Main Content

Futbaloví bohovia Ronaldo a Messi musia spozornieť: Mbappe a Haaland sa tlačia na Olymp

nedeľa, 21. február 2021 09:32 | Autor: Filip Chudý

Lionel Messi a Cristiano Ronaldo
Lionel Messi a Cristiano Ronaldo | zdroj: TASR/AP

Mladé pušky urobili dôležitý krok, aby vystúpili z tieňa futbalových bohov. Je to však ešte stále málo na zmenu.

Komentár Filipa Chudého

Úvod jarnej časti Ligy majstrov naznačil možné striedanie stráži na futbalovom Olympe. Najprv Kylian Mbappe vybavil hetrikom Barcelonu a chválospevy na jeho výkon sa len tak hrnuli. Médiá po celom svete písali, že zobral Lionelovi Messimu kráľovskú korunu. O deň na to si Erling Haaland povedal, že nebude o nič horší, pričom svetu ukázal, kto je najlepší strelec tohto ročníka milionárskej súťaže.

Dlhodobo si zeusovskú pozíciu posúvali Cristiano Ronaldo s Lionelom Messim. Ich hegemóniu narušili v ostatných rokoch len Luka Modrič a čerstvo Robert Lewandowski. V tomto prípade však nejde o mladých hráčov, ale skúsených harcovníkov, ktorí dlhoročne žiarili, až sa stretli pre nich priaznivé okolnosti a vystúpili na rok z tieňa bohov.

Čas sa však zastaviť nedá, preto je logické, že postupne musí nastúpiť nová generácia. To však v žiadnom prípade neznamená, že už sa výmena udiala, len sa začína črtať. Ono sa to nestane z večera do rána, ten proces musí byť dlhodobý. Inak povedané, pár gólov a dobrých výkonov mladým hráčom nestačí. Ak chcú byť najlepší na svete, musia dlhodobo podávať nadštandardné výkony. Až potom ich môže futbalový svet akceptovať ako svojich kráľov.

Je však pravdepodobné, že minimálne Messi bude mať veľký problém sa opäť dostať aspoň medzi trojicu najlepších hráčov sveta, čo sa stalo od roku 2007 len raz (2018). Hoci treba povedať, že vďaka svojmu menu sa tam môže natlačiť aj bez patričných výkonov, veď rok 2020 slúži ako ukážkový príklad. Na základe výkonnosti a výsledkov v daných 12 mesiacoch tam nemal čo robiť, ale posunuli ho tam.

Samozrejme, je ešte ďaleko do konca sezóny, ale bude zázrak, ak sa Barcelona vyhrabe z marazmu. Šancu na trofej má síce ešte na Copa America, ktoré Argentína spoluorganizuje, ale je úsmevné si myslieť, že Messi sa vykúpi v reprezentačnom drese, keď celý svet vie, že to akosi nejde dokopy…

Juventusu Turín sa v tejto sezóne tiež nedarí podľa predstáv, hoci aspoň jednu trofej už má. Stará dáma stráca trochu lesk, hoci určite nie kvôli Ronaldovi, ktorý je najlepší strelec Serie A. Ak by navyše rozhodca nariadil v Porte po faule naňho penaltu, ktorá bola oveľa jasnejšia, ako tá o odpískaná o deň skôr pre Barcelonu, mohlo byť pred odvetou 2:2 a aj iný pohľad na výkon CR7 v rodnej krajine.

Takto sa však aspoň zvýraznili mladé pušky Mbappe a Haaland, čo je dobré pre futbal. Ak však chcú Zlatú loptu, musia zbierať aj tímové trofeje, nie iba pochvaly. Preto Nóra treba asi na tento rok škrtnúť, keďže Dortmund bude možno rád za miestenku do Ligy majstrov a navyše svoju krajinu ani na Euro nedokázal dostať. Mbappe však môže pomýšľať nielen na klubové úspechy, ale aj reprezentačný, preto je v reálnej hre.

V každom prípade však títo mladí hráči urobili dôležitý krok k tomu, aby sa stali kráľmi futbalového Olympu ešte v ére bohov. Lebo je výrazný rozdiel, či budú najlepší po konci kariéry Ronalda a Messiho, alebo až počas ich pobytu na dôchodku. Neodpisujme však stálice, lebo obaja sú schopní útok mladíkov na trón odraziť.