Main Content

Čo nám Declan Rice a jeho budúcnosť prezrádza o stave futbalu

štvrtok, 18. február 2021 17:14 | Autor: Sport7 sk

DeClan Rice
DeClan Rice | zdroj: TASR

West Ham patrí k najstarším a najslávnejším klubom v anglickom futbale a v počte úspechov sa môže porovnávať s hociktorým slávnym klubom na svete.  

Dres West Hamu si obliekali mnohí špičkoví hráči, či už je to trio majstrov sveta Bobby Moore, Geoff Hurst a Martin Peters, alebo legendárni víťazi Anglického pohára Billy Bonds, Trevor Brooking a Alan Devonshire; a napokon po velikáni dnešnej doby ako Paolo Di Canio, Julian Dicks a Joe Cole

No spomedzi všetkých hráčov súčasného kádra, ktorí by sa mohli pridať k týmto legendám, iba Declan Rice na to naozaj má (a, samozrejme, Mark Noble, keďže kapitán už má svoje miesto medzi velikánmi isté).

Rice, ktorý je od svojich 14 rokov členom slávnej futbalovej akadémie West Hamu, sa prejavil nielen ako jeden z najväčších talentov klubu, ale aj ako jeden z najlepších hráčov Premier League.

Rice má veľkú budúcnosť

Hoci je dobrý aj v strede obrany, kde vie šikovne rozohrať, vyniká hlavne ako defenzívny záložník

Skvele ovláda loptu, dokonale prihráva, má výborný zmysel pre pozíciu na ihrisku a vie sa presadiť aj v osobných súbojoch. Má, takpovediac, všetkých „5P“ a dominuje uprostred ihriska.

Výnimočný je však nielen na ihrisku – Rice je presne ten typ hráča a taká osobnosť, okolo ktorej chcete vybudovať tím a klub. Talentovaný a angažovaný na ihrisku, slušný a nekontroverzný mimo neho. Len raz sa jeho život mimo ihriska dostal do negatívnej pozornosti médií – po kritike aktivistov proti hazardným hrám.

Začalo to tým, že vystupoval v reklame stávkovej kancelárie Betway, sponzora jeho klubu, ktorá porušila pravidlá reklám na hazardné hry s hráčmi do 25 rokov. Reklamu medzičasom zakázali. Niekoľko týždňov nato sa objavil na hernej konferencii ako zástupca West Hamu.

A hoci reklama na Betway možno nebola ideálna pre spoločnosť, ktorá má u odborníkov veľmi dobrú reputáciu, vinu ťažko pripísať Riceovi. Podobne je to s kritikou, ktorú West Ham utŕžil po vystúpení Ricea na ICE v Londýne (konferencia zameraná na online kasína a iné formy hazardu) v máji minulého roku, čo tiež ťažko považovať za hráčovu chybu.

Nevyhnutný odchod

Rice má iba 21 rokov, no má talent aj povahu na to, aby sa stal jedným z najlepších hráčov svojej generácie, čo by teoreticky malo skalných West Hamu napĺňať nadšením.

V skutočnosti to však pravdepodobne znamená len jednu vec: skôr či neskôr dostane West Ham obrovskú ponuku od klubu s väčšími financiami a Rice bude preč.

Ak sa dá veriť špekuláciám o transfere, Chelsea má záujem dostať Ricea na Stanford Bridge, alebo aspoň mala, keď bol ešte Frank Lampard jej manažérom. Lampard, mimochodom ďalší mimoriadne úspešný produkt West Ham Academy, bol v januári prepustený a nahradený Thomasom Tuchelom, takže ostáva nám iba počkať na to, či je aj on bude mať o Ricea záujem.

Ešte to môže ovplyvniť osud samotného Lamparda, keďže po znepokojivom prepade Blues sa bývalý záložník ocitá pod stále väčším tlakom. No či to bude Chelsea alebo iný klub Premier League, alebo európsky klub, Riceova budúcnosť nebude vo West Hame a to je smutným svedectvom toho, ako to dnes v futbale chodí.

West Ham musí investovať inteligentne

Na vrchole futbalovej pyramídy je len pár klubov, ktoré dokážu finančne pretromfnúť ostatné, vybudovať si tímy plné hviezd a pravidelne bojovať o trofeje, takže najväčšie talenty musia smerovať tam.

Kamkoľvek Rice odíde, nepochybne dostane oveľa vyšší plat, no okrem toho bude pôsobiť v prostredí, kde môže realisticky očakávať viac. Špičkoví hráči chcú vo svojej kariére získať tituly a hrať v Lige majstrov – a aj keby to Rice určite rád dosiahol s West Hamom a stal sa klubovou legendou, realita je taká, že o tituly bude bojovať inde.

Keď Rice odíde, West Ham nesmie premrhať peniaze za jeho transfer. Žalostné výsledky klubom podpísaných útočníkov v ostatnom čase sú, žiaľ, známym faktom a odzrkadľujú veľké množstvo chýb spravených pri nábore v posledných rokoch.

To, že Rice odíde, bude zlé samo o sebe, ale ak klub nedokáže efektívne posilniť tím po jeho odchode, zlá situácia sa ešte zhorší.