Main Content

Prvá pomoc pre slovenský šport: 2 milióny eur!

streda, 14. október 2020 12:02 | Autor: TASR

Igor Matovič
Igor Matovič | zdroj: TASR

Bratislava 14. októbra (TASR) - Predstavitelia vládnej koalície predložia prostredníctvom poslancov v Národnej rade Slovenskej republiky zmeny zákonov o športe a o fonde na podporu športu. Umožnia tak zaslanie dvoch miliónov eur, ktoré by mali byť formou prvej pomoci pre športové kluby.

Zároveň vláda pracuje na systémovej forme sanácie dopadov pandémie na šport. "Mala by to byť rýchla pomoc pre kluby, ktoré veľmi trpia. Hľadáme spôsoby, ako sanovať straty športového hnutia. Pracujeme na tom intenzívne, kluby však majú rozdielne náklady, vznikli rôzne škody. Pokiaľ chcem nastaviť jednotný systém pomoci, musíme situáciu najprv zmapovať," zdôraznila v stredu na tlačovej konferencii Jana Kiššová, poradkyňa ministra hospodárstva.

Na zákaze konania hromadných podujatí sa nič nemení. "Je nám jasné, že zatvorenie športovísk je rana. Chcel by som však vyzvať všetkých zástupcov športovej obce, aby držali spolu, boli príkladom a konala zodpovedne. Musíme byť trpezliví a urobiť všetko pre to, aby sa čo najskôr táto negatívna situácia vyriešila," vyhlásil Radovan Sloboda, poslanec NR SR a podpredseda Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.

Od štvrtka sa budú môcť až do odvolania konať len najvyššie profesionálne súťaže v piatich odvetviach, celkovo osem. Šesť palubovkových a mužské vo futbale i v hokeji. "Ak by najbližší víkend súťažili všetci registrovaní športovci, tak by to bolo 10.000-12.000 ľudí. Teraz sme znížili ich počet na 1000-1200, bol to argument v rámci boja za zníženie mobility. Som stopercentne presvedčený, že nič viac sa vybaviť nedalo," konštatoval štátny tajomníka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre šport Ivana Husár.

Na Slovensku sa od štvrtka 15. októbra nebudú môcť konať žiadne iné hromadné podujatia. Pri ligových výnimkách platí podmienka, že sa uskutočnia bez divákov a hráči/hráčky budú mať pravidelné testy. Ústredný krízový štáb SR reagoval na rastúce počty nakazených koronavírusom. Prijaté opatrenia budú platiť do momentu, kým sa kĺzavý sedemdňový medián nezníži pod hodnotu 500.

Od septembra boli športové zápasy a súťaže vyhlásené za rizikové podujatia s tzv. "superšíriteľmi" nového koronavírusu. Pôvodne boli od 1. septembra do 1. októbra zakázané vonkajšie hromadné športové akcie s účasťou 1000 a viac divákov. Nesmeli sa organizovať ani interiérové podujatia nad 500 ľudí. Zároveň platilo odporúčanie neorganizovať žiadne hromadné podujatia. Neskôr bola diskusia o redukcii účastníkov na 100, resp. 50, no napokon sa 14. septembra rozhodlo o ponechaní vtedajších obmedzení. Na základe nových opatrení sa preruší sezóna vo všetkých domácich športových súťažiach s výnimkou spomenutých piatich líg. Neuskutočnia sa turnaje a šampionáty, zrušené sú všetky ostatné profesionálne aj voľnočasové aktivity športovcov.