Main Content

Môže sa LeBron James rovnať s Michaelom Jordanom? (komentár)

sobota, 21. november 2020 10:00 | Autor: Jakub Vaverka

LeBron James
LeBron James | zdroj: TASR

LeBron James má 35 rokov, je súčasný šampión NBA a stále je jedným z najlepších hráčov sveta. Mnohí ho začínajú porovnávať s Michaelom Jordanom. Je však ale táto debata vôbec na mieste? Predsa len, Michael Jordan bol tak veľmi legendárnym hráčom, že sa s ním môže porovnávať iba hŕstka športovcov.

Komentár Jakuba Vaverku 

Takzvaná GOAT debate, a teda debata o tom, kto je najlepším hráčom histórie, má svoju prítomnosť v každom športe. Výnimkou nie je ani basketbal. Pre väčšinu priaznivcov basketbalu je jednotkou Michael Jordan. Jordan v 90.rokoch vyhral šesť titulov s legendárnym tímom Chicaga Bulls, kde spolu s Pippenom, Rodmanom a ďalšími písal históru. Nikto nebol tak dominantný ako on, pričom vo finále súťaže nikdy neprehral. Navyše, to, čo sa mu podarilo vytvoriť vo svete obuvi a odevov je kapitolou samou o sebe. Jordan sa stal globálnou superstar v časoch, kedy internet mala iba hŕstka ľudí a sociálne siete neexistovali. Svojich spoluhráčov ťahal vyššie, mal patent na víťazenie a preslávil číslo 23. Áno, mal svoje muchy a ak chcete vedieť aké, stačí si pozrieť dokument na Netflixe s názvom The Last Dance. Jordan nebol dokonalý ako človek, ale čo sa týka herného prejavu, k dokonalosti sa blížil. 

Potom tu máme napríklad Kobeho Bryanta, historickú postavu basketbalových dejín a Los Angeles Lakers. Práve jeho pasovali do pozície nástupcu Michaela Jordana a v mnohom sa mu aj priblížil. Ale či ho prekonal? To zrejme nie. V GOAT debate majú svoje miesto aj ikony ako Larry Bird, Jerry West, Wilt Chamberlain alebo Magic Johnson či dokonca Tim Duncan. O tom by sme sa mohli baviť aj niekoľko dní a každý by mal svoje argumenty a svojich adeptov. Ďalej je tu LeBron James. V roku 2020 vyhral s Lakers titul, ktorý je už jeho štvrtým. Ale, netreba zabúdať na to, že James síce vyhral NBA štyrikrát, ale šesťkrát vo finále prehral. Má 4 tituly, ale napríklad taký Steph Curry z Golden State Warriors má tituly 3 a nie je vylúčené, že LeBrona do konca kariéry v tomto ohľade dorovná, ak nie aj prekoná.

LeBron James
LeBron James | zdroj: TASR

Mnohým na LeBronovi vadí, že chodí z tímu do tímu a láka k sebe najväčšie hviezdy, aby mu pomohli vyhrávať tituly. Taktiež im vadí to, že sám seba začal volať King James, a teda kráľ, čo je veľkým znakom jeho sebavedomia. Áno, LeBron je vynikajúci a v mnohom je naozajstným vzorom, pretože prehrať niekoľkokrát finále a nájsť ďalšiu a ďalšiu motiváciu zabojovať o prvenstvo je samo o sebe záležitosťou, ktorá si zaslúži rešpekt. Ak by James dokázal MJ-a dorovnať v počte titulov, tak by sa táto debata mohla opäť o niečo viac pootvoriť. Je totiž pravdou, že LeBron je na vrchole dlhodobo a liga zrejme nemá v tomto období väčšiu osobnosť.

Porovnávať LeBrona Jamesa s Michaelom Jordanom teda síce môžeme, ale tvrdiť, že LeBron je najlepším a najväčším hráčom histórie doposiaľ absolútne nie je na mieste. Jordan bol dominantnou persónou, ktorá urobila z NBA doslova celosvetovú zábavu a posunula tento šport ako celok výrazne dopredu. Sám o sebe hovorí aj fakt, že Chicago Bulls z roku 1996 je označované ako najlepší basketbalový tím histórie. Nikde nie je napísané, že LeBron nemôže do konca kariéry Jordana prekonať. Ale zatiaľ to tak prinajmenšom nevyzerá.