Main Content

KOMENTÁR TÝŽDŇA: Rasizmus a futbal, kopni a bež

pondelok, 26. december 2011 15:05 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR TÝŽDŇA: Rasizmus a futbal, kopni a bež
KOMENTÁR TÝŽDŇA: Rasizmus a futbal, kopni a bež | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Práve skončený týždeň sa stal definitívne minulosťou. Odohrali sa v ňom zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet futbalu. Prinášame vám fejtónovým perom napísané to najzaujímavejšie, čo nám futbal ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Rasizmus vo futbale

V čase sviatkov pokoja a mieru počuť zo všetkých kútov vyspelej futbalovej Európy rasistické odkazy. Niektoré previnenia sa síce odohrali dávno pred Vianocami, ale kompetentné orgány sa asi rozhodli, že až teraz to treba vyriešiť. Však nech je aspoň na tie Vianoce pokoj! Uruguajský útočník Luis Suarez, ktorému to strieľa iba v reprezentácií mal údajne rasisticky urážať v derby Patricea Evru. Dostal osemzápasový dištanc a pokutu 40 000 libier. Celý FC Liverpool ho bráni a považuje trest za neprimeraný. Pričom taktiež poukazuje na jeho zmiešaný pôvod. A čo vlastne povedal? Vraj asi desať krát slovo „neger“. Suarez argumentoval tým, že v jeho vlasti to urážka nie je. Tak, ale mal by vedieť, že v týchto vyspelých krajinách je občas urážkou už len to keď sa čiernemu spoluobčanovi pozriete do očí. Mal by si naštudovať, že neger bolo nemecké torpédo s ľudskou posádkou počas druhej svetovej vojny. Tak uvidíme či Suarez po vypršaní trestu bude konečne tým pravým útočným torpédom alebo aspoň si osvojí odborný výraz „negroid“. U nás na Slovensku takéto problémy nemáme, pretože pri tomto zimnom pohľade z okna vidíte samých „snehuliakov“. Horšie to má anglický „snehuliak“ John Terry. Potom čo mu zarazili sex s manželkami spoluhráčov už nemôže asi ani nič povedať. Antonovi Ferdinandovi údajne niečo pošepkal do uška a tak sa razom stal priekopníkom. Ide totiž ako prvý futbalista za „farebné” slová pred civilný súd. A keď mu dá ten trest, tak zápasy Chelsea ani na tribúne neuvidí. Ale svet nie len biely alebo čierny. Pestrofarebnou krajinou je aj Francúzsko. A aj tam riešia aktuálne jeden rasistický problém. Asistent rozhodcu mal na nemiestne protesty hráča AJ Auxerre Kamela Chafniho reagovať slovami „Strať sa, Arab!“. A keďže chlapec neprestal vyskakovať, dostal predčasnú sprchu ako darček. Samozrejme škandál bol na svete. Marocký reprezentant chce rozhodcovu hlavu. Ale bude zaujímavé o čo to oprie, keďže Arabom je!

Kopni a bež!

Predvianočnú šou mali aj v Holandsku. V zápase osemfinále Holandského pohára sa zápas Ajax Amsterdam- AZ Alkmaar nedohral. Pretože domáci 19-ročný fanúšik si povedal, že treba si ešte zašportovať pred sviatkami a tak poďho na trávnik. Veľký problém by nenastal keby si išiel iba zabehať. Lenže chlapec si to išiel rozdať ne „férovku“ s brankárom hostí Estebanom Alvaradom. Ten ho, ale jedným kopom poslal na trávnik, kde mu pridal dva kopy pravačkou ako bonus navyše. Rozhodca neváhal a brankára vylúčil, pretože ten podľa pravidiel nemôže diváka napadnúť. Zrejme sa mal Alvarado nechať okopať, aby to bolo posúdené ako napadnutie hráča a rozhodca by musel zápas ukončiť. Takto sa zápas rozhodol ukončiť tréner hostí Gertjan Verbeek, ktorý stiahol svoje mužstvo z ihriska. Zápas sa teda „dohrá“ v stredu za zeleným stolom. Fanúšik Ajaxu dostal už od svojho klubu prvý trest a to 30 rokov zákazu vstupu na štadión.

Zhrnutie v zhrnutí

V období sviatkov sa hrá poriadne iba v Anglicku. A začína to pomaličky vyzerať, že titul aj v tejto sezóne zostane v Manchestri, len treba už iba určiť v ktorom klube. V Španielsku sa stihlo ešte nadeľovať treťoligistom v kráľovskom pohári. V Taliansku zas nadeľoval Neapol Janovu aj Hamšíkovov zásluhou. V Nemecku to bolo v pohári takmer bez prekvapení. Vo Francúzsku išiel opäť do mierneho trháku Paríž St. Germain a jeho tréner Antoine Kombouaré dostal predvianočného padáka. Naopak trénera už našli v Nitre. Chlapcov popreháňa Ladislav Jurkemik.

Odporúčané články