Main Content

Akým spôsobom by mohla začať NHL? (komentár)

štvrtok, 19. november 2020 10:00 | Autor: Jakub Vaverka

Erik Černák
Erik Černák | zdroj: TASR

Momentálne stále nie je isté akým spôsobom a či vôbec začne nový ročník NHL. Problémom je samozrejme šíriaca sa pandémia koronavírusu, ktorá v Spojených štátoch stále nie je na ústupe. Schválne nie je spomenutá Kanada, pretože práve krajina javorových listov môže byť kľúčom k rozlúsknutiu tejto otázky. 

Komentár Jakuba Vaverku

Aj v týchto dňoch žiaľ padajú v Spojených štátoch amerických rekordné denné prírastky nakazených ľudí a situácia sa zdá byť stále pomerne problematická. Nič nenasvedčuje tomu, že sezóna NHL začne v tomto kalendárnom roku, i keď pôvodne sa očakávalo, že by mohla odštartovať tradičným zápasom pod holým nebom Winter Classic počas prvého januárového dňa. Teraz nikto presne nevie, ako to bude.

Minulý ročník, ktorý nakoniec ovládli hokejisti Tampy Bay Lightning, sa dohrával v "kanadskej" bubline, ale nie je reálne, aby sa podobným spôsobom hrala celá sezóna. Jednoducho, nemôžete zobrať 31 kompletných tímov a zavrieť ich na osem mesiacov na jedno miesto. Tí ľudia majú partnerky, manželky, deti. Potom by sa mohlo stať, že množstvo kvalitných hokejistov by jednoducho s týmto formátom nesúhlasilo a zamierili by do Európy.

Tomáš Tatar
Tomáš Tatar | zdroj: TASR

Takéto riešenie by zrejme nepomohlo nikomu. Síce by sa hralo, ale za príliš veľkú cenu. Sponzorské zmluvy sú postavené jasne, NHL sa musí odohrať, inak to môže mať pre ligu veľmi veľké finančné dopady. Ale zatiaľ, zdá sa, nikto nevymyslel, ako by to v súčasnej situácii mohlo byť zrealizované. Teda, takmer nikto. Na internete sa objavujú rôzne dohady o novom rozdelení divízií. Skrátka, že by proti sebe hrali primárne kluby, ktoré sú si geograficky blízke. Avšak, vzhľadom na to, čo sa deje v USA, pravdepodobne by sa veľmi rýchlo stalo, že by nejaký tím musel byť v karanténe.

Potom je tu diskusia o takzvanej kanadskej divízii. Ide o to, že by všetky kanadské kluby hrali spolu v jednej divízii a vec sa má tak, že v Kanade nie je s koronavírusom taký problém ako v USA. Tam by sa hrať teoreticky mohlo. Ale, ako spustiť ligu, v ktorej by 3/4 mužstiev nehralo? Ako by potom dohrávali zápasy americké celky? Stále ostáva veľmi otáznikov, ktoré je potrebné zodpovedať.

Basketbalová NBA má odštartovať 22.decembra a môže byť NHL vo viacerých ohľadoch vzorom. Aj tam ale ostáva niekoľko otázok, ktoré ešte nie sú úplne doriešené. A čo s divákmi? Golden State Warriors vraj chce do rýchlotestovania priaznivcov pred zápasmi investovať 30 miliónov dolárov. Tak či onak, akokoľvek sa sezóna v kanadsko-americkej NHL v roku 2021 odohrá, bude to veľmi drahé a o zisku sa hovoriť nebude. Skôr sa bude hľadať riešenie, ktoré prinesie minimálne straty.