Main Content

MS v biatlone: Zlato vo vytrvalostných pretekoch do Česka, Fialková opäť sklamaná

utorok, 16. február 2021 18:19 | Autor: TASR

Paulína Fialková
Paulína Fialková | zdroj: TASR

Pokljuka 16. februára (TASR) - Češka Markéta Davidová si vybojovala zlato vo vytrvalostných pretekoch na 15 km na 52. majstrovstvách sveta v slovinskej Pokljuke. V utorok predviedla ako jedna z iba dvoch biatlonistiek čistú streľbu a do cieľa prišla v čase 42:27,7 min. Na druhom mieste skončila Švédka Hanna Öbergová, ktorá spravila jednu chybu a zaostala o 27,9 s, bronz získala Nórka Ingrid Landmark Tandrevoldová (+1:04,0 min). Slovenkám sa nedarilo, z trojice skončila najvyššie na 50. mieste Paulína Fialková.

Pre dvadsaťštyriročnú Davidovú je to najväčší úspech v kariére a druhá medaila z MS. Vlani získala na svetovom šampionáte v Anterselve bronz v mix štafete. Vo Svetovom pohári si doteraz vybojovala jediné víťazstvo v roku 2019 v šprinte v Anterselve. "Stále tomu veľmi neverím, padali mi tam dobré rany a šťastie sa obrátilo na moju stranu. Posledné kolo bolo ťažké, myslela som si, že ani nedôjdem do cieľa," uviedla pre Českú televíziu.

Utorňajšie preteky rozhodli aj o malom glóbuse za disciplínu. Ten si nakoniec vybojovali dve pretekárky - Rakúšanka Lisa Theresa Hauserová a Talianka Dorothea Wiererová. V prebiehajúcej sezóne boli na programe len tri vytrvalostné preteky a obe biatlonistky získali zhodne 103 bodom za jedno víťazstvo a jedno 4. miesto, tretí výsledok sa obom škrtal.

V utorok panovalo v Pokljuke slnečné počasie s plusovými teplotami, no na strelnici sa často menil vietor. Favoritky na medaily boli rozťahané cez prvú polovicu štartového poľa, víťazka troch zlatých medailí v Pokljuke Tiril Eckhoffová štartovala až zo 45. miesta. Úvodnú ležku zvládla bez chyby asi polovica z 98-členného štartového poľa, no nepodarilo sa to ani jednej zo Sloveniek. Veronika Machyniaková si pripísala jednu trestnú minútu, Paulína í Ivona Fialkové po dve. Chybovali i Eckhoffová, Hanna Solová či Anais Chevalierová-Bouchetová.

Po prvej stojke sa už pole ašpirantiek na medaily poriadne zúžil. Bez trestných minút zostalo len pätnásť pretekárok a len pár z nich mohlo pomýšľať na cenné kovy. Najrýchlejšia bola H. Öbergová, Davidová však na ňu strácala len 13 sekúnd, Lisa Theresa Hauserová 16. Čisto odstrieľali aj Marte Olsbuová Röiselandová či Dorothea Wiererová. Paulína a Ivona Fialkové pridali zhode po tri chyby a zaradili sa na úplný záver poradia, Machyniaková minula jeden terč, priebežne bola 82.

Hanna Öbergová si odpálila zlato na druhej ležke, keď minula jeden terč. Do vedenia sa tak dostala Davidová, ktorá spolu s Haserovou strieľala stále bezchybne. Dvadsaťštyriročná Češka si išla po najväčší úspech v kariére. Na záverečnej stojke však potrebovala zostreliť všetkých päť terčov i chybu Hauserovej. Svoju úlohu zvládla a do posledného kola vybehla s náskokom 28 sekúnd pred olympijskou víťazkou z Pjongčangu H. Öbergovou. Ten si bez problémov udržala a tešila sa z prvého titulu majsterky sveta. Hauserová nezvládla záverečnú položku a dvoma chybami sa pripravila o medailu, skončila štvrtá. Bronz nakoniec získala Nórka Tandrevoldová, ktorá minula len jeden terč a za víťazkou zaostala o 1:04,0 minúty. Do poslednej položky bojovala o medailu nečakane aj Švajčiarka Irene Cadurischová, ktorá však minula terč a obsadila 8. miesto.

Paulína Fialková sa na dvoch záverečných streleckých položkách už vyvarovala chýb, no s piatimi trestnými minútami nemohla pomýšľať na bodované pozície a nakoniec obsadila 50. miesto. Jej sestra Ivona minula o dva terče viac a skončila na 79. priečke, Veronika Machyniaková obsadila s piatimi chybami 89. priečku.

"Keď som si pozrela tabuľku, tie rany mi išli vpravo. Vietor fúkal taký mierny ako na nástrele, ale možno sa to trochu posunulo. Tá ležka ma špeciálne mrzí, a potom aj stojka. Síce som sa to snažila napraviť dvoma streleckými položkami, ale to sa už dostať hore nedá. Čím viac sa snažím a chcem byť čím skôr medzi najlepšími, lebo bežecky mi to už ide lepšie, tým sa mi menej darí na strelnici. Uvedomujem si ten problém, chcem ho riešiť. Som sklamaná a mrzí ma to aj kvôli fanúšikom, ktorých som chcela potešiť," povedala pre RTVS Paulína Fialková.

Ešte menej spokojná bola jej sestra Ivona, ktorá minula sedem z 20 terčov: "Odpísala som sa už na prvých dvoch položkách a potom sa už veľmi ťažko pokračuje. Snažila som sa ísť bežeckú časť čo to dalo, aby som vedela, či sa niekde hýbem. Čo sa týka streľby, treba veľmi rozmýšľať, čo s tým do budúceho roka."

Prvýkrát na tohtoročnom šampionáte skončila bez cenného kovu Nórka Tiril Eckhoffová. Víťazka mixu, šprintu i stíhačky nezvládla streľbu, keď netrafila štyri terče a obsadila 23. miesto. Prišla tak o šancu napodobniť výkon krajanky Marte Olsbuovej Röiselandovej, ktorá na vlaňajších MS získala medailu vo všetkých siedmich disciplínach.

Šampionát pokračuje v stredu vytrvalostnými pretekmi mužov na 20 km.

vytrvalostné preteky žien na 15 km:

1. Markéta Davidová (ČR) 42:27,7 min (0 tr. minút), 2. Hanna Öbergová (Švéd.) +27,9 s (1), 3. Ingrid Landmark Tandrevoldová (Nór.) +1:04,0 (1), 4. Lisa Theresa Hauserová (Rak.) +1:52,2 (2), 5. Svetlana Mironovová (RBÚ) +2:05,8 (2), 6. Selina Gasparinová (Švaj.) +2:09,6 (2), 7. Franziska Preussová (Nem.) +2:14,4 (2), 8. Irene Cadurischová (Švaj.) +2:15,2 (1), 9. Dorothea Wiererová (Tal.) +2:20,2 (2), 10. Julia Schwaigerová (Rak.) +2:29,8 (1), ... 50. Paulína FIALKOVÁ +5:12,4 (5), 79. Ivona FIALKOVÁ +8:22,6 (7), 89. Veronika MACHYNIAKOVÁ (všetky SR) +11:39,5 (5)

celkové poradie SP (18 z 26):

1. Tiril Eckhoffová (Nór.) 755 bodov, 2. H. Öbergová 729, 3. Marte Olsbuová Röiselandová (Nór.) 716, 4. Hauserová 619, 5. Wiererová 605, 6. Preussová 600, ... 66. P. FIALKOVÁ 18, 78. I. FIALKOVÁ 13

konečné poradie SP vo vytrvalostných pretekoch (po 3 pretekoch):

1. Hauserová a Wiererová 103 b, 3. H. Öbergová 90, 4. Julija Džimová (Ukr.) 85, 5. Davidová 80, 6. Denise Herrmannová 80