Main Content

Stádovitosť vystriedala hrošia koža: Športové podujatia musia byť aj bez vakcinácie!

nedeľa, 31. január 2021 13:53 | Autor: Filip Chudý

Olympijské hry v Tokiu
Olympijské hry v Tokiu | zdroj: TASR/AP

Rok 2021 bude jeden z najvýznamnejších v histórii športu, keďže ponúka množstvo vrcholných podujatí. Prvé šampionáty ukázali, že nič rušiť netreba.

Komentár Filipa Chudého

Nepárne poolympijské roky sú často označované za menej zaujímavé, ale to nie je pravda. V skutočnosti sa počas nich vo svete koná snáď ešte viac významných podujatí. Dôvodom je fakt, že športové federácie si naplánujú svoje šampionáty do nich, aby sa vyhli tieňu tých najväčších akcií z párnych rokov, čiže olympiádam a futbalovým majstrovstvám. Samozrejme, rok 2021 je špeciálny, keďže má výrazne upravený športový kalendár, aj preto to bude jeden z najvýznamnejších rokov v histórii športu.

Je vysoko nepravdepodobné, že sa zruší čo i len jedno veľké podujatie, zvlášť tie odložené z roku 2020 sú priam tutovkou na konanie. Dôvod je jednoduchý a volá sa peniaze. Športové organizácie si nemôžu dovoliť, aby prišli o zisky, resp. prehĺbili straty z už odložených akcií.

Kým v minulom roku sa väčšina bála niečoho nového, čo COVID-19 predstavuje, preto aj podľahli tlaku stádovitosti a rušilo sa prakticky všetko, hoci situácia s korona číslami bola možno aj lepšia.Teraz bude skôr videný efekt hrošej kože, cez ktorú prakticky nič neprenikne.

Priam ukážkovým príkladom sú končiace sa hádzanárske MS v Egypte. V čase, keď vakcinácia len začína a zo športovcov sa k nej dostala  pomaly len Cibulková (hoci ona je už športová dôchodkyňa), sa aj proti nevôli viacerých konal veľký turnaj s účastníkmi až z 32 krajín sveta.

Síce sa v úvode vyskytli problémy s niektorými mužstvami kvôli koronavírusu, ale v konečnom súčte sa odohral jeden zo športového hľadiska výborný turnaj. A to pritom Egypt ani zďaleka nebol ideálnym organizátorom. Takže keď sa to dalo urobiť tu a v tomto stále tvrdom koronavírusovom čase, inde to počas roka 2021 musí ísť snáď ako po masle.

Hoci už anglické médiá pred pár dňami olympiádu v Tokiu odpísali, samotní japonskí organizátori to rýchlo dementovali. Medzinárodný olympijský výbor by podľa zverejnených správ nemal vyžadovať vakcináciu od športovcov, čo je správne rozhodnutie, lebo každý má mať právo voľby, aby prevzal kontrolu nad svojím zdravím bez nariadení. Nebolo by však fér, aby nezaočkovaní športovci boli hocijako opatreniami znevýhodnení. V každom prípade, pokiaľ sa nestane niečo mimoriadne tragické, tešme sa už teraz na letnú olympiádu.

Určite bude aj európsky šampionát vo futbale, stále je však otázne dejisko. Vizionársky projekt Michela Platiniho sa teraz ukazuje ako problém. Bolo by síce pekné, aby sa Euro konalo po celom kontinente, ale lietať v týchto časoch medzi 12 krajinami je ťažko predstaviteľné, hlavne ak chcete dostať na štadióny aj fanúšikov.

Už dlhšie sa hovorí o tom, že existuje možnosť presunúť turnaj len do jednej krajiny. Najviac sa spomínalo Rusko, len je otázne, či vzhľadom na sankcie voči tejto krajine je to priechodné. Dlho po Eure túži aj Turecko, ale to je snáď aktuálne z politického hľadiska ešte nepriechodnejšie. A keďže doteraz na verejnosť neprenikli žiadne správy, že by to celé zobrala na seba niektorá futbalová veľmoc, lebo len tie sú to schopné z hľadiska infraštruktúry usporiadať, turnaj vo viacerých krajinách je najpravdepodobnejším riešením. Je však mimoriadne otázne, či to bude pôvodný tucet, lebo najnovšie sa už hovorí „len“ o štyroch dejiskách.

Naozaj sa netreba zbytočne báť, že by športovci prišli o vrchol ich kariér, podujatia budú! Len je otázne, či aj s divákmi na tribúnach. Nie každá krajina je totiž ostrov ako Austrália, kde sa jednoducho dajú zavrieť hranice, čím spolu s prísnou karanténou vykynožíte pliagu aj bez nejakej vakcíny. Oni potom môžu púšťať ľudí na tribúny aj bez rúšok a odstupov.

Vakcinácia taktiež nemôže byť podmienkou, aby sa nejaké podujatie konalo. A tým dupľom nemôžu byť športovci rozdelení na dve skupiny a zvýhodňovaní tí očkovaní. To už by snáď aj protirečilo ľudským právam. Hádzanárske šampionáty (januárové MS mužov aj decembrové ME žien) ukázali, že aj v týchto časoch sa dá organizovať veľký turnaj bez vakcíny. A už absolútne v žiadnom prípade to nemôže zájsť tak ďaleko, že by fanúšikov pustili na tribúny len vtedy, ak by sa nechali pichnúť. Negatívny test sa ešte dá čiastočne akceptovať a musí tak stačiť pre všetkých a všade.