Main Content

Adam Žampa zo 14. miesta do 2. kola "obráku"

sobota, 9. január 2021 13:27 | Autor: TASR

Adam Žampa
Adam Žampa | zdroj: TASR

Adelboden 9. januára (TASR) - Švajčiarsky lyžiar Loic Meillard sa usadil na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára. V Adelbodene viedol o 30 stotín sekundy pred Francúzom Alexisom Pinturaultom, priebežne tretí bol ďalší Švajčiar Marco Odermatt (+0,70 s).

Slovenský reprezentant Adam Žampa sa zaradil na štrnáste miesto s odstupom 2,21 s za lídrom a postúpil do 2. kola (13.30 h). Doň sa neprebojoval jeho brat Andreas, ktorý obsadil 36. priečku (+3,64 s).

Meillard sa vydal na trať najprestížnejšieho obrovského slalomu alpského kalendára ako prvý a aj v najstrmších úsekoch predviedol čistú jazdu, vďaka ktorej ho z vedúcej priečky nezosadil nikto zo súperov. Člen elitnej žrebovanej sedmičky Tommy Ford z USA mal krátko pred cieľom ťažký pád, pri ktorom dopadol na hlavu a krk a skončil v záchranných sieťach, kde zostal nehybne ležať. Dlho ho ošetrovali priamo na mieste a potom ho vrtuľníkom transportovali do nemocnice v Berne. Agentúra AP s odvolaním sa na švajčiarsku televíziu informovala, že Ford počas ošetrovania komunikoval, bližšie správy o jeho zdravotnom stave však počas súťaže neboli známe.

Preteky boli prerušené približne na polhodinu. Po tejto pauze sa vygradovanou jazdou medzi dvoch domácich reprezentantov vklinil Pinturault, víťaz predchádzajúcich dvoch "obrákov" vrátane piatkového v Adelbodene. Okrem neho a Odermatta nabral menšie než sekundové manko jedine Nór Aleksander Aamodt Kilde, ktorý s číslom 15 zaostal o 0,98 s.

Adamovi Žampovi ušiel v piatok postup do druhého kola o päť stotín sekundy. O deň neskôr so štartovým číslom 21 sa po dojazde zaradil na štrnástu pozíciu, keď dokázal zrýchliť predovšetkým v dolnej pasáži. Z nasledujúcich lyžiarov ho už nikto neprekonal, rovnaký čas dosiahol Talian Giovanni Borsotti. Andreas Žampa so 46-kou prišiel o šancu na postup už v cieli, kde sa zaradil na 34. miesto, klesol ešte o dve priečky.