Main Content

Michalovce menia trénera. Zodpovednosť prevezme kouč z Fínska

streda, 18. november 2020 16:43 | Autor: TASR

HK Dukla Ingema Michalovce
HK Dukla Ingema Michalovce | zdroj: TASR

Michalovce 18. novembra (TASR) - Novým hlavným trénerom extraligového klubu HK Dukla Ingema Michalovce sa stal Fín Tomasz Juhani Valtonen.

Na poste vystriedal Miroslava Chudého, ktorý sa rozhodol ukončiť spoluprácu po tom, ako michalovskí hokejisti prehrali päť zápasov za sebou. Klub informoval o zmene na trénerskom poste na svojom profile na facebooku.

"Vedenie klubu si plne uvedomuje že súčasné výsledky a prejav hry nezodpovedajú stanoveným cieľom nášho tímu pre túto sezónu. Keďže už v piatok nás čaká zápas s Popradom a v ďalších týždňoch plne nabitý súťažný program, potrebujeme k tejto situácii pristúpiť vysoko zodpovedne. Rozhodli sme sa obzrieť za skúsenosťami fínskej hokejovej školy, ktorej dosahované výsledky momentálne patria k najlepším na svete. Preto sa novým hlavným trénerom HK Dukla Ingema Michalovce stane Fín Tomasz Juhani Valtonen, ktorý by mal stať na striedačke už počas piatkového zápasu proti tímu HK Poprad," píše sa v stanovisku klubu.

Štyridsaťročný Valtonen je bývalý útočník, ktorý odohral v najvyššej fínskej súťaži 492 zápasov a nazbieral 154 bodov (79+75). Po ukončení hráčskej kariéry presedlal na trénerskú a počas nej pôsobil ako hlavný kormidelník Jokeritu Helsinki, Sport Vaasa, fínskej reprezentácie do 20 rokov, či poľského národného tímu. V uplynulej sezóne viedol aj nemecký Ravensburg a švédsku Moru.

Chudý sa rozhodol ukončiť svoje pôsobenie na striedačke Michaloviec po tom, ako jeho zverenci prehrali v utorňajšom zápase na ľade Nových Zámkov 2:3 po predĺžení. Po 11 zápasoch majú na konte 14 bodov a sú na 8. mieste tabuľky. "V prvom rade by som sa chcel poďakovať celej michalovskej hokejovej rodine za tri krásne roky, počas ktorých sa Michalovce stali mojím druhým domovom. Celé mesto žije hokejom a klub má úžasnú podporu fanúšikov, ktorú sme si všetci užívali. Verím, že ľudia sa na 'zimák' dostanú čím skôr a dôvodov na radosť budú mať ešte veľa," citovala Chudého oficiálna stránka michalovského klubu.

Chudý prišiel do Dukly v októbri 2017, keď A-mužstvo pôsobilo v druhej najvyššej súťaži. V nej ho dvakrát doviedol k víťazstvu a v ročníku 2018/2019 s ním postúpil do najvyššej súťaže. "Miroslav Chudý zanechal historickú stopu v našom klube, ako aj v meste Michalovce a navždy bude zapísaný zlatými písmenami ako tréner, ktorý dostal Michalovce do extraligy. Aj vďaka tomuto úspechu bol dnes ocenený primátorom Viliamom Zahorčákom plaketou mesta Michalovce," píše sa v stanovisku klubu.