Main Content

Tatar opäť bodoval, Montreal prišiel o body v úplnom závere

utorok, 9. marec 2021 11:23 | Autor: TASR

Tomáš Tatar
Tomáš Tatar | zdroj: TASR

New York 9. marca (TASR) - Slovenský hokejista Tomáš Tatar si v noci na utorok pripísal v NHL jednu asistenciu, jeho Montreal však neudržal tesný náskok a prehral na ľade Vancouveru 1:2 po samostatných nájazdoch. Tridsaťročný útočník v záverečnom rozstrele nepremenil svoj nájazd. Bodoval vo štvrtom zápase za sebou, v tejto sezóne má na konte 16 bodov (5+11) v 23 stretnutiach.

Tatar v 5. minúte prihral v presilovke na modrej čiare obrancovi Jeffovi Petrymu, ktorého nahadzovaná strela prekvapila Thatchera Demka v domácej bránke. Canadiens boli blízko k 12. tohtosezónnemu víťazstvu. Tesný náskok držali až do záverečnej minúty riadneho hracieho času, 41 sekúnd pred koncom tretej tretiny však vyrovnal Adam Gaudette a poslal duel do predĺženia. V ňom gól nepadol a tak prišli na rad nájazdy. V tretej sérii skóroval za domácich kapitán Bo Horvat, kým Tatar svoj nájazd nepremenil. Slovenský útočník sa pokúsil o fintu, no blafákom pomedzi nohy neprekabátil brankára Demka. "Takéto víťazstvá nám dodávajú sebadôveru. Vieme, že môžeme zdolať hocikoho. Je pravda, že sa nám hrá lepšie, keď vedieme, ale bojovali sme až dokonca a ukázali charakter," povedal Horvat.

Montreal zostal v tabuľke Severnej divízie na štvrtej priečke, Canucks poskočili zo šiestej na piatu pozíciu. Oba tímy sa opäť stretnú už v stredu. "Stále sa zlepšujeme. Myslím si, že sme ich nepustili do mnohých šancí, naopak, dokázali sme si utvoriť dostatok príležitostí. Hrali sme dobre bez puku a dostávali sme súpera pod tlak. Zápas ukázal veľa pozitív," naznačil optimizmus tréner "Habs" Dominique Ducharme.

Edmontonu zvíťazil doma nad Ottawou 3:2. Oilers zdolali "senátorov" aj v piatom vzájomnom dueli v tejto sezóne. Connor McDavid sa na triumfe Edmontonu podieľal dvomi asistenciami, vďaka čomu si upevnil vedenie v tabuľke produktivity. Dosiaľ nazbieral 45 bodov za 15 gólov a 30 asistencií, pred Patrickom Kaneom z Chicaga má sedembodový náskok. "Bol to dobrý zápas proti jednému z najdominantnejších tímov v lige, no zvládli sme ho. Bola to výzva a odviedli sme dobrú prácu," uviedol McDavid podľa webu NHL.

Víťazný gól strelil v 35. minúte Leon Draisaitl, keď zvýšil v tom čase na 3:1. Nemecký útočník sa presadil prvýkrát od 17. februára a po ôsmich dueloch. Ottawa síce dokázala skorigovať ešte v druhom dejstve vďaka nováčikovi Timovi Stützleovi, ktorý strelil svoj šiesty gól v sezóne a z toho tretí Edmontonu, no potom si už obaja brankári držali čistý štít. "Hrali sme proti jednému z najofenzívnejších tímov v lige. V prvej tretine sme mali cieľ udržať aspoň remízu, čo sa nám podarilo. Potom rozhodlo zopár našich chýb," konštatoval tréner Senators D.J. Smith.

Veľký večer má za sebou brankár Minnesoty Kaapo Kähkönen, ktorý dosiahol prvé čisté konto v NHL. Na triumfe Wild nad Vegas Golden Knight 2:0 sa podieľal 26 zákrokmi a vyslúžil si pochvalu od svojho trénera Deana Evasona: "Bol úžasný. Celý zápas bol pokojný a istý. Nebol to najkrajší duel, ale dva body sú dva body." Víťazný gól strelil v prvej tretine Kevin Fiala, druhý pridal až šesť sekúnd pred záverečným klaksónom do prázdnej bránky Jonas Brodin a definitívne ukončil víťaznú sériu Vegas. Tá trvala šesť zápasov. "Rytieri" nastúpili bez dvoch opôr - kapitána Marka Stonea a obrancu Alexa Pietrangela. Oboch vyradilo nešpecifikované zranenie. "Myslím si, že sme bojovali. Druhá a tretia tretina boli z našej strany lepšie, takže ma teší, že ešte máme dostatok energie. Chýbali nám kľúčoví hráči, ale na to sa nedá vyhovárať, s tým bojujú viaceré tímy. Stále sme mali dostatok kvality, aby sme vyhrali. Bol to boj, no nedokázali sme skórovať," povedal tréner Vegas Peter DeBoer.

Druhý hetrik v profiligovej kariére Adriana Kempeho zatienila prehra jeho Los Angeles na ľade Anaheimu 5:6 po predĺžení. Kings neuspeli v piatom dueli z uplynulých šiestich. "Nezachytili sme úvod, mali sme hrať lepšie pred vlastnou bránkou, no to sa nám, zvlášť, v poslednom období nedarí. Musíme sa poučiť a už od začiatku kontrolovať vývoj," uviedol Kempe. Na dva jeho zásahy prihral obranca Drew Doughty a dosiahol hranicu 400 asistencií v profilige.

sumáre NHL:

MINNESOTA WILD - VEGAS GOLDEN KNIGHTS 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Góly: 11. Fiala (Rask), 60. Brodin (Eriksson, Foligno). Brankári: Kähkönen - Fleury, strely na bránku: 21:26.

COLORADO AVALANCHE - ARIZONA COYOTES 2:3 (0:2, 2:0, 0:1)

Góly: 30. Ničuškin (Kadri, Graves), 35. Burakovsky (Girard, Rantanen) – 5. Brassard (Keller, Ekman-Larsson), 16. Chychrun (Keller, Goligoski), 45. Larsson (Ekman-Larsson, Kessel). Brankári: Grubauer - Kuemper (43. Raanta), strely na bránku: 35:14.

EDMONTON OILERS - OTTAWA SENATORS 3:2 (1:1, 2:1, 0:0)

Góly: 8. Yamamoto (Nurse, McDavid), 27. Chiasson (McDavid, Koskinen), 35. Draisaitl (Turris, Barrie) – 1. Dadonov (Chabot, Zajcev), 38. Stützle (Chabot, White). Brankári: Koskinen - Daccord, strely na bránku: 37:28.

SAN JOSE SHARKS - ST. LOUIS BLUES 3:2 pp (0:1, 1:1, 1:0 - 1:0)

Góly: 27. Vlasic (Donato, Marleau), 48. Couture (Donato, Balcers), 61. Kane (Karlsson) – 5. Mikkola (Tarasenko, O'Reilly), 40. Schenn (Perron, O'Reilly). Brankári: Dubnyk - Husso, strely na bránku: 20:26.

ANAHEIM DUCKS - LOS ANGELES KINGS 6:5 pp (2:1, 3:2, 0:2 - 1:0)

Góly: 3. Shattenkirk (Lundeström), 17. Rakell (Comtois, Getzlaf), 29. Hutton (Comtois, Rakell), 35. Silfverberg (Henrique, Larsson), 39. Rakell (Comtois), 63. Henrique (Zegras, Shattenkirk) – 10. Kempe (Lizotte, Moore), 22. Brown (Kopitar, Grundström), 37. Kempe (Kopitar, Doughty), 42. Athanasiou, 58. Kempe (Roy, Doughty). Brankári: Gibson - Petersen, strely na bránku: 25:26.

VANCOUVER CANUCKS - MONTREAL CANADIENS 2:1 pp a sn (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0, 1:0)

Góly: 60. Gaudette (Horvat, Hughes), rozh. nájazd Horvat – 5. Petry (TATAR, Kotkaniemi). Brankári: Demko - Price, strely na bránku: 29:30.

Slovák v akcii:

Tomáš Tatar (Montreal) 15:25 0 1 1 0 4 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/