Main Content

Petra Vlhová má hlavu šampiónky a aktuálne je najlepšou lyžiarkou sveta!

nedeľa, 29. november 2020 19:17 | Autor: Filip Chudý

Petra Vlhová
Petra Vlhová | zdroj: TASR/Martin Baumann

Zo slovenského pohľadu sa nová lyžiarska sezóna začala rozprávkovo. Petra Vlhová je však už takou pretekárkou, že nám prinesie ešte viac radosti.

Komentár Filipa Chudého

V januári 2020 sme napísali (viď odkaz nižšie), že Petra Vlhová môže byť najlepšia lyžiarka na svete, len potrebuje začať jazdiť aj kĺzavé disciplíny, keďže má na ne veľký potenciál. Na pripomenutie, vtedy bola Mikaela Shiffrinová stále označovaná pomaly rovno za najlepšiu lyžiarku histórie. Zároveň to však bolo obdobie, keď sa začala karta otáčať a Petra tú „neporaziteľnú“ súperku začala porážať. Známa tragédia v rodine americkej lyžiarky sa stala až neskôr, aby sme si ujasnili časovú os.

Onedlho Vlhová začala jazdiť aj dlhé oblúky, pričom ešte o niečo prekonala naše očakávania. Už dopredu sme tvrdili, že v zjazde a super G má minimálne na 10.-15. miesta. Ona však následne po svojom vstupe do sveta kĺzavých disciplín ukázala, že má hneď na vyššie priečky. Z toho jasne vyplývalo, že keby jazdila najrýchlejšie disciplíny od začiatku sezóny, takmer určite by vyhrala veľký krištáľový glóbus už v minulej sezóne. Matematika nepustí.

Všetko má svoj čas, pričom Petra nejaký stratila pri zdravotných problémoch v roku 2019. To ju pripravilo o väčšiu porciu bodov na začiatku minulej sezóny, ktoré následne chýbali na jej konci, kde ešte aj škrtali kvôli korone preteky. V konečnom súčte stratila na Federicu Brignoneovú 189 bodov, čo nie je veľa, keď si uvedomíme, že za víťazstvo je 100 bodov.

Teraz je tu však nová sezóna a už aj situácia. Z prvých štyroch pretekov sezóny Vlhová trikrát vyhrala a raz bola tretia. Spolu má tak výborných 360 bodov. Druhá Michelle Gisinová stráca na ňu 155 bodov, piata Shiffrinová 235 bodov a šiesta Brignoneová237 bodov. Stále je síce iba začiatok sezóny, ale na druhej strane, takmer 12 percent pretekov je už za nami. To za predpokladu, že žiadne z 34 plánovaných z programu nevypadnú, čo by bol v súčasnej situácii malý zázrak…

Koniec sezóny je síce ešte veľmi ďaleko, ale teraz môžeme právom tvrdiť, že aktuálne je Petra Vlhová svetovou jednotkou. Ale to ešte nič neznamená, keďže body sa počítajú až na konci sezóny a šampiónkou je tá, ktorá získa veľkú „guľu“.

Ešte pred prvými kĺzavými pretekmi v tejto sezóne však tvrdíme, že Petra Vlhová je už takou lyžiarkou, že je úplne jedno, či sa ide slalom, obrovský slalom, super G, zjazd, kombinácia alebo paralelné preteky, ona môže vyhrať úplne každé. Samozrejme, nedá sa vyhrať všetko a ani Peťa to nedokáže, ale už je na takej úrovni, že aj počas svojho „zlého“ dňa môže byť rovno v top 5.

Začiatok tejto lyžiarskej sezóny priniesol Slovensku obrovskú dávku radosti, no nešlo o žiaden výstrel do tmy, ale logické vyústenie toho, ako Petra Vlhová so svojím tímom pracovali a aké sa jej vytvorili podmienky. A hoci sa pri lyžovaní, kde jeden zlý pohyb môže ukončiť sezónu, asi nemá veľmi predpovedať, urobíme opäť výnimku. Ak sa nestane nič zlé, Petra Vlhová vyhrá veľký krištáľový glóbus, pretože je aktuálne najlepšia lyžiarka sveta a má hlavu šampiónky.

Na záver ešte oprášime vetu, ktorú sme napísali na úplnom konci v spomínanom článku z januára 2020: „Petra má na to, aby bola najlepšia lyžiarka na svete. A keď bude lepšia ako jej rovesníčka Shiffrinová, môžeme sa začať baviť o tom, že kto je vlastne najlepší v histórii.“