky domáceho brankára. V 117. minúte vyrovnal z priameho kopu svojím druhým gólom v zápase Oliveira. Rabiot vzápätí ešte raz dostal Juventus do vedenia, ale domáci potrebovali streliť ešte jeden gól, čo sa im už nepodarilo.

Dortmund začal opatrne a sústredil sa na brejky. Sevillčania boli aktívni, snažili sa intenzívne zmazať manko, Susova však šanca zostala nevyužitá. Skóre otvoril v 35. minúte nórsky kanonier Erling Braut Haaland, ktorý do odkrytej bránky poslal loptu po spätnej prihrávke od Marca Reusa. Hneď na začiatku druhého polčasu nevyužil veľkú šancu Thorgan Hazard. V 48. minúte dal Haaland druhý gól, ale pomohol si faulom, čo identifikoval VAR. Viderozhodca zostal stále v akcii a na prekvapenie určil predchádzajúci faul na Haalanda a domáci dostali šancu kopať penaltu. Haalandovi ju vyrazil do žrde brankár Yassine Bounou a Nór sa nepresadil ani z dorážky, ale pokutový kop sa po verdikte VAR opakoval, keďže Bounou mal obe nohy pred bránkovou čiarou. Haaland už bol následne úspešný. Hostia znížili v 69. minúte, keď penaltu premenil Youssef En-Nesyri. Domáci mohli pridať ešte viac gólov, ale Sevillu podržal brankár. A tak v nadstavenom čase vyrovnal En-Nesyri, ktorý sa presadil hlavou v malom vápne. Na tretí gól už hosťom nezostal čas.

Dvadsaťročný Haaland sa stal najmladším hráčom, ktorý strelil v najprestížnejšej európskej súťaži 20 gólov v rekordne rýchlom čase. Potreboval na to iba 14 zápasov. Prekonal zápis Francúza Kyliana Mbappeho, ktorý dal ešte pred 21. narodeninami 19 gólov. V tejto sezóne ich vsietil desať v šiestich zápasoch a je najlepší strelec LM.

odvety osemfinále LM 2020/2021:

Juventus Turín - FC Porto 3:2 pp (2:1, 0:1)

Góly: 49. a 63. Chiesa, 117. Rabiot - 19. a 115. Oliveira (prvý z 11 m), ŽK: Chiesa, Cuadrado, Bernardeschi, Rabiot - Otavio, Taremi, Oliveira, Mbemba, ČK: 54. Taremi (Porto) po 2. ŽK. Rozhodoval: Kuipers (Hol.), bez divákov.

Juventus: Szczesny - Cuadrado, Demiral, Bonucci (75. de Light), Sandro - Ramsey (75. McKennie), Arthur (102. Kulusevski), Rabiot, Chiesa (102. Bernardeschi) - Morata, C. Ronaldo

Porto: Marchesin - Manafa, Mbemba, Pepe, Zaidu (71. Diaz) - Otavio (61. Sarr), Oliveira (119. Ndiaye), Uribe (90. Grujič), Corona (11á. Leite) - Marega (106. Martinez), Taremi

/prvý zápas: 1:2, do štvrťfinále postúpilo Porto/

Borussia Dortmund - FC Sevilla 2:2 (1:0)

Góly: 35. a 54. Haaland (druhý z 11 m) - 69. a 90.+6 En-Nesyri (prvý z 11 m), ŽK: Morey, Haaland, Can - Acuna, Kounde, Fernando, Jordan, Oscar, Carlos. Rozhodoval: Cakir (Tur.), bez divákov.

Borussia: Hitz - Morey (90.+5 Meunier), Can, Hummels, Schulz (89. Zagadou) - Dahoud, Delaney, Bellingham - Reus, Haaland, T. Hazard (67. Passlack)

Sevilla: Bounou - Navas, Kounde, Carlos, Acuna - Jordan (60. Gomez), Fernando (86. Rakitič), Rodriguez (79. Torres) - Suso (86. El Haddadi), En-Nesyri, Ocampos (60. de Jong)

/prvý zápas: 3:2, do štvrťfinále postúpil Dortmund/