Main Content

Oktagon je svetlom nádeje v mori neistoty (komentár)

nedeľa, 18. október 2020 10:42 | Autor: Jakub Vaverka

David Kozma šampión
David Kozma šampión | zdroj: Oktagon MMA

Máme za sebou turnaj Oktagon 17. Turnaj, ktorý ponúkol vynikajúcu športovú šou a zároveň naznačil, že s vypätím všetkých síl sa dá aj v súčasnej dobe poskytovať prvotriedny zážitok pre divákov. Usporiadať podujatie v októbri 2020 na území Českej republiky alebo Slovenska je totiž náročnejšie ako by sa mohlo zdať.

Komentár Jakuba Vaverku

Oktagon 17 obsahoval nakoniec sedem zápasov a musíme povedať, že diváci sa nenudili. Po športovej stránke podujatie rozhodne nesklamalo, David Kozma obhájil majstrovský opasok vo welterovej kategórii, keď porazil na body maďarského fightera Mátého Kertésza. Ten to mal výborne rozbehnuté, ale ako sám povedal, keď chcete byť šampión, musíte šampióna poraziť. A to sa mu nepodarilo. Kozma ukázal veľkú odolnosť a dušu bojovníka. Opasok mu patrí právom.

Okrem toho, videli sme premiéru Vlasta Čepa v Oktagone, ktorý na ňu ale nebude spomínať v najlepšom. Porazil ho Poliak Mateusz Strzelczyk. Nikto ale nepochybuje o tom, že El Chapo sa skôr či neskôr vráti a predvedie poriadnu šou. Comeback zaznamenal Karlos Vémola, ktorý v treťom kole ukončil Nóra Robertsena, ale nechýbalo veľa a Severan by ho v poslednom kole vďaka nebezpečným kopom porazil.

Terminátora teraz čaká Václav Mikulášek, pričom Karlos na seba vyvinul tlak, keď prehlásil, že ho čaká easy fight, že Babu Yagu ukončí v prvom kole na TKO, a že ak sa mu to nepodarí, ukončí profesionálnu kariéru. Naplnenie jeho slov budeme podrobne sledovať. Zaujali aj Kuzník, Kalašník či Salčák, ale predovšetkým zaujala celá organizácia turnaja.

Jasné, pay per view sprevádzali aj teraz menšie technické problémy, ale bez toho to jednoducho nejde. Promotéri Pavol Neruda a Ondřej Novotný si zaslúžia absolutórium. Ale nielen oni, celý Oktagon team, lepšie povedané, celá Oktagon family si zaslúži veľkú pochvalu. V čase, kedy idú šport a kultúra do záhuby ukázali, že sa jednoducho nevzdajú.

V Oktagone hlásajú, že v každom z nás je bojovník a keby neboli bojovníci, tak sa im turnaj v Brne nepodarí vybaviť. Transport fighterov, testy na koronvírus, hygienické požiadavky či vybavovanie výnimky na usporiadanie medzinárodnej akcie. Komplikácie, problémy a vybavovačky. Ale keď sa chce, tak sa dá. A Oktagon chce. Tento "cirkus", ako ho promotéri často nazývajú sa jednoducho odmieta vzdať.

A to je potešiteľné. Nielen pre fanúšikov bojových športov, ale prakticky pre každého človeka, ktorý si neprechádza práve jednoduchým obdobím. Žijeme v bezprecedentných časoch a motivácia sa zíde. A Oktagon veru motivuje. Podujatie vyšlo na výbornú a už o mesiac nás čaká ďalšie. Verme, že aj s trochou šťasteny bude môcť novembrový Oktagon 18 v Brne prebehnúť.