Main Content

Zlá vizitka pre súťaž, keď aj nudný Slovan dominuje: Kto si zaslúži pochvalu?

nedeľa, 20. december 2020 14:25 | Autor: Filip Chudý

Vernon De Marco
Vernon De Marco | zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Hodnotenie jesennej časti Fortuna ligy nie je veľmi lichotivé. Ako to vyzeralo z pohľadu jednotlivých klubov?

Komentár Filipa Chudého

Skončila sa jesenná časť Fortuna ligy. A hoci sa mnohí báli, že na slovenské pomery trochu neskorý koniec môže spôsobiť problémy s trávnikmi, skutočnosť je taká, že si v pokoji môžeme dať ako v Anglicku kolo aj na Štefana. Každým rokom máme menej snehu a ľadu, teda lepšie povedané, aktuálne sme žiaden ešte nemali. O pár rokov pomaly ani vykurovanie nebude potrebné… To len na margo toho, že niektorí (nezmyselne) bojujú za zachovanie umelých trávnikov.

Čo sa týka športovej stránky, nič šokujúce sa na jeseň nestalo, prakticky všetko išlo tak, ako sme aj predpovedali už pred sezónou. Naša liga je totiž veľmi ľahko čitateľná a predvídateľná, čo neprospieva jej atraktivite. Vyrovnanosť na popredných miestach sa stráca, čo je zlé znamenie. Natlačený je len bezvýznamný stred tabuľky. Tam sa bojuje len o to, aby ste sa dostali do hornej šestky a mali pokoj so záchranou.

Slovan je podľa očakávania na prvom mieste, pričom ako sme predpokladali, je to s menším náskokom ako v minulej sezóne. Titul získa v každom prípade, neexistuje totiž scenár, ktorý by to reálne zmenil. Smutné však je to, že kým v našej lige dominuje, v európskom meradle je podpriemerný a rok čo rok dostane facku v pohárovej Európe. Na jeseň mu stačil na prvé miesto aj chladný futbal. Jeho hra síce nebavila, miestami bola až nudná, ale stačilo to.

To niečo vypovedá o slovenskej lige. Rovnako to, že Dunajská Streda dostane kúsok za humnami hanebnú sedmičku, ale pohárovú miestenku má aj tak istú na ďalší ročník pomaly už pred sezónou… DAC-u to dlho išlo až príliš ľahko, keď mal väčšinu jesene aj kopu šťastia, ale v konečnom súčte ho dobehlo to, čo sa vedelo, že nemá silnú lavičku. Stačilo, že vypadli traja hráči a nastal pre nich neriešiteľný problém.

Kým prvé dva kluby si v tabuľke len splnili povinnosť a nič viac, čo nie je na pochvalu, menšiu treba adresovať do Žiliny. A to za koniec jesennej časti, keď sa im konečne podarilo aspoň trochu stabilizovať výsledky víťazným smerom. Lebo stabilné ich mali aj predtým, keď po výhre prišla prehra… Hoci majú mladý káder, zisk pohárovej miestenky sa stane za súčasných okolností pre nich povinnosťou. Tento tlak treba brať ako odmenu. Ak sa chcú skrývať pod slovíčkom „môžeme“, nech si ešte v mladom veku rýchlo vyberú iné povolanie, pretože profesionálny šport (tobôž v zahraničí) je o slovíčku „musíte“.

Pre mnohých sú pozitívnym prekvapením Zlaté Moravce – Vráble. Pre nás nie, keďže v hornej šestke sme ich videli už pred sezónou. Je to len logické vyústenie toho, že majú jeden z najlepšie zložených kádrov v lige. Navyše si treba uvedomiť, že málokedy hrali v plnej sile, takmer vždy im chýbal niektorý dôležitý hráč. Trochu si však rypneme aj do ViOn-u, keďže vzhľadom na priebehy zápasov mali mať o niečo viac bodov. Kvalitu na to majú, veď v našej lige vedia doslovne poraziť úplne každého.

Trnava je sklamaním, pre klub s takým menom je hanbou, ak sa hovorí len o prvej šestke. Spartak musí už pred sezónou hovoriť nahlas o povinnosti zisku pohárovej miestenky. Ich problémom je to, že sa nevedia stabilizovať, hráčsky ani trénersky, navyše si nevedia dobre vybrať. Trnavčania nemajú najvyšší rozpočet, ale ani najmenší. No pokiaľ chcú prekonať napr. Slovan, musia sa vybrať iným ako zabehnutým chodníčkom. Pred čosi viac ako dvoma rokmi to urobili a získali titul. Mali inšpiratívneho trénera s iným myslením a správny mix prevažne slovenských hráčov. Čo tak sa vybrať opäť touto cestou!?

Ružomberok si opäť išiel svoje a nesklamal. Súčasný realizačný tím odvádza so slovenskými hráčmi kvalitnú prácu. Majú síce svoje limity, ale ku cti im slúži, že sa k nim blížia. Koľko ligových klubov si to môže povedať? Na spočítanie vám stačia prsty jednej ruky nešikovného stolára.

Sereď a Nitra sa prezentovali na jeseň pomerne rovnako. Obaja na chvíľu vyskočili, aby neskôr logicky v tabuľke spadli. V oboch prípadoch sa riešili aj majiteľské otázky. Nitru ste pred sezónou snáď v každej predpovedi, okrem tej našej, našli na poslednom mieste. Preto reálny boj o prvú šestku vôbec nie je zlý. Sereď je nepríjemný ligový protivník, len v normálnom svete by bez štadióna ligu hrať nemohla.

Rovnako aj Trenčín, ktorý sa ho však konečne dočká. Práve od toho si v AS sľubujú návrat na vyššie pozície. Kádrovo však na nich mali byť aj bez štadióna, preto je ich súčasné umiestnenie prepadákom. Potešili len na záver jesene, keď dali šancu konečne aj Slovákom. Asi nebude náhoda, že práve vtedy sa dostali z dna tabuľky.

Aj Michalovce sa v závere jesene trochu odpútali zo zostupových pozícií, ktoré sme im predpovedali už pred sezónou. Je to však klamlivé, lebo Pohronie má dva zápasy k dobru a na barážovú pozíciu majú Zemplínčania len bod náskok. Tradičné doplnenie počas sezóny im síce nevyšlo tak dobre, ako v minulých sezónach, ale nariekať nemôžu.

Senica mala byť podľa mnohých čierny kôň súťaže, ale my sme správne tušili, že to ešte na vyššie priečky stačiť nebude. V tabuľke sú viac-menej tam, kam aj patria. Klubu by však nezaškodilo, aby niektorí jeho členovia menej vyplakávali, ako im všetci na čele s rozhodcami ubližujú. Záhoráci si môžu za postavenie v tabuľke sami.

Pohronie hralo v závere ročníka zaujímavý futbal, ale bez víťazstiev. Dokonca počas jesene vyhralo v lige len raz. Je však remízovým kráľom súťaže, čo ho drží na dostrel záchrany. V úvode jarnej časti však bude musieť zvládnuť dohrávky, inak sa môže dostať do vážnejších problémov.

Verme, že druhá časť súťaže bude lepšia. Nehovorme zbytočne o návrate fanúšikov na tribúny, lebo na to potrebujeme iné ako športové veci. Fortuna liga nech sa zameria na to, čo ovplyvniť môže sama. V poslednej minúte jesennej časti sa ukázala nutnosť zavedenia VAR-u, pričom už v minulej sezóne bolo neskoro…

Treba sa zamyslieť aj nad zbytočne vysokým počtom legionárov a tiež mladých hráčov, pretože všetkého veľa škodí a našej súťaži obzvlášť. Samozrejme, závisí to od finančnej stránky, ale to je často len výhovorka. Aj v skromných podmienkach sa dajú robiť veľké veci, len na to potrebujete schopných ľudí, pričom ich nedostatok je ďalší problém slovenského futbalu.