Main Content

Šampiónkou Australian Open sa stala Osaková. Ďakovala trénerovi aj fanúšikom

sobota, 20. február 2021 13:03 | Autor: TASR

Naomi Osaková
Naomi Osaková | zdroj: TASR

Melbourne 20. februára (TASR) - Japonská tenistka Naomi Osaková sa stala druhýkrát v kariére víťazkou ženskej dvojhry na Australian Open. Vo finále zdolala ako turnajová trojka nasadenú dvadsaťdvojku Američanku Jennifer Bradyovú za 77 minút 6:4, 6:3. Japonka získala štvrtý grandslamový titul, v Melbourne triumfovala aj v roku 2019.

Vlani a v roku 2018 Osaková nenašla premožiteľku na US Open. Japonka je historicky prvou štvornásobnou ázijskou grandslamovou šampiónkou. Vo finálových dueloch na podujatiach veľkej štvorky má zatiaľ stopercentnú bilanciu 4:0. Prvé štyri grandslamové súboje o titul sa naposledy podarilo vyhrať Američanke Monice Selešovej. Vďaka sobotňajšiemu triumfu si Osaková odnáša prémiu 2,75 milióna austrálskych dolárov, do svetového rebríčka WTA si pripíše 2000 bodov. V jeho novom vydaní sa posunie na druhé miesto pred Rumunku Simonu Halepovú.

Pre Bradyovú bol už postup do finále Australian Open životný úspech. V septembri 2020 na US Open postúpila do semifinále, v ktorom podľahla Osakovej po trojsetovom boji. Američanka sa v rebríčku WTA posunie z 24. na 13. priečku a v pondelok dosiahne nové kariérne maximum.

Osakovej vyšiel úvod finálového zápasu a po brejku vo štvrtom geme sa ujala vedenia 3:1. Bradyová však v ďalších minútach vyrovnala na 3:3 a za stavu 4:4 si po famóznom lobe vypracovala ďalší brejkbal. Osaková ho odvrátila víťazným forhendom, udržala si podanie a v koncovke slávila úspech. V desiatom geme otočila z 15:40 a po nevynútenej chybe Bradyovej premenila prvý setbal. Japonka sa snažila returnovať do súperkinho bekhendu, ktorý je slabším úderom Američanky a meniť rytmus hry. V dôležitých momentoch bola vo výmenách trpezlivejšia. Na Bradyovej sa pri kľúčových fiftínoch prejavila nervozita vyplývajúca z toho, že hrá prvé grandslamové finále.

V druhom sete Osaková ovládla dianie na centri v aréne Roda Lavera. Po dvoch brejkoch odskočila Bradyovej na 4:0 a zápas už dotiahla do úspešného konca. V deviatom geme využila hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Bradyovou na 3:1. Osaková v osemfinále proti vlaňajšej finalistke Španielke Garbine Muguruzovej Blancovej ušla z dvoch mečbalov, v ďalšom priebehu turnaja však predvádzala suverénne výkony. V semifinále zdolala v dvoch setoch Američanku Serenu Williamsovú a prekazila jej sen o zisku rekordného 24. grandslamového titulu v singli. Úlohu favoritky potvrdila aj proti Bradyovej.

Osaková v úvode slávnostného príhovoru zablahoželala Američanke k postupu do finále. "Pred pár mesiacmi sme s Jenny hrali v semifinále na US Open. Vedela som, že budem mať s tebou problémy a mala som pravdu. Bol to vtedy skvelý zápas, jeden z najlepších v mojej kariére. Je fajn sledovať tvoje výkony, veľmi si sa zlepšila. Tvoja mama je určite na teba veľmi hrdá. Ďakujem celému môjmu tímu na čele s trénerom Wimom Fissettom. Máme za sebou dlhú karanténu, vyše mesiaca sme boli spolu. Dokázali ste zvládnuť aj moje nervózne reči pred zápasmi, táto trofej je pre vás. Ďakujem divákom za to, že prišli, dodali nám veľa energie. Uplynulé grandslamy boli bez fanúšikov, bolo to také zvláštne. Ďakujem aj všetkým v štáte Victoria, že ste nám otvorili srdcia a náručie. Dúfam, že o rok sa opäť vidíme," uviedla Japonka.

Bradyová zložila Osakovej kompliment. "Blahoželám Naomi k zisku grandslamového titulu, vyhrala zaslúžene. Je veľkou inšpiráciou pre mladé dievčatá na celom svete. Gratulujem aj celému jej tímu. Chcela by som sa poďakovať i môjmu koučovi a kondičnému trénerovi, bez vás by som tu teraz nestála. Veľká vďaka patrí aj organizátorom a riaditeľovi turnaja Craigovi Tileymu. Posielam pozdrav domov mame, ktorá teraz možno plače. Robila som všetko pre to, aby som zvládla celý turnaj a napokon som postúpila až do finále. Dnes to nevyšlo, asi to tak malo byť. Dúfam, že v ďalšom finálovom dueli nebude mojou súperkou Naomi a podarí sa mi uspieť," povedala Američanka.

ženy - dvojhra - finále:

Naomi Osaková (Jap.-3) - Jennifer Bradyová (USA-22) 6:4, 6:3