Main Content

5 trénerov, ktorí by mohli nahradiť Weissa, ak ho SFZ odvolá

nedeľa, 25. december 2011 16:02 | Autor: Filip Chudý

5 trénerov, ktorí by mohli nahradiť Weissa, ak ho SFZ odvolá
5 trénerov, ktorí by mohli nahradiť Weissa, ak ho SFZ odvolá | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Prezident SFZ Ján Kováčik pripustil alternatívu konca Vladimíra Weissa pri národnom mužstve a to zákonite vyvolalo vlnu špekulácií o jeho nástupcovi. Ján Kováčik síce priznal, že alternatívu momentálne nemajú, ale to nám nebráni hľadať. Hypotetický nový tréner pre našu reprezentáciu sa musí pripraviť na 3 základné prekážky.

1. Veľké nároky: Po Weissových výsledkoch sa už nič iné ako postup očakávať nebude. Veď pod Weissom sa hralo do predposledného zápasu kvalifikácie ME reálne o postup, čo pred ním, ak nerátame Galisovu éru, sa nikomu nepodarilo. Všetky kvalifikácie sa skončili pre nás o minimálne 2,3 zápasy skôr. A ako vieme tá minulá bola vyhodnotená ako veľký neúspech. Povedané inak: Nepostúpiš? Končíš!

2. Nižší plat:
SFZ by určite novému trénerovi neplatil cca 450 000 eur ročne. Čiže na trénerov rangu Hiddink a spol. môžeme zabudnúť. Pretože tí pýtajú toľko za mesiac. Plat nového trénera by pri súčasných problémoch mal zrejme hodnotu prvého Weissovho platu na SFZ, čiže 12 000 eur mesačne. Vyšší plat by si mohol vydobyť iba ako Weiss výsledkami.

3. Závisť:
Táto slovenská vlastnosť sa ukáže skôr či neskôr vždy. Ak by bol novým trénerom Slovák, poza chrbát by ho ohovárali ostatní naši tréneri. Na cudzinca by sa pre zmenu pozerali cez prsty všetci, že čo im lezie do kapusty. Známou sa stala Weissova veta po nástupe do funkcie: „Ak chceš mať veľa nepriateľov, staň sa reprezentačným trénerom!“

  Stanislav Griga

Súčasný tréner aktuálneho vicemajstra FK Senica dlhodobo dokazuje svoje trénerské kvality. Hráčsku aj trénerskú kariéru začínal doma v Žiline, ale skutočne známym sa stal až na ďalších pôsobiskách. Stal sa legendou Sparty Praha a okúsil aj atmosféru  Feyenoordu Rotterdam či Rapidu Viedeň. Trénersky talent ukázal v Trenčíne a tak po ňom siahol Slovan Bratislava kde dosiahol double v roku 1999. Neúspech v pohárovej Európe ho stál miesto. Pokračoval ako tréner SR „21“ a neskôr Dubnice. Potom už nasledovala úspešná česká cesta,  postupne Liberec, Sparta a Žižkov. Po trénerskej prestávke ukazuje momentálne svoje schopnosti v Senici.

Plusy:
+ jeho trénerský rukopis sa podobá Weissovmu , čiže by mohol nadviazať na jeho prácu,
+ nadštandardné vzťahy s členom výkonného výboru SFZ Milanom Lešickým ešte zo spolupráce v Žižkove,
+ veľká chuť na novú výzvu, pretože mužstvá zo zásady trénuje iba 2 roky a to v Senici vyprší v lete.

Mínusy:
- môže mať problémy s veľkým tlakom, ako sa mu to stalo v Sparte Praha,
- vyberá si svojich hráčov ktorých stále stavia, ale čo ak sa tí zrania?

  Jozef Chovanec

Tento „Sparťan“ telom aj dušou nedávno dovládol v klube svojho srdca. Slovenský rodák z Dolných Kočkoviec sa časom stal legendou tohto klubu. Hráčsky začínal v Púchove, keď urobil rozhodnutie, ktoré mu zmenilo život. Zahraničie si vyskúšal v PSV Eindhoven. V Sparte Praha bol hráč, hráč aj tréner súčasne, tréner, manažér, predseda. Potom čo sa stal trénerom roka v Česku zasadol na lavičku českej reprezentácie začiatkom roku 1998. A v roku 1999 bol vyhlásený ako 2. najlepší tréner reprezentácie na svete podľa IFFHS. Po neúspechu v kvalifikácií MS 2002 bol odvolaný. Pokračoval v Příbrame kde vládol podobne ako v Sparte. Potom dostal ponuku trénovať Slovan Bratislava a už bol aj predstavený ako jeho nový tréner. Na pamätnej tlačovke sa zrazu rozpamätal ako sa hovorí po slovensky, ale Nemec Daniel Jammer sa novým majiteľom Slovana nakoniec nestal a tak si hľadal Chovanec miesto inde. Našiel ho v Kubani Krasnodar. Po návrate z Ruska nasledovalo jeho 6 rokov v Sparte až do nedávneho odvolania.

Plusy:
+ má skúsenosti s reprezentačnou prácou,
+ pozná niektorých slovenských hráčov aj z trénerského pôsobenia,
+ má autoritu.

Mínusy:
- môže mať problémy so svojím „čechoslovakizmom“,
- v Sparte vyhorelo veľa Slovákov, ktorý sú teraz v reprezentácií a tí ho zrejme moc nemusia.


  Wolfgang Wolf

V hre o trénera našej reprezentácie bol po MS 2010 aj jeden nemenovaný nemecký tréner s ktorým František Laurinec rokoval, ale keďže Vladimír Weiss sa rozhodol pokračovať vo funkcií rokovania sa zastavili. A práve tento nemecký tréner sa netají tým, že má rád slovenských hráčov, ktorých aj často angažuje do svojich mužstiev. Svoju hráčsku kariéru prakticky strávil iba v dvoch kluboch 1. FC Kaiserslautern a Stuttgarter Kickers. A v práve druhom menovanom, kedysi slávnom mužstve začal aj svoju trénerskú kariéru. Pokračoval vo VfL Wolfsburg a práve tu sa začala jeho obľuba v slovenských hráčov. Angažoval Miroslava Karhana a keďže ten mu odvádzal dobré služby začal sa viac pozerať na slovenský hráčsky trh. Pri nasledujúcej trénerskej zastávke v 1.FC Norimberg sa mu za to odvďačili skvelými výkonmi postupne Marek Mintál, Róbert Vittek a Samuel Slovák. Nasledoval angažmán v klube jeho srdca 1. FC Kaiserslautern. Tam sa míňali s Erikom Jendriškom. Po krátkej trénerskej pauze si vyskúšal aj zahraničie v gréckej Škode Xanthi. Tam spolupracoval s Petrom Štyvarom a Jaroslavom Kolbasom. Po návrate do Nemecka trénoval  Kickers Offenbach do ktorého lákal Mintála. Ten prikývol až na jeho ponuku s  Hansi Rostock, kde momentálne obaja spolupracujú.

Plusy:
+ sleduje slovenskú ligu z ktorej aktuálne chce angažovať Pavla Masaryka,
+ pozná niektorých slovenských hráčov z trénerského pôsobenia či z bundesligy,
+ nie je nijako zaťažený slovenským prostredím.

Mínusy:
- neovláda náš jazyk čo môže byť problém v zlomových situáciách,
- nikdy nereprezentoval, takže nemôže presne poznať špecifický rozdiel oproti klubu.


  Michal Hipp

Dlhoročná Weissova pravá ruka snáď nikomu nemusí dokazovať svoje kvality. Nitriansky rodák začal svoju kariéru v Šali a cez Hurbanovo zakotvil v Nitre. Vďaka skvelým výkonom v jej drese sa dostal až do reprezentácie. Dres federálnej a aj tej slovenskej obliekol päť krát. V zahraničí vyskúšal dresy First Vienna a Slavie Praha. Potom nasledoval prestup do rezešovskej éry 1.FC Košice. S Vladimírom Weissom sa míňali v Hurbanove a okrem reprezentácie si spolu zahrali aj v Dunajskej Strede stopérsku dvojicu, keď sa Weiss stiahol do obrany. Trénerskú kariéru začal ako asistent v Nitre a keď sa v roku 2000 Weiss presunul na post hlavného trénera v Petržalke vybral si ako asistenta Hippa a začala ich spoločná cesta až doteraz. Hipp bol ešte popri povinnostiach v Petržalke aj asistentom Dušana Galisa pri reprezentácií. Ďalšou neoceniteľnou skúsenosťou bolo preňho aj angažmán v ruskom Saturne Ramenskoje popri Weissovi. Okrem toho pôsobil ako hlavný tréner dvakrát v Petržalke a raz v Slovane. Nedávno ho chcela angažovať Nitra, ale SFZ to nepovolil. Ak sa teda SFZ chcel zbaviť Hippa mohli to spraviť takto elegantne.

Plusy:
+ dokonalé poznanie súčasnej reprezentácie zvnútra aj zvonka,
+ odborná verejnosť ho vysoko rešpektuje,
+ dlhoročné skúsenosti s reprezentáciou ako asistent Weissa a Galisa.

Mínusy:
- zrejme by nemal veľký záujem to prebrať po Weissovi,
- môže byť chápaný iba ako asistent.

  Ivan Hašek

Jeden z najlepších priateľov Vladimíra Weissa, by spĺňal kritériá na výber. Od začiatku svojej kariéry sa prezentoval vodcovskými schopnosťami. Začal ich uplatňovať v Sparte Praha. Na MS 1990 si ho vyhliadol francúzsky Racing Štrasburg. Na konci svojej kariéry išiel pomôcť rozvíjať japonskú ligu. Najprv nastupoval za Sanfrecce Hirošima a neskôr za JEF United Ičihara. Na sklonku kariéry si ešte zakopal za Spartu, kde neskôr aj začal trénerskú kariéru. Trénerská kariéra kopírovala jeho hráčsku, pretože nasledoval angažmán v Štrasburgu a v Japonsku. Tento krát v klube Vissel Kobe. Z východu Ázie sa sťahoval na západ do klubu Al Wasl (SAE), kde momentálne trénuje Diego Maradona. Potom ešte krátke pôsobenie v AS Saint-Étienne a poďho naspäť do emirátov pre zmenu do klubu Al-Ahli. Z neho išiel „zachrániť“ český futbal, keď sa stal jeho predsedom a aj na chvíľu reprezentačným trénerom, pred zápasom v Bratislave. V lete šokoval svojím odstúpením z postu predsedu ČMFS a opätovne sa stal trénerom Al-Ahli. Odtiaľ ho, ale paradoxne vykopli tesne predtým ako si Česi zvolili nového predsedu zväzu.

Plusy: 
+ má skúsenosti s reprezentačnou prácou a aj fungovaním zväzu ako celku,
+ vďaka svojím vodcovským schopnostiam vie ostatných strhnúť,
+ po aktuálnej výpovedi si bude chcieť napraviť renomé

Mínusy:
- po priateľovi Weissovi by to zrejme nezobral,
- Česi ho berú aktuálne ako zradcu s čím môže mať SFZ problém, veď čo ak ho opäť zavolajú opätovne do SAE?


    Pavel Vrba (medializovaný nástupca)

Aktuálne žiadaný tréner má ponuky na stole a české médiá ho ešte k tomu podsúvajú aj nám. Tento rodák z Přerova môže slovenským klubom ďakovať, že momentálne je dnes tam kde je. Svoje ostrohy si začal brúsiť v rodnom meste, odkiaľ putoval do Ostravy. Ako hráč nikdy nevynikal. Seniorskú kariéru začal v Prostějove, pokračoval v Chebe, vrátil sa do Ostravy. Tam dlho nevydržal a tak dlhšie pôsobil až v Havířove. Kariéru zakončil doma v Přerove. Kde následne začal trénerskú kariéru. Potom išiel opäť do Ostravy ako mládežnícky tréner. Až na neho dostali tip v Púchove, ktorý zachránil v lige. Dobrú prácu si všimli v Žiline. Tá neoľutovala pretože pod Vrbom zažila najkrajšie obdobie s útočným futbalom. V tomto čase bol aj asistent Jána Kociana pri reprezentácií. Pod Dubňom si ale asi uvedomili, že s takýmto futbalom v Európe neuspejú a tak angažovali po prvom zápase predkola Pohára UEFA proti Levski Sofia Dušana Radolského a bol z toho postup ďalej. Zo Žiliny išiel do Plzne, kde si skladal systematicky mužstvo 2 roky až z toho bola LM.

Plusy:
+ už pri našej reprezentácií pôsobil ako asistent,
+ aktuálne je v kurze.

Mínusy:
- má najmenej skúseností zo všetkých našich kandidátov či už ako bývalý hráč alebo ako tréner,
- ešte nikdy trénersky neporazil skutočne elitné mužstvo,
- úspešným sa stal až keď si mužstvo vybudoval a na to v reprezentácií čas nie je,
- ešte nikdy neokúsil tlak aspoň národného veľkoklubu, nieto zahraničia.

Resumé

Aj keď sa o Pavlovi Vrbovi hovorí najviac, zrejme by nebol najrozumnejšou voľbou. V Žiline a aj Plzni dostal čas na prácu a keď od neho v Žiline chceli výsledok v Európe a ten neprišiel, balil si kufre. Navyše na Grékov to skúšali útočne už lepšie reprezentácie ako naša a neuspeli. Celkovo české médiá nám momentálne podsúvajú snáď všetkých svojich možných aj nemožných trénerov. Ako keby túžili obsadiť po hokeji aj futbal. Áno, náš futbal momentálne nedisponuje takou trénerskou silou, že by mohol trénerov vyvážať, ale zas nie sme taký slabý, že by sme si mali na najdôležitejší post dosadiť zahraničného.
 

Odporúčané články