Main Content

Khabib v honbe za nesmrteľnosťou. Ako ho ovplyvní smrť otca?

sobota, 24. október 2020 10:00 | Autor: Jakub Vaverka

Khabib Nurmagomedov
Khabib Nurmagomedov | zdroj: UFC, Instagram

Khabib Nurmagomedov ide po vyše roku opäť do boja. Tento raz to ale bude iné ako doteraz. Ruský bojovník je naďalej neporazený a naďalej bojuje o športovú nesmrteľnosť. Avšak, už po jeho boku nebude jeho otec Abdulmanap, ktorý v máji 2020 po zdravotných problémoch umrel.

Komentár Jakuba Vaverku 

Khabib Nurmagomedov naposledy zápasil v septembri 2019, keď obhájil titul proti Dustinovi Poirierovi. Ruský The Eagle má aktuálne historickú bilanciu 28-0 a večer ho čaká americký fighter Justin Gaethje. Gaethje je dočasný šampión, pričom tento primát získal vďaka tohtoročnej výhre nad Tonym Fergusonom. Všetci ale vedia, že skutočný držiteľ opasku je momentálne iba jeden a je ním Khabib.

Rus má množstvo fanúšikov aj neprajníkov, sledujú ho milióny ľudí a pre niektorých je symbolom bojovnosti, tvrdosti, poctivosti či toho, že sa netreba vzdávať. Pre iných zas stelesňuje nenávisť a nesympatickosť. Každý podľa chuti. Faktom ale je, že tento rodák z Dagestanu vo svojej profesionálnej kariére ešte neprehral. 

Jeho cieľom je nadobudnúť bilanciu 30-0, čo ak sa mu podarí, zrejme skončí profesionálnu kariéru. Dávalo by to zmysel po všetkých stránkach. Okrem toho, méta 30 triumfov je niečo, čo sľúbil svojmu otcovi. Otcovi Abdulmapanovi, ktorý sa mu odmalička venoval, trénoval ho, podporoval ho a mali veľmi blízky vzťah. Abdulmanap žiaľ v máji tohto roka umrel a Khabiba to veľmi zasiahlo.

Khabib Nurmagomedov
Khabib Nurmagomedov | zdroj: TASR

Zakladá si na rodinných hodnotách a ako píšeme, s otcom mal naozaj veľmi blízky vzťah. V jeho duši vznikla diera, ktorá nebude zaplnená. A je to ľudské, je to pochopiteľné. Logicky ale prichádza na jazyk otázka. Ako táto rodinná tragédia ovplyvní Nurmagomedovove výkony? Vzhľadom na to, akú mentalitu Khabib má a taktiež vzhľadom na to, že chce pokračovať v odkaze svojej neporaziteľnosti, ku ktorej mu nemalou mierou dopomohol aj otec, môžeme očakávať jediné.

The Eagle bude ešte nebezpečnejší ako proti Poirierovi či McGregorovi. Stratil jedného z najbližších ľudí vo svojom živote. Veľmi dobre vie, že ak ukáže slabosť, protivníci to využijú. Bude rozhodovať každý detail, Gaethje nie je nijaký amatér. Dovolíme si tvrdiť, že Khabib predvedie výkon, o ktorom sa bude hovoriť ešte dlho. 

Náš názor je, že Khabib Nurmagomedov obháji proti Justinovi Gaethjemu titul a priblíži sa k nesmrteľnosti v zmiešaných bojových umeniach. Bilanciu môže upraviť na nepredstaviteľných 29-0.