Main Content

Pomôže Manchestru United zmena trénera? (komentár)

štvrtok, 12. november 2020 10:00 | Autor: Jakub Vaverka

Ole Gunnar Solskjaer
Ole Gunnar Solskjaer | zdroj: TASR

Ďalší rok, ďalšia séria sklamaní. Tak by sa v krátkosti dala opísať situácia v Manchestri United. Red Devils iba spomínajú na zlatú éru pod vedením Sira Alexa Fergusona. Čo by mali Diabli urobiť, aby sa vrátili na správnu cestu? 

Komentár Jakuba Vaverku

Senzačná výhra v Paríži proti domácemu PSG. Demolácia RB Lipsko v pomere 5:0 na Old Trafford. Výhra v Goodison Parku 3:1 nad Evertonom. Niet pochýb o tom, že súčasný Manchester United má veľký potenciál. Rovnako tak nikto nepochybuje o tom, že hráči ako Marcus Rashford, Bruno Fernandes, Mason Greenwood, Aaron Wan-Bissaka či Dean Henderson patria k špičke na svojich pozíciách

Ole Gunnar Solskjaer vie svoj tím pripraviť, keď Diabli nastupujú proti papierovým favoritom, inak povedané, keď United nemusia tvoriť a byť dominantným mužstvom. Problém nastáva, keď Red Devils musia búšiť do skonsolidovanej obrany súpera. Prehra v Lige majstrov na pôde Basaksehiru, domáci výbuch s Tottenhamom Hotspur v tenisovom pomere 1:6 či prehra na Old Trafford s Crystal Palace.

Bruno Fernandes
Bruno Fernandes | zdroj: TASR

Peknými príkladmi sú aj zápasy proti Chelsea a Arsenalu. V oboch hrali United doma a mali byť tímom, ktorý bude tvoriť. Proti The Blues to skončilo 0:0, proti The Gunners 0:1. Chvíľami boli Diabli v koncovke bezzubí. A to je obrázok, ktorý sa neobjavuje prvý raz. Solskjaerovi zverenci majú značné taktické trhliny, ako keby z nich tento mladý nórsky lodivod nedokázal dostať to najlepšie. Preto je prakticky stále pod veľkým tlakom a hovorí sa o tom, že pre klub by bolo najlepšie, keby na jeho miesto prišiel niekto skúsenejší.

Solskajer vždy, keď mu už vyslovene išlo o trénerskú kožu, začal zbierať výhry. To vidíme aj teraz, po prehre s Basaksehirom prišiel triumf na Evertone. Ole to nemá jednoduché, exekutíva na čele s Edom Woodwardom mu prakticky ani raz nesplnila transferové požiadavky. Bez prebudovania tímu sa úspech dosahuje ťažko. Aby sme boli fér, na Old Trafford nefunguje niekoľko vecí, ale nevýhodou tohto biznisu je, že vo väčšine prípadov je prvý na rane tréner. 

Ole Gunnar Solskjaer
Ole Gunnar Solskjaer | zdroj: TASR

Koniec koncov, je zodpovedný za výsledky. Adeptom na Solskajerovu pozíciu je Mauricio Pochettino, ktorý po konci v Tottenhame Hotspur nemá zamestnávateľa. Práci v Premier League by sa nebránil a veľa priaznivcov Diablov ho vidí ako spasiteľa. Tým však mal byť aj spomínaný Ole Gunnar Solskjaer, predtým José Mourinho, predtým Louis Van Gaal. Nástupca Fergusona David Moyes taktiež nenaplnil očakávania.

Pochettino má za sebou minulosť v Tottenhame Hotspur a v Southamptone, ale z jeho slov je viac ako jasné, že by mu predošlé pôsobenia v britskom futbale nebránili v tom, aby sa ujal Manchestru United. I keď, priaznivci Spurs by z toho nadšení asi neboli

Mauricio Pochettino
Mauricio Pochettino | zdroj: TASR

Ako píšeme v úvode, Manchester United má množstvo potenciálu na to, aby sa vrátil na vrchol. Vzhľadom na to, ako sa anglická Premier League posúva kvalitou dopredu a na to, koľko klubov reálne bojuje o titul a pohárové priečky, to ale Red Devils budú mať s návratom na popredné pozície veľmi náročné. A je viac ako otázne, či sa im to podarí so Solskjaerom pri trénerskom kormidle.