Main Content

Prvými semifinalistami Australian Open Karacev a Djokovič

utorok, 16. február 2021 18:19 | Autor: TASR

Novak Djokovič
Novak Djokovič | zdroj: TASR

Melbourne 16. februára (TASR) - Ruský tenista Aslan Karacev sa stal prvým semifinalistom grandslamového Australian Open. V utorňajšom štvrťfinále si ako kvalifikant poradil s turnajovou osemnástkou Grigorom Dimitrovom z Bulharska 2:6, 6:4, 6:1, 6:2. Stal sa vôbec prvým hráčom v Open ére, ktorý sa predstaví v semifinále pri debute na turnaji veľkej štvorky. V boji o finále sa stretne s najvyššie nasadeným obhajcom titulu Novakom Djokovičom zo Srbska, ktorý zdolal Nemca Alexandra Zvereva 6:7 (6), 6:2, 6:4, 7:6 (6).

Karacev nezačal dobre a v prvom sete premenil iba jedno svoje podanie, nazbieral až devätnásť nevynútených chýb v porovnaní so šiestimi súperovými. V druhom však predviedol bojovný výkon, v druhej hre odvrátil päť brejkbalov súpera a to ho nakoplo. V deviatom geme prelomil po druhý raz v zápase Dimitrovov servis a čistou hrou doviedol set do víťazného konca. Potom sa začali na Bulharovi prejavovať zdravotné problémy. Kazil podania a tretí set prehral hladko 1:6. Pred začiatkom štvrtého dejstva si vypýtal time out na ošetrenie, no problémy s chrbtom mu nedovolili výraznejšie zdramatizovať ďalší priebeh. Karacev už svoju šancu nepustil a postúpil do semifinále.

Dvadsaťsedemročný Karacev figuroval v svetovom rebríčku na 114. mieste a v Melbourne sa mu podarilo z kvalifikácie postúpiť do hlavného turnaja na grandslame prvýkrát v kariére a na desiaty pokus. Iba štyria hráči pred ním dosiahli semifinále v pozícii kvalifikanta - John McEnroe (1977, Wimbledon), Bob Giltinan (1977, Australian Open), Filip Dewulf (1997, Roland Garros) a Vladimir Voltčkov (2000, Wimbledon). "Je to neopísateľný pocit. Od začiatku bolo pre mňa ťažké udržať nervy na uzde. Snažil som sa nájsť správny spôsob hry, potom ho v treťom sete zradil chrbát. Je to moja prvá účasť na hlavnom grandslamovom turnaji a už som v semifinále, úžasné," citoval Karaceva web ATP.

Duel Djokoviča so Zverevom bol vyrovnaný, obaja tenisti skvelo podávali. Srb nasúkal 23 es, tým posledným premenil svoj prvý mečbol. Nemec zaznamenal o esá dve menej. Djokovič však mal väčšiu úspešnosť prvého podania, čo naklonilo misky váh na jeho stranu. V treťom sete Srb zlomil raketu za stavu 1:4, no potom vyhral päť hier za sebou a napokon aj celý set. V záverečnom tajbrejku Zverev trikrát viedol, ale za stavu 6:6 stratil podanie a jednotka turnaja to ihneď využila. "Podával som mimoriadne dobre. To, že som mal v dueli so Zverevom o niečo navrch, je pre mňa zázrak. V treťom sete som bol veľmi nervózny, emočne trochu vyčerpaný. Po rozbití rakety som sa však zameral na hru a veci sa začali u mňa posúvať pozitívnym smerom," citovala slová Djokoviča agentúra DPA.

O svojom semifinálovom súperovi Djokovič povedal: "Pre turnajom som ho nikdy nevidel hrať. Je fyzicky veľmi silný a dobre sa pohybuje. Zo zadnej časti kurtu má veľkú palebnú silu. Je motivovaný a nemá čo stratiť."

V stredajších druhých štvrťfinálových zápasoch sa stretnú Španiel Rafael nadal a Grék Stefanos Tsitsipas, ďalšiu dvojicu tvoria Rusi Andrej Rubľov s Daniilom Medvedevom.

muži - dvojhra - štvrťfinále:

Novak Djokovič (Srb.-1) - Alexander Zverev (Nem.-6) 6:7 (6), 6:2, 6:4, 7:6 (6)
Aslan Karacev (Rus.) - Grigor Dimitrov (Bul.-18) 2:6, 6:4, 6:1, 6:2