Main Content

Slovan vraj stopol prestup Greifa do Španielska. Klub reaguje!

utorok, 2. február 2021 16:22 | Autor: TASR

Dominik Greif
Dominik Greif | zdroj: TASR

Bratislava 2. februára (TASR) - Vedenie futbalového Slovana Bratislava zareagovalo na medializované informácie, na základe ktorých klub údajne na poslednú chvíľu zablokoval prestup Dominika Greifa do RCD Mallorca. Podľa generálneho riaditeľa klubu Ivana Kmotríka ml. v prípade brankára nešlo o prestup, ale o hosťovanie s opciou.

"Klubu bola 24. januára 2021 prostredníctvom agenta prezentovaná ponuka od RCD Mallorca na 1,5-ročné hosťovanie s možnou opciou. Následne prišla ponuka na ročné hosťovanie s opciou. Tieto ponuky s ročným, resp. jeden a polročným hosťovaním pre nás neboli akceptovateľné. Snažili sme sa nájsť riešenie, ktoré by bolo prospešné pre všetky strany. Prestupy sú vždy o dohode minimálne troch strán, a výsledný obchod nemôže byť výhodný len pre jednu či dve z nich," uviedol Kmotrík ml. pre oficiálnu webovú stránku "belasých".

V piatok 29. januára podvečer Mallorca akceptovala podmienku polročného hosťovania s opciou. Následne sa začali pripravovať zmluvné záležitosti. "Dohodli sme sa, že ak Mallorca kývne na polročné hosťovanie s opciou, budeme ochotní Dominika uvoľniť. Moju pozíciu pri rokovaní skomplikovalo, že ma od piatka trápi ťažký priebeh ochorenia Covid-19 a vysoké horúčky. Napriek tomu som sa doslova z vlastnej postele a v teplotách snažil nájsť riešenie. Piatkové riešenie bolo pre nás priechodné. Situácia sa však výrazne skomplikovala v sobotu, keď sa zranil Michal Šulla. Už v sobotu večer sme Dominika požiadali, aby zostal na sústredení v Turecku, kým nebudú známe výsledky vyšetrení Michala Šullu," zdôraznil Kmotrík ml.

Vzhľadom na to, že prestupový termín v Španielsku sa skončil v pondelok s úderom polnoci, a na Slovensku sa končí v stredu, sa rokovalo na poslednú chvíľu. "Na ponuke, ktorá sa nám od Dominikovho agenta dostala 24. januára do ruky, bola pečiatka zo 17. januára. Nerozumiem týždňovému prestoju. Naša pozícia bola jasná – buď trvalý prestup, alebo polročné hosťovanie s opciou. Ak by sme o ponuke vedeli skôr, alebo ak by Mallorca skôr pristúpila na naše podmienky, tak to mohlo byť dávno zrealizované. Riešenia na poslednú chvíľu vždy prinášajú riziká, čo sa ukázalo aj v tomto prípade. Hosťovanie s opciou v sebe vždy skrýva určité riziko. Ak druhý klub, v tomto prípade Mallorca, po uplynutí hosťovania zaplatí vopred určenú sumu, tak my musíme hráča v zmysle opcie uvoľniť. Môže sa však stať, že druhý klub povie, že chce hráča od nás odkúpiť, no za inú sumu než bola dohodnutá v opcii, čím by sa opäť začal kolotoč rokovaní. Existovalo určité riziko, že na tom športovo i finančne stratíme. Na jar by sme v boji o titul prišli o brankársku jednotku. Opcia nebola garantovaná a v takom prípade vždy existuje riziko, že by si ju druhá strana neuplatnila a prišla by s inou transferovou sumou, ktorá by pre nás nebola adekvátna a akceptovateľná, a nezodpovedala by hodnote hráča. Aj napriek tomu sme Dominikovi chceli vyjsť v ústrety, pretože sme mu vďační za to, čo všetko pre nás urobil. Chceli sme, aby si vyskúšal iné prostredie, presadil sa v Španielsku a posunul sa v kariére. Boli sme do toho ochotní ísť aj za cenu určitého rizika, pretože sme hľadali najlepšie riešenie pre všetky strany," dodal Kmotrík ml.