Main Content

Bude Daniel Ricciardo v McLarene úspešný? (komentár)

štvrtok, 28. január 2021 09:38 | Autor: Jakub Vaverka

Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo | zdroj: TASR

Daniel Ricciardo má 31 rokov a už dávno ho nemôžeme označovať za neskúseného mladíka. Večne usmiaty Austrálčan pred novou sezónou F1 mení tím. Francúzsku stajňu Renault (dnes už Alpine) vymenil za McLaren. Briti si od Ricciarda sľubujú kvalitné výsledky a v neposlednom rade pódiové umiestnenia. Do akej miery to ale bude reálne?

Daniel Ricciardo vytvoril v McLarene dvojičku s talentovaným Landom Norrisom. V britskom tíme nahradil španielskeho jazdca Carlosa Sainza, ktorý sa dohodol na kontrakte s Ferrari. Nech už budú výsledky McLarenu akékoľvek, jedno je isté už teraz, priaznivci tohto tímu sa nudiť rozhodne nebudú, pretože dvojička Ricciardo – Norris sľubuje veľa zábavy, nielen na trati, ale aj mimo nej. 

Práve dianie na trati však bude najviac zaujímať klubových šéfov. Vyzerá to tak, že McLaren sa dostal z náročného obdobia, čo potvrdil ziskom tretieho miesta v Pohári konštruktérov. Vzhľadom na to, že Mercedes je bezkonkurenčný a Red Bull zväčša berie druhú priečku, je bronzová pozícia viac ako dobrým umiestnením. A McLaren by chcel tento výsledok v novej sezóne prinajmenšom zopakovať.

Veľké nádeje si vkladá práve do Daniela Ricciarda. Austrálčan, ktorý v minulosti nejazdil len za Renault, ale aj za Red Bull a predtým ako úplný  mladík za Toro Rosso, je dostatočne skúsený na to, aby zbieral body. Za dekádu, počas ktorej vídavame jeho osobnosť plnú optimizmu a pozitívnej energie vo svete F1, absolvoval dovedna 188 pretekov, v ktorých sa mu podarilo sedemkrát vyhrať, 31-krát sa objaviť na pódiu a trikrát zaknihovať pole position. 

Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo | zdroj: TASR

Štatisticky to vychádza, že približne v každých 6-7 pretekov je Ricciardo na pódiu, čo je pomerne slušný výsledok. Treba si uvedomiť, že aj rok 2021 bude podľa všetkého patriť Mercedesu, pričom v tesnom  (či menej tesnom) závese by mal byť Red Bull Racing. Potom ale prichádza priestor práve pre McLaren. Ricciardov hlad po úspechu v kombinácii s Norrisovou mladíckou dravosťou by mohli sláviť úspech.

Treba si uvedomiť, že Daniel nevyhral preteky už dva roky, pričom počas svojej etapy v Renaulte preňho boli najlepším výsledkom dve pódiové umiestnenia v minulej sezóne. A to chce zmeniť. Aktuálne to vyzerá, že v britskej stajni by sa mu to mohlo podariť. Či to tak naozaj bude, ukážu až samotné preteky.