Main Content

Štart Fortuna ligy: Nahnevaní fanúšikovia, zlé trávniky a nepochopiteľne chýbajúci VAR!

nedeľa, 14. február 2021 18:23 | Autor: Filip Chudý

MFK Ružomberok - ŠK Slovan Bratislava
MFK Ružomberok - ŠK Slovan Bratislava | zdroj: TASR/Ján Krošlák

Začiatok jarnej časti Fortuna ligy ukázal v plnej nahote problémy, ktoré sa s našou najvyššou súťažou vlečú už dlho. Horšie je to, že už dávno mohli byť odstránené.

Komentár Filipa Chudého

Po predkrme v podobe dohrávok z jesene sa takmer naplno rozbehol jarný program Fortuna ligy. A hoci sme počas týždňa dobehli zameškané, prišiel víkend a opäť naša najvyššia súťaž nie je kompletná, keďže sa musel preložiť zápas Sereď – Nitra.

Mnohí sa pozastavujú nad tým, prečo sa hrá už teraz. Nahráva im k tomu fakt, že zima v tomto období udrela naplno. Tu však treba povedať, že nehrá sa skoro, ale skôr neskoro. Hoci sme mali najkratšiu zimnú prestávku, keď sa pozrieme na okolité krajiny, zistíme, že ešte aj tak bola dlhá. Aj čosi viac ako 50-dňová pauza bez ligového futbalu je v dnešných časoch už prehnaná a zastaraná. Samozrejme, stále je to lepšie ako trojmesačné prestávky, aké sme tu ešte nedávno mali. Treba to však stlačiť približne na mesiac, to musí pri stále teplejších zimách stačiť, ale ne to treba ak kvalitné ihriská.

Keď sa pozrieme spätne na počasie, zistíme, že úplne v pohode by sa aj na Slovensku dalo hrať ako v Anglicku počas Vianoc a prelomu rokov. Prvý záchvev zimy totiž prišiel pomaly až v polovici januára, ale aj to by bolo pre kvalitné vyhrievané trávniky ľahko riešiteľné. Nehoriac o týždňoch potom. Veď, keď to ako-tak zvládol trávnik v Ružomberku počas arktickej zimy, inde by to malo byť v pohode.

Tu sa však dostávame k tomu, čo je to vlastne kvalitný vyhrievaný trávnik. Ten je síce na Slovensku už podmienkou, lenže keď môžu hrať ligu kluby bez štadióna, čo tam po dobrom ihrisku… Mnohé kluby to urobili tak, že len si dali natiahnuť do pôvodného trávnika vyhrievacie vlákna. Ako je to účinné, mohli sme vidieť nielen aktuálne, ale aj počas minulých sezón.

Už minimálne dekádu vieme, že takéto riešenie nie je optimálne. To je asi tak, ako keď si kúpite lacnejšie auto a myslíte si, že ako ste ušetrili. Lenže keď náhodou príde nehoda, presvedčíte sa, že šetriť sa neoplatilo… Tu len dodáme, keď nikomu neprajeme takéto zistenie na vlastnej koži, stačia voľne dostupné nárazové testy. Inak povedané, skutočná kvalita produktu sa ukáže, až keď príde ťažká situácia.

Ak chcete mať dobré ihrisko, čo by malo byť v najvyššej súťaži samozrejmosťou, treba ho urobiť úplne od základov, veď ani dom sa nestavia od podkrovia. Príkladom je Trnava, ktorá od otvorenia štadióna niekoľkokrát hľadala ideálne riešenie, až ho zdá sa našla v hybridnom trávniku s prevahou prírodnej trávy pred umelou. Teraz má zrejme najlepšie ihrisko v lige, čo sa ukázalo aj v prvom jarnom kole. To je aj zrejme odpoveď na otázku, ako riešiť trávniky na Slovensku.

Fanúšikov slovenského futbalu na úvod jarnej časti rozčertila aj správa o zmene vysielania priamych prenosov, keďže to na svoju stránku presunul titulárny partner ligy. Na tom by nebolo nič zlé, lebo je to logický obchodný ťah z ich strany, problém bol v tom, že to bolo voči verejnosti neskoro a nedostatočne odprezentované a hlavne to v úvode vôbec nefungovalo.

V časoch, keď fanúšikovia na tribúny nemôžu, sú priame prenosy jedinou formou, ako prezentovať ligový produkt. V konkurencii zahraničných súťaží treba bojovať o každého diváka, preto by si kompetentní mali dávať zvlásť pozor na podobné prešľapy, lebo to nerobí dobrú reklamu nikomu z nich. A naštvať už aj tých najvernejších, lebo (len) tí to pozerajú, by nebolo vhodné.

A ešte dobrá rada do budúcnosti pre vedenie súťaže. Ak chcete získať nových fanúšikov z radov detí a mládeže, nikdy nemôžete súhlasiť, aby prípadne v budúcnosti bolo pozeranie priamych prenosov z ligy podmienené nejakou registráciou či dokonca stávkou na zápas, čoho sa už teraz (právom) začínajú fanúšikovia obávať. Veď nikto do 18 rokov tipovať ani nemôže!

Čo sa týka športovej stránky, nič zásadné sa nezmenilo. Zázraky sa ani neudejú za 50 dní. Pohronie ukazovalo zlepšenú formu už v závere jesene, len až teraz to vyšlo aj na body, čo veľmi dobre zamotalo tabuľku v jej spodnej polovici. Inak je všetko po starom. Slovan si pôjde pre titul, DAC pre druhé miesto, Žilina s Trnavou si to rozdajú o tretiu priečku a zvyšok o pohodu v prvej šestke. Len ViOn zatiaľ platí daň za koronavírus, pričom verme, že sa rýchlo z toho dostane, lebo len on môže ešte reálne ponaháňať MŠK a Spartak. To aby bola horná šestka zaujímavejšia s pribúdajúcim koncom ročníka. Spodná by mala byť vďaka vyrovnanosti za každých okolností.

A ešte jeden poznatok k VAR-u. Posledná minúta zápasu Trenčín – Dunajská Streda ukázala, čo tvrdíme už nie mesiace, ale roky, že dávno mal byť v našej lige zavedený, pričom už dnes bolo neskoro. Náš najskúsenejší a najlepší rozhodca Ivan Kružliak odpísal pokutový kop, za aký aby sa hanbili aj v najslávnejších petržalských časoch… Síce určite nešlo o úmyselnú chybu, ale VAR by ju hneď napravil. Nehovoriac o tom, čo by asi VAR povedal na domácu ruku v pokutovom území v zápase Ružomberok – Slovan!?

O to je to nepochopiteľnejšie, že my ho už vlastne máme, len oficiálne nefunguje, lebo ho skúšajú. Ale snáď inteligentný človek za jeden seminár pochopí, kedy ho možno využiť, ako sa vracia obraz, ako sa približuje či spomaľuje, alebo ako sa nastavujú kalibračné čiary pri ofsajde. Na jednom rozhodcovskom školení sa to mohli všetci dávno naučiť a fanúšikovia nemuseli mať opäť zlý pocit z toho, čo všetko sa dá v našej lige (ne)odpískať. Okamžite VAR spustite už od ďalšieho kola, nie je na čo čakať!