Main Content

Slovan vysvetlil, prečo to s Hamšíikom nevyšlo

piatok, 5. marec 2021 19:46 | Autor: TASR

Marek Hamšík
Marek Hamšík | zdroj: TASR

Göteborg 5. marca (TASR) - Kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie Marek Hamšík je podľa švédskych médií veľmi blízko k podpisu zmluvy s IFK Göteborg.

V piatok o tom informoval portál expressen.se, podľa ktorého už existuje ústna dohoda a obe strany musia dotiahnuť už len detaily. Hamšík by mal v takom prípade doraziť do Švédska v najbližších dňoch.

Tridsaťtriročný stredopoliar je hráčom PFC Ta-lien, podľa expressen.se však už s čínskym klubom rozviazal zmluvu. Tamojšia Superliga totiž štartuje až 20. apríla, slovenských futbalistov čaká už koncom marca vstup do kvalifikácie MS 2022 a Hamšík sa predtým chce rozohrať. V uplynulých dňoch slovenské médiá skloňovali Hamšíkov príchod do Slovana Bratislava, za ktorý hral v rokoch 2002 až 2004, no na Slovensku sa už skončilo prestupové obdobie.

V piatok sa k medializovaným informáciám o potenciálnom príchode osemnásobného najlepšieho Futbalistu SR vyjadril na webe aj Slovan. Klub potvrdil, že v uplynulých dňoch rokoval o potenciálnom príchode Mareka Hamšíka. Generálny riaditeľ Ivan Kmotrík ml. absolvoval s hráčom aj osobné stretnutie. Rodák z Banskej Bystrice v rokoch 2002-2004 pôsobil v mládežníckych kategóriách Slovana a získal dva dorastenecké tituly. V júli 2004 ako 16-ročný dokonca nastúpil za A-mužstvo v zápase s Michalovcami. Zo Slovana viedli jeho kroky do Talianska, najprv do Brescie, odtiaľ do Neapolu, kde sa zaradil medzi hviezdy nielen Serie A, ale aj svetového futbalu. Vedenie klubu preto pochopiteľne zareagovalo na skutočnosť, že Hamšík ukončil svoj angažmán v Číne. Po administratívnej stránke bol jeho príchod do Slovana reálny, pretože kluby majú právo do 15. marca na základe výnimky kvôli Covid-19 dodatočne registrovať dvoch hráčov so štatútom profesionála. Zmluva Mareka Hamšíka s čínskym klubom bola včas a riadne ukončená, z tohto pohľadu jeho príchodu na Slovensko nič nebránilo.

"Šancu získať Mareka Hamšíka sme vnímali ako obrovskú výzvu. Stretli sme sa aj osobne. Našou predstavou bola vzájomná pomoc – my by sme Marekovi pomohli pri získaní hernej praxe pred európskym šampionátom, on nám v kvalifikácii európskych klubových súťaží," povedal generálny riaditeľ klubu Ivan Kmotrík ml. "Belasí" ponúkli Hamšíkovi kontrakt s platnosťou do 26. augusta 2021. Práve 26. augusta sú na programe posledné kvalifikačné zápasy európskych pohárov. V prípade, že by Hamšík po vypršaní kontraktu chcel pokračovať v inom klube, mohol po 26. auguste využiť otvorené prestupové okno a stať sa hráčom iného klubu. Vzhľadom na to, že by sa jednalo o polročnú zmluvu, mohol zároveň v zmysle prestupových pravidiel prakticky hneď v prvý deň kontraktu v Slovane podpísať kontrakt v inom klube s platnosťou od 27. augusta. V skratke povedané – do 26. augusta by bol hráčom Slovana, v zmysle ďalšieho pôsobenia by však mal voľné ruky.

"Snažili sme sa nájsť tzv. win – win riešenie, čiže riešenie, ktoré by bolo prospešné pre obe strany. Mali sme v úmysle pomôcť Marekovi v príprave na majstrovstvá Európy, no chceli sme, aby nám pomohol minimálne v kvalifikačných kolách európskych pohárov. V tomto sa naše predstavy nezhodli, keď Marek preferoval kontrakt len do konca aktuálnej sezóny a od leta chcel mať voľné ruky. Berieme to absolútne normálne a s chladnou hlavou, také veci sa vo futbale stávajú. Chceli sme Mareka získať, avšak na dlhšie obdobie, než na desaťkolovú nadstavbu. Jeho návrat na Tehelné pole sme plánovali poňať dôstojne a veľkolepo, no nemyslíme si, že práve toto by bol ten správny spôsob. Musíme vnímať aj športové hľadisko. Mužstvo má určitú kontinuitu a zrejme by nebolo správne na nadstavbu posadiť jedného z členov základnej zostavy práve na úkor Mareka s vedomím, že s ním nebudeme neskôr môcť počítať do bojov o Európu. Títo hráči celú sezónu bojujú o zisk titulu a počítame s nimi aj v lete v pohároch, čiže by to z našej strany nebolo profesionálne a voči nim férové,“ objasnil generálny riaditeľ klubu s tým, že obe strany boli zhruba dohodnuté na finančných náležitostiach.

"Chápeme a rešpektujeme Marekovo rozhodnutie. Prajeme mu len to dobré nielen na európskom šampionáte, ale aj v kariére. Naše cesty sa nespojili. Veľmi ma to mrzí, pretože teraz bol na to možno najsprávnejší čas, keď je Marek stále v dobrej kondícii a mohol za tým byť pekný príbeh, keď my by sme Marekovi pomohli v prvej fáze dostať sa do hernej praxe pred majstrovstvami Európy, a on by nám to vrátil vo forme 1,5-mesačného pôsobenia v bojoch o európske poháre. Teraz bola chvíľa, keď nám mohol reálne pomôcť dosiahnuť naše sny aj v Európe. Žiaľ, mali sme na to odlišný pohľad," uzavrel Ivan Kmotrík ml.

ny jp la