Main Content

Lewandowski v ostrosledovanej historickej štatistike predbehol Raúla (OHLASY)

streda, 24. február 2021 10:51 | Autor: TASR

Bayern Mníchov, Robert Lewandowski (vpravo)
Bayern Mníchov, Robert Lewandowski (vpravo) | zdroj: TASR

Rím 24. februára (TASR) - Futbalistom Bayernu Mníchov sa v uplynulom období príliš nedarilo v domácej súťaži, no v úvodnom stretnutí osemfinále Ligy majstrov 2020/2021 naplno ukázali svoju silu.

Kým v bundeslige remizovali s nováčikom z Bielefeldu (3:3) a prehrali s Frankfurtom (1:2), v utorok v Ríme triumfovali nad Laziom 4:1 a vytvorili si ideálnu postupovú pozíciu pred domácou odvetou, ktorá je na programe 17. marca. O zápase prakticky rozhodli už v prvom polčase, ktorý vyhrali 3:0. Už po 24 minútach sa pritom zapísali do histórie dvaja ich hráči.

Už v 9. minúte sa domáca obrana dopustila hrubej chyby, keď Robert Lewandowski vystihol nedôraznú malú domov Matea Musacchiu, poľahky obišiel brankára Pepeho Reinu a otvoril skóre. Pre 32-ročného poľského útočníka to bol 72. zásah v LM a v historickej štatistike sa osamostatnil na treťom mieste pred Raulom Gonzalezom. "Nemal som toľko šancí, ale snažil som sa hľadať si správne miesto. Bolo dôležité, že sa nám podarilo skórovať už v úvode, celkovo, keď strelíte štyri góly, je to dobré víťazstvo," povedal pre web UEFA poľský kanonier.

Lazio sa snažilo vyrovnať a malo svoje momenty, ale vo finálnej fáze ho trápili nepresnosti či nedôraz v zakončení. Bayern to dokázal potrestať, v 24. minúte sa dostal k lopte na hranici šestnástky Jamal Musiala a pridal druhý zásah Bavorov. Vo veku 17 rokov a 363 dní sa stal druhým najmladším strelcom gólu vo vyraďovacej fáze LM po Bojanovi Krkičovi (17 rokov a 217 dní) a vôbec najmladším v histórii Bayernu Mníchov. Navyše, anglický mládežnícky reprezentant nielenže prekvapujúco začal v základnej zostave, ale odohral takmer celý duel, keď odišiel z ihriska až v 90. minúte. "Nezabudnuteľný večer," skonštatoval Musiala po zápase na svojom twitteri.

Ešte pred prestávkou pridali hostia aj tretí gól, keď Reina iba vyrazil pokus Kingsleyho Comana pred seba a Leroy Sane bez ťažkostí dorazil loptu do brány. V úvode druhého polčasu Francesco Acerbi nešťastne zblokoval Saneho prízemný center do vlastnej brány a podčiarkol nešťastný večer pre Lazio. Vzápätí sa síce v šestnástke Bayernu individuálne presadil Joaquin Correa, no jeho gól už iba kozmeticky upravil skóre. "Všetci hráči naplnili očakávania. Chceli sme súpera dostať pod tlak, čo sa nám podarilo, vyhrávali sme súboje a vytvárali si veľa šancí. Už som to povedal skôr, Liga majstrov je mimoriadna súťaž, najmä pre hráčov, dnes všetci ukázali, že sú odhodlaní podať najlepší výkon, takže sme spokojní," povedal tréner Bayernu Hansi Flick.

Kým v Bayerne nebol dôvod na nespokojnosť, v domácom tábore sa iba ťažko bránili sklamaniu. Rimania pred zápasom cítili, že by mohli využiť "slabšiu" formu súpera, obhajca trofeje ich však veľmi rýchlo vyviedol z omylu. "Zlý večer. Teraz sa musíme pozviechať a sústrediť na domácu ligu," netajil sklamanie Reina. Tréner Lazia Simone Inzaghi nehľadal vinníka, hoci naznačil, že chyba v úvode mala podiel na smerovaní zápasu. O kvalitatívnom rozdiele medzi tímami ale nepochyboval: "Bayern je svetový šampión a pravdepodobne najlepší tím na svete. Určite nebol odkázaný na naše chyby, ktoré mu to iba uľahčili."