Main Content

VIDEO: Halák exceloval proti Rangers, vychytal prvý shutout

sobota, 13. február 2021 09:05 | Autor: TASR

Jaroslav Halák
Jaroslav Halák | zdroj: TASR

New York 13. februára (TASR) - Slovenský hokejový brankár Jaroslav Halák priviedol v noci na sobotu Boston k víťazstvu na ľade New Yorku Rangers 1:0. V zápase kryl všetkých 21 striel domácich a prvýkrát v sezóne si udržal čisté konto. Celkovo to bol už jeho 51. shutout v profiligovej kariére. Haláka vyhlásili za prvú hviezdu stretnutia.

Slovenský brankár viackrát podržal svoj tím. Už v prvej tretine sa blysol 10 zákrokmi, v 9. minúte nedovolil skórovať vlaňajšej draftovej jednotke Alexisovi Lafrenierovi. Kanadský útočník zostal sám pred bránkou Bruins, puk trafil zo vzduchu, no Halák skvele zasiahol. Rangers sú jeho obľúbený súper, v dueloch s "jazdcami" si vylepšil bilanciu na 23 víťazstiev, osem prehier v riadnom čase a jednu prehru po predĺžení, resp. nájazdoch. "Snažím sa každý večer predviesť čo najlepší výkon. Nie v každom zápase sa mi to podarí, no vyzerá to tak, že proti Rangers mi to celkom ide. Dnes sme hrali v druhej a tretej tretine vynikajúco," povedal pre nhl.com Halák, ktorý dostal v bránke prednosť pred Fínom Tuukkom Raskom.

Bruins potvrdili výbornú formu, vyhrali piaty zápas za sebou a bodovali v desiatom stretnutí v sérii. Od 21. januára majú bilanciu deväť víťazstiev a iba jedna prehra po predĺžení. V tabuľke Východnej divízie si upevnili vedúcu priečku, Rangers patrí šieste miesto. Jediný gól hostí strelil v polovici stretnutia Nick Ritchie, keď prenikol po pravom krídle a po prvej neúspešnej strele dorazil puk do siete pri bližšej žŕdke.

Halák dostal v tejto sezóne šancu v piatich súbojoch, pričom v štyroch priviedol svoj tím k víťazstvu. Dosiahol v nich úspešnosť zásahov 93,8 percenta a priemer inkasovaných gólov stlačil na 1,38. "Myslím si, že Jaro chytá za nás v tejto sezóne solídne. Dnes predviedol skutočne výborný výkon. Ani si nepamätám, že by súpera pustil k nejakým dorážkam," pochválil 35-ročného brankára tréner "medveďov" Bruce Cassidy. Bruins sa dokázali ubrániť vo všetkých šiestich oslabeniach, "jazdcov" v nich pustili iba k piatim strelám. "Dnes nám to vyšlo. Všetci chalani, ktorí hrali v oslabeniach, si zaslúžia uznanie, pretože odviedli úžasnú prácu," zdôraznil Halák. S 51 shutoutmi mu patrí v lige piate miesto medzi aktívnymi brankármi. Ako deviaty brankár Bruins v modernej ére od ročníka 1943/44 "vynuloval" Rangers na ich ľade, naposledy to v roku 2008 dokázal Alex Auld. Bruins vyhrali všetkých päť zápasov po sebe na klziskách súperov a už len jedno víťazstvo ich delí od klubového rekordu.

Domácim chýbal pre zranenie ofenzívny líder Artemij Panarin, ruského krídelníka nahradil druhom útoku Lafreniere. Rangers sa trápia v koncovke, gól nedokázali streliť v druhom z uplynulých troch zápasov. V pondeľok podľahli mestským rivalom Islanders 0:2, v stredu prehrali v prvom zápase s Bostonom 2:3 po predĺžení. "Vždy to bolí prehrať o jeden gól. Toto je NHL a vy musíte nájsť cestu k víťazstvám, najmä v takejto skrátenej sezóne," povedal obranca Jacob Trouba. Brankár newyorského tímu Igor Šesťorkin vykryl 29 striel.

V druhom nočnom zápase hráči St. Louis zvíťazili na ľade Arizony 4:1. Najväčšiu zásluhu na triumfe mal obranca Justin Faulk, autor dvoch gólov a jednej asistencie. Triumf v závere poistili do prázdnej bránky Brayden Schenn a Ivan Barbašov. Oporou Blues bol brankár Jordan Binnington, ktorý predviedol 24 úspešných zákrokov. Ako jediný ho v 29. minúte prekonal Johan Larsson, ktorý strelil premiérový gól v drese Coyotes. Tímy sa stretli v piatom vzájomnom zápase po sebe, pričom Blues predošlé tri prehrali. Séria vzájomných duelov bude pokračovať v noci na nedeľu a v noci na utorok. "Úroveň súťaživosti sa v každom zápase zvyšuje. Hrá sa intenzívne, je to akoby séria play off. Každé víťazstvo je dôležité," vyjadril sa útočník "bluesmanov" Jordan Kyrou. Duel pre zranenia nedohrali obranca Coyotes Niklas Hjalmarsson a útočník Blues Oskar Sundqvist. Blues sa vyhupli na čelo Západnej divízie, "kojotom" patrí piate miesto.

sumáre NHL:

NEW YORK RANGERS - BOSTON BRUINS 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Gól: 30. Ritchie (Krejčí, Lauzon). Brankári: Šesťorkin - HALÁK, strely na bránku: 21:30.

ARIZONA COYOTES - ST. LOUIS BLUES 1:4 (0:1, 1:0, 0:3)
Góly: 29. Larsson (Oesterle, Hayton) – 3. Faulk (Perron, Hoffman), 54. Faulk (Kyrou, Gunnarsson), 59. Barbašov (Schenn, Faulk), 60. Schenn. Brankári: Kuemper - Binnington, strely na bránku: 25:26.

Slovák v akcii:

Jaroslav Halák (Boston) 60:00 21/21 100%

/pozn.: počet odchytaných minút, zákroky/strely, percentuálna úspešnosť zásahov/