Main Content

Fasel stále dúfa, že MS v hokeji v Bielorusku sa uskutočnia

streda, 9. december 2020 17:17 | Autor: TASR

René Fasel
René Fasel | zdroj: © TASR

Minsk 9. decembra (TASR) - Vedenie Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) sa bude snažiť, aby sa napriek tlaku niektorých krajín uskutočnili nadchádzajúce majstrovstvá sveta podľa plánu v Lotyšsku a Bielorusku. Uviedol to prezident IIHF Rene Fasel.

V Bielorusku pokračujú po augustových prezidentských voľbách rozsiahle protesty a prezident Alexander Lukašenko čelí kritike pre zmanipulované voľby a porušovanie ľudských práv. Ku kritike sa pripojilo aj Lotyšsko a jeho premiér Krišjanis Karinš vyhlásil, že si nevie predstaviť organizovať šampionát spolu s Bieloruskom. Listom preto požiadal IIHF o presunutie MS z Bieloruska. Nechuť ísť do Bieloruska vyjadrili aj Švédi prostredníctvom trénera A-tímu Johana Garpenlöva, ktorý uviedol: "Ak vás zaujíma môj osobný názor, myslím si, že by sme nemali hrať v Bielorusku. Som však platený zamestnanec Švédskej hokejovej federácie, takže poletím všade, kam budem musieť. Nemôžem ovplyvniť, kde sa šampionát bude alebo nebude konať. Uvidíme neskôr." Švédi by sa mali predstaviť v základnej A-skupine v Minsku spolu so Slovenskom, Ruskom, Českom, Švajčiarskom, Dánskom, Veľkou Britániou a domácim výberom.

Prezident IIHF René Fasel i generálny sekretár Horst Lichtner mali tento týždeň absolvovať plánované stretnutie s Lukašenkom, s ktorým mali rokovať o usporiadaní budúcoročných majstrovstiev sveta v krajine. Funkcionári IIHF však napokon museli cestu odložiť pre pozitívne testy na koronavírus. "Situáciu pozorne sledujeme. Naším cieľom je usporiadať turnaj v Bielorusku, chceme to urobiť pre fanúšikov, ktorí si to zaslúžia, a nemali by sme si dovoliť byť pod tlakom politiky a nechceme byť rukojemníkmi politických hier. Bezpečnosť a zdravie účastníkov turnaja a divákov je našou prioritou a vedieme pomerne transparentnú diskusiu s miestnymi orgánmi. Je zrejmé, že príde čas urobiť posledné konečné rozhodnutie, či turnaj odložiť, alebo nie, ale naším cieľom je ísť do Bieloruska a hrať tam. Dúfam, že sa situácia časom upokojí a bieloruské orgány nájdu východisko zo súčasnej situácie. Nechali sme si čas na rozhodnutie. Sme v úzkom kontakte s lotyšskými a bieloruskými organizátormi. Plánujeme ešte ísť do Bieloruska, aby sme tam komunikovali s organizátormi, teraz nám to neumožnil koronavírus," citoval Fasela portál championat.com.