Main Content

Skvelá správa: Slovensko bude pri ŽREBE kvalifikácie MS 2022 v druhom koši!

pondelok, 16. november 2020 12:24 | Autor: Filip Chudý

Žreb MS 2022 katar
Žreb MS 2022 katar | zdroj: TASR

Po prvých dvoch novembrových várkach reprezentačných zápasov sa zmenilo poradie v rebríčku FIFA. Slovensko poskočilo v európskom poradí a môže ísť ešte vyššie. Aké výsledky na to potrebujeme?

Slovenská futbalová reprezentácia má za sebou zatiaľ veľmi úspešný novembrový zraz. V Severnom Írsku vyhrala vo finále baráže 2:1 po predĺžení, čím si zabezpečila postup na Euro 2020. Doma proti Škótom zvíťazila 1:0 a prerušila tak rok trvajúce čakanie na výhru v základnom hracom čase. Navyše sa udržala v hre o záchranu v B-divízii Ligy národov. A aby toho nebolo málo, tieto výsledky v kombinácii s ďalšími jej zabezpečili miesto v druhom koši pred žrebom kvalifikácie MS 2022 v Katare.

Na hrane

Tie sa určia na základe svetového rebríčka FIFA za november 2020, pričom 55 reprezentácií sa rozdelí do šiestich košov. V prvých piatich bude po 10 tímov, v poslednom šiestom zvyšných päť.

V októbrovom rebríčku FIFA patrila Slovensku 37. priečka, spomedzi európskych krajín sme boli na 21. mieste, čiže na začiatku tretieho koša. Už dopredu bolo jasné, že nech sa zrodia v novembri akékoľvek výsledky, pred týchto 16 krajín sa nedostaneme – Belgicko, Francúzsko, Anglicko, Portugalsko, Španielsko, Chorvátsko, Taliansko, Dánsko, Nemecko, Holandsko, Švajčiarsko, Poľsko, Švédsko, Wales, Ukrajina a Rakúsko.

Podľa vzorca

Na určenie bodového zisku zo zápasov je určený vzorec, do ktorého sa vkladajú body oboch súperov z rebríčka FIFA a koeficienty podľa druhu zápasu. Napr. baráž sa násobí koeficientom 25 a skupina Liga národov koeficientom 15. Najvyšší koeficient majú zápasy od štvrťfinále MS vyššie (60), najmenší prípravné zápasy mimo asociačné termíny (5).

V októbrovom rebríčku sme mali na konte 1466 bodov, pričom v prípade troch výhier sme mohli získať maximálne 1493 bodov. Pre zaujímavosť, po troch prehrách by sme spadli na 1438 bodov. Na konte však už máme dve výhry, keďže aj triumf v predĺžení sa počíta za plný počet. Výhra v Severnom Írsku nám priniesla 12,3 bodu, víťazstvo nad Škótskom 7 bodov. Aktuálne teda máme 1485,3 bodu.

Skok do druhého koša

To sa samozrejme po zápase v Česku zmení. Keďže sme vyššie v rebríčku, body môžeme pripočítať len po výhre. Tá by nám priniesla 7,2 bodu, spolu by to bolo 1492,5 a v rebríčku FIFA po zaokrúhlení spomínaných 1493 bodov. Po remíze by nám odpočítali 0,3 bodu, čiže by sme mali 1485 bodov. Po prípadnej prehre by nám odpočítali 7,8 bodu, spolu by to bolo 1477,5 a po zaokrúhlení 1478 bodov.

Ak by sa však aj zrodila táto najhoršia alternatíva, z druhého koša kvalifikácie MS 2022 nás už nič nedostane. Aktuálne sú síce v rebríčku FIFA pred nami Rusko a Írsko, lenže virtuálne sme už definitívne pred nimi. Keď započítame do poradia ich už známe novembrové výsledky, nemôžu sa pred nás dostať ani v prípade víťazstiev vo zvyšných stretnutiach. Rusi môžu mať maximálne 1477 bodov a Íri 1464 bodov, čo je menej, ako naše teoretické minimum (1478).

Navyše nás už nemôže preskočiť nikto, kto je v rebríčku za nami a mal na to pred novembrovými zápasmi aspoň teoretickú šancu. Ide o týchto osem krajín– Island, Severné Írsko, Nórsko, Rumunsko, Škótsko, Česko, Maďarsko a Bosna a Hercegovina.

Môžeme ísť vyššie

Naopak, to my sa ešte môžeme pozerať po vyššom ako 19. mieste v európskom poradí, ktoré máme prinajhoršom isté. Stále totiž môžeme preskočiť aj Srbsko a Turecko. Turkov však len v prípade víťazstva v Česku, pričom oni by museli prehrať v Maďarsku. Srbov môžeme za seba dostať aj po remíze v Česku, ale to by museli prehrať doma s Rusmi. Ak s nimi remizujú, potom ich preskočíme len v prípade víťazstva v Česku.

V každom prípade, či budeme v európskom poradí po novembri 2020 17.,18. alebo 19., stále budeme v druhom koši. Kvalifikáciu MS 2020 vyžrebujú 7. decembra o 18.00 hod. v Zürichu. Do Kataru postúpia priamo iba víťazi kvalifikačných skupín. Tímy z druhých miest pôjdu do baráže, pričom ich doplní na šampionát nekvalifikovaná dvojica z aktuálne dohrávanej Ligy národov. Týchto 12 krajín si to rozdá o zostávajúce tri miestenky pre Európu. Vytvoria sa tri barážové vetvy po štyroch, kde sa bude hrať na jeden zápas semifinále a finále, čiže takým istým spôsobom, ako sme uspeli teraz v baráži o Euro 2020.