Main Content

Slovensko sa môže po žrebe usmievať: Skupina vyzerá postupovo, má to však podmienku

utorok, 8. december 2020 13:34 | Autor: Filip Chudý

Ján Greguš a Ondrej Duda
Ján Greguš a Ondrej Duda | zdroj: TASR/Michal Svítok

Žreb kvalifikácie MS 2022 nám prisúdil súperov, s ktorými môžeme uspieť. Stane sa to však v jedinom prípade. Záleží na nás, ako sa k tomu postavíme.

Komentár Filipa Chudého

Slovensko spoznalo svojich súperov v kvalifikácii MS 2022. Označiť ju možno za slovansko-ostrovnú. Veď hráme proti Chorvátsku, Rusku, Slovinsku, Cypru a Malte. Na prvý pohľad to vôbec nevyzerá zle, ale či to bola dobrá skupina, to budeme vedieť až počas budúceho roka, keď reálne prebehnú kvalifikačné boje.

Z prvého koša bolo ťažko vyberať, ale Chorvátsko je pre nás určite priechodnejšie ako Španielsko, Nemecko, Portugalsko či Taliansko. Je síce pravdou, že v minulej kvalifikácii nás totálne znemožnili, pričom výsledky 0:4 a 1:3 boli pre nás v skutočnosti milosrdné, ale to môže hrať v náš prospech. Nie je vylúčené, že nás Chorváti podcenia, nehovoriac o tom, že pokračuje prestavba ich reprezentačného kádra a majú už ďaleko od kvality finalistu MS.

Keďže na šampionát do Kataru postúpi len víťaz skupiny a druhý ide do baráže, bolo pre nás mimoriadne dôležité, aby sme mali šťastie pri žrebe ďalších košov. A to sme na prvý pohľad veľmi nemali. Rusi sú totiž podľa rebríčka najlepší tím tretieho koša a Slovinci druhí najlepší vo štvrtom koši.

Hlavne Rusko bude vážny ašpirant nielen na slovenskú pozíciu druhého nasadeného, ale určite má kvalitu na to, aby celú skupinu vyhralo. A pri ich sebavedomí vôbec nepochybujme o tom, že to bude aj ruský cieľ. Naopak, verme, že ich veľké očakávania vyvedú z rovnováhy a rozbijú sa sami zvnútra. Ak však budú v takom nastavení, ako na domácom šampionáte v lete 2018 a tiež v kvalifikácii Eura 2020, na ktoré postúpili ako tretí najrýchlejší, potom budeme hromžiť, prečo sme z toho tretieho koša nedostali hocikoho iného.

Na Slovinsko síce nemáme dobré spomienky, čo sa tiahne od kvalifikácie MS 2010, pričom nás potrápili aj v kvalifikácii o osem rokov neskôr, ale na strane druhej, sme lepší a stačí to len potvrdiť na trávniku. Treba však k tomu pristúpiť zodpovedne a koncentrovane. Slovinci sú totiž netypickí Balkánci, sú skôr chladnokrvní a hrajúci taktický futbal, čo nám nevyhovuje, keď sme v pozícii favorita, čo proti nim budeme.

Ostrovných súperov Cyprus a Maltu netreba zvlásť riešiť, to je povinných 12 bodov. Samozrejme, pre toho, kto chce postúpiť na svetový šampionát. Môže sa totiž stať, že práve zaváhania s týmito protivníkmi sa ukážu pri konečnom súčte ako rozhodujúce. Ak si Slovensko neporadí so súpermi tohto rangu, nemá medzi 13 postupujúcimi z Európy čo hľadať.

Do kvalifikácie nemôžeme ísť s tým, že sa pokúsime niečo uhrať. Treba od prvého zápasu ísť za postupom ako jediným cieľom. Veď aký iný môže byť? Hádam nikto nechce hovoriť o spokojnosti po prípadnom treťom mieste v skupine. My sme boli žrebovaní z druhého koša, čiže je našou povinnosťou si minimálne túto pozíciu uchrániť a postúpiť do baráže. A keď ste v nej, tak tiež iný cieľ ako postup si nemôžete dať.

Slovensko zatiaľ len raz postúpilo na MS, pričom v tejto úspešnej kvalifikácii malo veľmi podobnú skupinu, akú nám vyžrebovali teraz. Opäť sú v nej štyri slovanské národy (Slovensko, Česko, Poľsko, Slovinsko vs. Slovensko, Chorvátsko, Rusko, Slovinsko) a tiež ostrovné (Severné Írsko vs. Cyprus, Malta).V prvom prípade sme mali v skupine ešte San Maríno. Nehovoriac o tom, že práve cez Rusov sme sa dostali do baráže MS 2006. Na čerstvo vyžrebovanú skupinu nemôžeme nadávať, ale musíme sa na ňu pripraviť.

Tiež treba počítať s tým, že nás v marci a septembri čakajú trojzápasy, čiže budeme potrebovať hráčov s hernou kondíciou a formou. Tí čo v kluboch nehrávajú, tých nevolať, veď dobre vieme, ako vyzerali pri náročnom programe v tomto roku…

Otvorene treba povedať, že pokiaľ zopakujeme výkony z minulej kvalifikácie, baráže a tiež Ligy národov, je otázne, či by nám to stačilo aspoň na štvrté miesto v skupine. Musíme sa vo všetkom zlepšiť, aby sme mali reálnu šancu na postup. Na papieri ju podľa mien súperov máme, dôležitejšia však bude skutočnosť.